Illegális zenével az illegális bevándorlók ellen

2015.09.17. 12:12

Harcias, kemény, igazán férfias hadivideóban figyelmezteti Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere a menekülteket, hogy

Magyarország rossz választás

menjenek csak szépen Horvátország és Szlovénia felé, ha Németországba tartanak. Az angolul feliratozott (a kormánnyal ellentétben legalább itt figyeltek is arra, hogy a címzett értse az üzenetet), "militáns mezőőröket" is tartalmazó videó, akár egy kisebb költségvetésű amerikai háborús film előzetese is lehetne, nem véletlenül használtak hozzá kifejezetten filmes, az előzetesekhez hasonló zenét.

Azonban arról elfeledkeztek a nagy törvény- és határvédés közben, hogy a zene ugyanúgy jog és törvény által védett tartalom, mint bármi más. A nemrég épp nálunk premierező Fine Cut Bodies hívta fel arra a figyelmünket, hogy a Toroczkai-videóban hallható zene Joshua Crispin, művésznevén Generdyn ausztrál zeneszerző alkotása.

Ez teljesen véletlenül derült ki, amikor Áts Attila zeneszerző a Facebookon megosztotta a videót, hogy vajon a készítők fizettek-e vagy kértek-e engedélyt a felhasználáshoz.

I'm curious did they pay for the music license?

Posted by Attila Áts on Thursday, September 17, 2015

Nagy meglepetésre maga Joshua Crispin írta utána, hogy ez bizony az ő dala és később azt is írja, hogy valószínűleg nem fizettek a felhasználásért. Crispinnel mi is felvettük a kapcsolatot, de azt mondta, hogy addig nem kommentálná az esetet, amíg nem szerez több információt. Crispin egyébként filmeknek és videojátékoknak is dolgozik, referenciái között szerepel a Battlefield: Hardline és mától a mozikban is látható Az Útvesztő: Tűzpróba c. film.

Áts Attila egyébként elmondta, hogy etikailag mindenképpen kifogásolható, hogy meg sem kérdezték az alkotók a zene felhasználásáról. Ez azért is kellemetlen, mert a hozzá hasonló zenészek pont az alkalmazott zeneszerzésből kapják a pénzüket, szóval a különböző felhasználásokért fizetik ki nekik a licencet, jogdíjat.

Nem ez az első alkalom, hogy valamilyen szélsőjobbos videó alatt olyan zenét hallok, amiben én is utazom, szóval ez a folyamat tök általános.

- írta nekünk, de hozzátette, hogy mivel rajta kívül kívül szinte senkinek sem ez a főprofilja Magyarországon, ezek a dolgok nem derülnek ki.

Az ilyen esetekben a zenész általában a kiadó segítségét kéri, akik megkeresik a videó feltöltőjét, hogy valamiféle megállapodást köthessenek. Bizonyos esetekben utólag is lehet jogosítani a zenét, de olyan is van, hogy az előadó nem járul hozzá a zenéjének közléséhez, ahogy sok együttes is letiltja a számait, ha azt nekik nem tetsző politikus használja kampánycélra.

Ellenkező esetben a kiadó jogdíjköveteléssel fordulhat a Youtube-hoz, akik aztán vagy letiltják a videót, vagy leveszik róla a hangsávot. Joshua Crispin azt ígérte, hogy később még rendelkezésünkre áll, ahogy többet megtud, frissítjük a cikket.