Mindig is ilyesmiben akartam szerepelni

2015.09.05. 09:22

Laurence Fishburne az a színész, akit ha bármiben meglátunk, rögtön feltételezzük, hogy jó lesz. Tényleg így van, bármiben is szerepel, legyen az Antal Nimród valamelyik B-filmes tisztelgése (Predátorok), egy életrajzi film (Tina), a világ legutóbbi ikonikus akciófilmje (Mátrix) vagy egy horrorfilm (Halálhajó), mindig megbízható jelenség a filmvásznon. 

És a tévében is, ő vette át William Petersen szerepét az eredeti Helyszínelőkben, és ő volt az, aki Scott Glenn, Harvey Keitel és Dennis Farina után eljátszhatta Jack Crawfordot, az FBI viselkedéstudományi intézetének vezetőjét a Hannibal című tévésorozatban is. Az utóbbiról beszélgettük Torontóban, a sorozat harmadik, és mint kiderült, utolsó évadának forgatásán. A sorozat címszereplőjét játszó Mads Mikkelsennel is készítettünk interjút, azt itt lehet elolvasni.

Laurence Fishburne hosszú utat tett meg addig, hogy Morpheusként az egész világ megismerje: tizenéves suhancként keveredett bele az Apokalipszis most forgatásába, másfél éve rá is ment arra, hogy a Fülöp-szigeteken kölökként végigszenvedte Francis Ford Coppola legendásan megalomán forgatását. Itt találkozott először Scott Glennel és Harvey Keitellel, az előbbi A bárányok hallgatnak-ban játszotta el Jack Crawford szerepét, az utóbbi pedig a későbbi, 2002-es Vörös sárkányban. Harvey Keitel nem került bele végül az Apokalipszis mostba, a szerepét Martin Sheen vette át, de a fiatal Fishburne-re már itt nagy hatással volt:

Egy napot forgattam vele. Nagyon kedves volt velem, ő is brooklyni mint én. Mindig kérdezgette, hogy minden rendben, kölyök?

Scott Glennel viszont egy napnál jóval többet dolgozott a filmen, ő meg úgy viselkedett vele, mint egy kedves nagybácsi a Fülöp-szigeteken. Dennis Farinával sajnos nem találkozott, de azt elismeri, hogy a nemrég elhunyt színész tulajdonképpen „kibaszottul tökéletes” volt mindenben. Senki sem tiltakozik.

Fishburne saját bevallása szerint sosem olvasta Thomas Harris regényeit, amire Az embervadászt, A bárányok hallgatnakot, a Hannibal-filmet, a Vörös sárkányt, majd a Hannibal-tévésorozatot alapozták. A filmeket viszont látta, az elsőről különösen jó emlékei vannak, emlékszik arra, hogy nézi, és arra gondol, hogy

milyen jó lenne egy ilyen filmben szerepelni.

Fishburne nagyon hálás volt a Helyszínelők főszerepének, de színészként nem igazán erőltette meg őt, főleg azért, mert egy úgynevezett procedural, azaz egy bevett minta alapján működő sorozat volt, ahol szinte mindig ugyanazt kellett nyújtani.

De a kívánsága megvalósult, még ha nem is filmről, hanem egy háromévados sorozatról van szó. Fishburne nem győzi dicsérni a Hannibalt, a színészeket, a díszleteket, az operatőri munkát. Szerinte itt már nem is tévéműsor készül, olyan mintha filmeket gyártanának. A finanszírozás nagy része a Gaumont-tól jön, ami sokkal többet enged meg, mint egy átlagos amerikai tévécsatorna, valószínűleg ezért is lehet olyan lazán embert enni benne. Fishburne is tisztában van azzal, hogy a Hannibal elég egyedi helyet tölt be a jelenlegi televíziózásban, szerinte leginkább a Londoni rémtörténetekre hasonlít, de hát ott a szereplők a viktóriánus Londonban vadásznak természetfeletti lényekre, nem pedig egy különösen jó ízlésű, emberevő sorozatgyilkosra a jelenben.

Fishburne ugyan rendezett már egy filmet (az Egyszer az életben című, meglehetősen elfeledett bűnügyi drámát), de eszébe nem jutna, hogy ebben a sorozatban a kamerák mögé álljon. Talán az ötödik évadban, ha eljutnak odáig, mondja, de hát sajnos odáig nem jutottak el, a harmadik évad után lelőtték a sztorit.

Fishburne természetesen óvatosan beszélt a Hannibal harmadik évadáról, hiszen az interjú készültekor még egyáltalán nem lehetett semmit tudni a történésekről, csak annyit mondott el, amennyit az ő karakteréről kell tudni a szezon elején: Jack Crawford – miután a második évad végén Hannibal súlyosan megsebesítette, de túlélte – a kannibál nyomába szegődik, és eléggé ki van rá akadva. Ugyanúgy, ahogy a szintén megsebesített Will Graham, Jack beosztottja és Hannibal ellensége/szerelme, illetve Alana Bloom, Hannibal egykori pszichológusa. Ez a négy karakter üldözi a gyilkost, miközben, hogy Fishburne szavaival éljek, „az a kibaszott szemünk előtt bújkál” Olaszországban. Persze Jack találkozni fog vele, de most már nem lesz az a kedélyes hangulat közöttük, mint az előbbi két alkalommal. Főleg azért, mert majdnem kivéreztette a nyomozót a boroskamrájában.

Fishburne nagyon érdekesnek tartja azt, hogy a világ mennyire rá tudott kattanni Hannibal Lecter karakterére, főleg úgy, hogy az első megjelenése a vásznon Az embervadászban érdekes, de szinte jelentéktelen esemény. Csak onnan lehet rájönni, hogy Hannibal, a kannibál akkora jelenség, amikor a film főszereplője, William Petersen teljesen magán kívül, fulladozva menekül a börtönből, ahol a sorozatgyilkossal kellett beszélnie.

Jack feleségét a sorozatban nem más játssza, mint Fishburne tényleges felesége, Gina Torres. Ami csak azért lehet borzasztó, mert az első két évad sztorija szerint a rákkal küzdött a karakter. Fishburne-nek segített ez a szerepben, mert szerinte kétféle ember létezik: akit egy ilyen helyzet gyengébbé tesz, vagy akit sokkal erősebbé. Jack Crawford pedig az utóbbi. És mindent meg fog próbálni, hogy szétrúgja Hannibal seggét.

A Hannibal 3. évadának részei a UPC MyPrime szolgáltatásban – az AXN Now kínálatából – július közepétől elérhetőek a teljes 1. és 2. évad mellett. A sorozat az AXN-en augusztus 24-én indult.