Ki fog nyerni a ma esti Emmy-gálán?

GettyImages-488609988
  • Hajnali kettőtől díjátadó gála, magyar tévé nem fogja adni

  • Andy Samberg fogja vezetni, aki egy nagyon vicces komikus

  • A Trónok harca kapta a legtöbb jelölést

  • Rengeteg sztár lesz a gálán, jelöltek és díjátadók egyaránt

  • Esélyt latolgatunk

2015.09.20. 19:25

A tévés Oscar-díjnak számító Emmy-gála időszámítása nincs fedésben a tévés díjakat szintén kiadó Aranyglóbusszal, tehát amikor azt mondjuk, hogy az Emmyn díjazzák az év sorozatait, akkor azt úgy értjük, hogy a 2014 júniusa és 2015 május 31. között bemutatott sorozatok és tévés produkciók kaphatnak díjat, így csak jövőre tudjuk meg, hogy mi volt a Tévéakadémia véleménye 2015 legmegosztóbb sorozatáról, a True Detective második évadáról. A díjátadó magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóan lesz, a műsorvezető a Magyarországon kevéssé ismert Andy Samberg színész, komikus lesz, akit főleg a Saturday Night Liveból és a Brooklyn Nine Nineból lehet ismerni, utóbbiért Aranyglóbuszt is nyert már.

Az Emmy-gála, mint tévéműsor sikere nagyrészt a műsorvezetőn múlik, mennyire tudja felpörgetni és viccessé tenni a díjak átadását. Nagy bukások és nagy sikerek is fűződnek már az Emmy-gála vezetéséhez is, Ellen DeGeneres például bravúrosan oldotta meg a 9/11 utáni, nem túl rózsás hangulatban a műsorvezetést, Conan O’ Brian pedig azzal fért bele a műsoridőbe, hogy csak három órára elegendő levegőt hagyott egy üvegkalitkában, amibe zárta Bob Newhart komikust, így két percet faragott is a három órás műsoridőből. Samberg egyébként Seth Meyerst és Neil Patrick Harrist említette pozitív példaként, de kiemelte Amy Poehler és Tina Fey tényleg fantasztikus Aranyglóbuszos teljesítményét is, mint követendő, de nyilván nem másolandó példa. Annak mindenesetre szurkolunk, hogy legyen valamilyen Lonely Islandes szereplés, és ha ez elsőre nem mond semmit, akkor eláruljuk, hogy ez a Samberget is magába foglaló formáció csinálta a Lego-film legendás dalát, az Everything is awesome-ot, majd az Oscar-gálán legószobrokat dobáltak a dal előadása közben, és nagyjából ez is volt az idei gála legemlékezetesebb pillanata.

A vasárnap éjszakai díjátadó már csak és kizárólag a sztárokról fog szólni, a háttérmunkásokról szóló kreatív Emmy díjakat már múlt héten átadták, ott főleg a Trónok harca aratott a főbb kategóriákban, ahogyan egyébként a ma esti kategóriákban is az HBO sárkányos sorozata kapta a legtöbb jelölést, de erről majd később. 

Van néhány változás az idei díjazásban, a jelöltek bejelentésekor a tévéakadémia elnöke kijelentette, hogy a tévé soha nem volt még ilyen erős, hatása minden nap érezhető, és egyre csak nő, minőségi tartalom látható a network tévéken és a kábelcsatornákon is. Ezt arra futtatta ki, hogy az egyes kategóriákban jelölhető sorozatok, műsorok számát megemelték, illetve folytatódik arról a vita, hogy minden harminc perces sorozat automatikusan komédiának, és minden egyórás sorozat drámának számít, ami idén kicsit bekavart az Orange Is The New Blacknak (kritikánk), illetve a varieté műsorokat ketté bontották, már külön versenyeznek a talkshow-k és a szkeccsműsorok - mi most ezzel helyhiány miatt nem foglalkozunk, csak a drámai és vígjáték sorozatok és a minisorozatok jelöltjeivel foglalkozunk, rögtön a gála után összefoglaló cikkben elemezzük majd a díjátadót és a díjazottakat, külön kiemelve a legviccesebb pillanatokat. 

De nézzük akkor a jelölteket: a legtöbb szobrot idén is az HBO talicskázhatja haza, összesen 40 jelölést kaptak, amiben a Trónok harcának (kritikánk), Az alelnöknek és az Olive Kitteridge-nek van a legnagyobb szerepe. Óriási lemaradással van második helyen 14 jelöléssel az ABC, és csak azért emeljük ki a Fox 13 jelölését, hogy hozzátegyük, a nemrég még videótékaként üzemelő, majd tartalomgyártásra váltó Netflix is ugyanennyit gyűjtött be. 

Műsorokra bontva pedig az látható, hogy a legtöbb jelölést az American Horror Story kapta, összesen 8-at, a Trónok harca pedig holtversenyben áll az Olive Kitteridge című minisorozattal, 7-7 nominációval. 6 kategóriában jelölték az American Crime, a Bessie, a Mad Men és Az alenök című sorozatokat, 5 kategóriában emelték ki a Aranyglóbuszon már nagyot taroló Transparentet és a Wolf Hallt. 4 jelölés járt a Breaking Bad- spinoff Better Call Saulnak (kritikánk), a The Honorable Womannak, a Netflix zászlóshajó Kártyavárnak (kritikánk), valamint a két komikus óriásnak, az Inside Amy Schumernek és Louie-nak. Három jelölést kapott a Downton Abbey, a Homeland (kritikánk), a The Last Man on Earth, a Modern család, a Szilícium-völgy (kritikánk) és az Unbreakable Kimmy Schmidt.  Csak két jelölés járt a Bloodline, az Episodes, A férjem védelmében, az Orange Is the New Black és a Parks and Recreation című sorozatoknak. 

Mivel az Emmyn összesen 12 kategóriában jelölik a színészeket, dráma, vígjáték és minisorozat kategóriában is értékelik a fő- és mellékszereplőket, külön a férfiakat és a nőket, márpedig az esetek nagy részében az ő arcukkal azonosítjuk ezeket a sorozatokat, úgyhogy elképesztő mennyiségű sztárt fog felvonultatni a ma esti gála, és akkor a díjátadókról még nem is beszéltünk, akik között ott lesz Lady Gaga és LL Cool J is. 

A díjátadók mellett persze a díjazottaktól is sokat várunk, Julia Louis-Dreyfusra és vicces köszönőbeszédeira mindig lehet számítani, valaki valakivel biztosan csókolózni fog, hiszen ez szinte bevett szokás már az Emmy-gálán, és sok jóra lehet számítani abból is, hogy ilyenkor az összes menő komikust egy terembe terelik, akik mindig kaphatóak valami hülyeségre, az egyik évben Ricky Gervais nem tudta átvenni a díját, ezért Steve Carell lenyúlta azt (ők ugye ugyanazt a karaktert alakítják az Office angol, illetve amerikai változatában), így a következő évi gála visszatérő vicce volt, amikor a sértődött Gervais megpróbálja visszaszerezni Carelltől a saját díját. 

A jelölteket Sixx itt már kielemezte hosszabban, most megpróbáljuk megtippelni a nyerteseket, hajnalban pedig meglátjuk, mennyire lett igazunk. 

Legjobb vígjátk, a legesélyesebb: Transparent

Jelöltek: Louie, Modern család, Parks and Recreation, Szilícium-völgy, Transparent, Unbreakable Kimmy Schmidt, Az alelnök

Szinte közhelynek számít már annak az ismételgetése, hogy a vígjáték kategóriát évek óta uraló Modern család micsoda mélyrepülésben van, az új évad viszont akkora bukás, amit már biztosan nem fognak díjazni, így már csak az a kérdés, hogy a sikerszéria megtörésének ki örülhet igazán: az Amazon egyszer már történelmet írt az Aranyglóbusz gálán a transznemű kultúrát sok-sok rázós jelenetben bemutató Transparent című sorozatával, és az HBO is sok-sok éve várja türelmesen, hogy Az alelnök végre díjat kaphasson. A mi kedvencünk nyilván a Szilícium-völgy lenne, de minket sajnos nem kérdezett meg az Amerikai Tévéakadémia. (A legjobb rendezés kategóriában is az Amazon-sorozat a legesélyesebb, Jill Soloway és a Transparent stábja valószínűleg már megírta a köszönőbeszédét.)

Legjobb dráma, a legesélyesebb: Mad Men

Jelöltek: Better Call Saul, Downton Abbey, Trónok harca, Homeland, Kártyavár, Mad Men, Orange Is the New Black

A kategória, amiből ugyan végre eltűnt a sokáig uralkodó Breaking Bad, de gyorsan be is jött a helyére az utódsorozat, a Better Call Saul, igaz, nem sok eséllyel. A True Detective sokakat megosztó második évada csak jövőre lesz jelölhető, és amúgy is a minisorozatok közé kell majd kerülnie az új szabályok szerint, a Mad Mennek viszont ez volt az utolsó dobása, úgyhogy most kell nyernie, és a legtöbbek szerint fog is, ha csak a Trónok harca nem előz be balról.  A Homeland is letöltötte az előző évadért járó büntetését, és megérdemelten térhetett vissza a legjobbak közé. A szabályváltozás értelmében a Netflixes Orange Is The Black a drámák közé lett kényszerítve, és fájó hiány viszont az Aranyglóbusz gálán taroló The Affair (kritikánk) teljes mellőzése, ahogyan az is, hogy A sebészt semmilyen fontos kategóriában nem jelölték, miközben egészen biztos, hogy a legjobb rendező díját Steven Soderbergh fogja kapni a Cinemax-sorozatért. 

Legjobb minisorozat, a legesélyesebb: Olive Kitteridge

Jelöltek: American Crime, American Horror Story: Freak Show, The Honorable Woman, Olive Kitteridge, Wolf Hall

A Fargo második évadát nem mutatták még be, úgyhogy elég komoly esélyekkel indul az HBO négyrészes drámasorozata, a Frances McDormand főszereplésével készült Olive Kitteridge, amiben elképesztő sztárok vonultak fel, nem véletlenül gyűjthetett be ennyi jelölést ezt a négyórás sorozatfolyam. A Honourable Woman még közbeszólhat, ahogy tette az Aranyglóbuszon, de a többi jelöltnek nem sok esélye van. A rendező Lisa Cholodenko valószínűsíthetően a legjobb rendező díjat is be fogja zsebelni.

Legjobb férfi főszereplő, vígjáték, a legesélyesebb Jeffrey Tambor, Transparent

Jelöltek: Anthony Anderson (Black-ish), Don Cheadle (House of Lies), Louis C.K. (Louie), Will Forte, (The Last Man on Earth), Matt LeBlanc (Episodes), William H. Macy (Shameless), Jeffrey Tambor, (Transparent)

Úriember már nem fogadna arra, hogy ezt a díjat Jeffrey Tambor fogja megnyerni, hiszen egyrészt végre nincs a kategóriát leuraló Jim Parsons a jelöltek között, mintha végre az Akadémia is felfigyelt volna a sorozat és a karakter gyengülésére, másrészt a transznemű apát bemutató sorozatban kétségkívül Jeffrey Tamboron múlt az egész dolog sikere, márpedig neki úgy sikerült ezt a női identitásra vágyó férfit bemutatnia, hogy az egy emberként rendített meg mindenkit. Állva fognak neki tapsolni, és teljesen meg fogja érdemelni. 

Legjobb női főszereplő, vígjáték, a legesélyesebb Julia Louis-Dreyfus, Az alelnök

Jelöltek: Edie Falco (Nurse Jackie), Lisa Kudrow (The Comeback), Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök), Amy Poehler (Parks and Recreation), Amy Schumer (Inside Amy Schumer), Lily Tomlin (Grace and Frankie)

A gála szempontjából mindenképpen az lenne a legjobb, ha az eddigi hagyomány folytatódna, és Julia Louis-Dreyfus nyerne, mert az ő szupervicces köszönőbeszédeira mindig lehet számítani, vannak, akik szerint már csak azért nyer díjakat, mert mindenki kiváncsi arra, mivel rukkol ismét elő. Az alelnök ettől függetlenül egy szuper sorozat, és valós esélye csak Amy Poehlernek van arra, hogy ebbe a versenybe beleszóljon, na meg persze a másik Amy, a Schumer, aki szintén idén lett nagy kritikuskedvenc a tévében és a mozikban egyaránt. Ha esetleg készülnek valami közös attrakcióval, akkor az biztos az este legviccesebb momentuma lesz. (A forgatókönyvért is komoly esélyekkel indul Az alelnök, a rajongók itt is szoríthatnak nekik.)

Legjobb férfi főszereplő, dráma, a legesélyesebb: Jon Hamm, Mad Men

Jelöltek: Kyle Chandler (Bloodline), Jeff Daniels (Híradósok), Jon Hamm (Mad Men), Bob Odenkirk, (Better Call Saul),Liev Schreiber (Ray Donovan),  Kevin Spacey (Kártyavár)

Jon Hamm utolsó esélye arra, hogy Emmyt nyerjen, hiszen a Mad Men egy csodálatos évaddal ugyan, de sajnos végetért. Ugyanez igaz a Híradósokra is, akik hiába szedték össze magukat az utolsó évadra, ez azért kevés lesz Jeff Danielsnek a nyerésre, főleg hogy már korábban már egyébként is elvitte a díjat - mindenki megdöbbenésére. Ebből is látszik, hogy ez az a kategória, ahol bármi megtörténhet, de Bob Odenkirk hiába volt nagyon jó a Better Call Saulban, nem léphet Bryan Cranston örökébe. Kevin Spacey és a Kártyavár még előzhet balról, de nem tartjuk valószínűnek. 

Legjobb női főszereplő, dráma, képtelenség megjósolni, de Elisabeth Mossnak szurkolunk a Mad Menből

Jelöltek: Claire Danes (Homeland), Viola Davis (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot), Taraji P. Henson (Empire), Tatiana Maslany (Orphan Black), Elisabeth Moss (Mad Men), Robin Wright (Kártyavár)

Az utóbbi évek legerősebb mezőnye alakult ki a legjobb színésznő kategóriában, talán csak Claire Danesre és Robin Wrightra mondható bátran, hogy semmi esélye a nyerésre, és örüljenek, hogy bekerültek a legjobb hét közé. A hihetetlenül erős versenyt tovább fűszerezi, hogy fekete színésznő még sosem nyert ebben a kategóriában, és most rögtön két nagyon esélyes jelölt is van Viola Davis és Taraji P. Henson személyében. Tatiana Maslany minden Orphan Black részben több karaktert játszik, úgyhogy az is elég komoly, és díjra esélyes teljesítmény. Elisabeth Moss lehet a nevető negyedik, aki nemcsak hatalmasat ment a Mad Men nyolc évada alatt, de lapot húzott a 19-re az utolsó évadban. (A Mad Men a színészi díjak mellett egyébként komoly eséllyel indul a forgatókönyves kategóriában is, ahol egyébként két részt is jelöltek, a sorozatzárót nyilván, de azt is, amiben Peggy görkorcsolyázott a kiürített SCDP-irodában, majd ahogyan a képen is látható, bevonult az új szobájába.) 

Legjobb férfi főszereplő, minisorozat, a legesélyesebb David Oyelowo, Fülemüle

jelöltek: Adrien Brody (Houdini), Ricky Gervais (Derek: The Special), Timothy Hutton (American Crime), Richard Jenkins (Olive Kitteridge), David Oyelowo (Fülemüle), Mark Rylance (Wolf Hall) 

Nekünk magyaroknak természetesen hazafias kötelességünk, hogy a magyar származású Adrien Brody Magyarországon forgatott Houdinijának szurkoljon,  de az a rossz hírünk van, hogy erre nagyon kevés esélye van. A verseny valójában a két HBO-sorozat között fog eldőlni: vagy Richard Jenkinst fogják díjazni Olive Kitteridge miatt, vagy David Oyelowot, ugyanis a Fülemüle című alig több mint egyórás tévéfilmet szinte arra találták ki, hogy a kettyós főszerepet játszó színész díjat nyerjen az alakításával. Valószínűleg fog is. 

Legjobb női főszereplő, minisorozat, Maggie Gyllenhaal és Frances McDormand nagy csatája lesz ez

jelöltek: Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman), Felicity Huffman (American Crime), Jessica Lange (American Horror Story: Freak Show), Queen Latifah (Bessie), Frances McDormand (Olive Kitteridge), Emma Thompson (Sweeney Todd-koncert)

Minden attól függ persze, hogy az Emmy-gála mekkora HBO, és azon belül is Olive Kitteridge-ünneplésre rendezkedett be, és mennyire akarnak más sorozatokat is díjazni. (Ebben a sorozatban játszik Bill Murray is, tőle lehetetlen elvenni a mellékszereplő díjat. ) Maggie Gyllenhaal egyszer már elvitte Frances McDormand elől az Aranyglóbuszt, most itt az alkalom a szépítésre, amihez azért Queen Latifah-nak is lesz egy-két szava. Iszonyú erős ez a kategória is, szinte csak Oscar-díjas vagy Oscar-jelölt színésznőkkel van tele a mezőny, akárki fog nyerni, örülni fogunk neki. 

Legjobb férfi mellékszereplő, vígjáték, itt is fej-fej mellett haladnak, talán Ty Burrell, Modern család a legesélyesebb

jelöltek: Andre Braugher (Brooklyn Nine-Nine) Tituss Burgess (Unbreakable Kimmy Schmidt), Ty Burrell, (Modern család), Adam Driver (Csajok), Tony Hale (Az alelnök) Keegan-Michael Key (Key & Peele)

Na ez is egy fejtörős kategória, ami közel sem annyira egyértelmű, mint első látszik, hogy végre van a Modern családnak egy jelölése, azt biztos díjra váltják majd. Tina Fey Netflixes sorozatának, az Unbreakable Kimmy Schmidtnek nagyon komoly beleszólása lesz erre a kategóriára, Tituss Burgess díját elég sok elemző szinte biztosra veszi, még úgy is, hogy Az alelnökből Tony Hale is komoly esélyekkel indul. De legalább lesz valami izgalom is, nem kell mindent előre kiokoskodni a fotelből. 

Legjobb női mellékszereplő, vígjáték, a legesélyesebb Allison Janney, Mom

Jelöltek: Mayim Bialik (Agymenők), Julie Bowen (Modern család), Anna Chlumsky (Az alelnök) Gaby Hoffmann (Transparent), Allison Janney (Mom), Jane Krakowski (Unbreakable Kimmy Schmidt), Kate McKinnon (Saturday Night Live), Niecy Nash (Getting On)

Allison Janney a Tévéakadémia nagy kedvence, eddig hat Emmy-díjat gyűjtött be magának, és most is úgy látszik, hogy amíg a Mom műsoron van, nem is kellene meghirdetni ezt a kategóriát, pláne nem nyolc versenyzővel, mert heten csalódni fognak, ez lesz ugyanis Allison Janney hetedik elismerése, amire legutóbb Mary Tyler Moore volt képes. Az alelnök és Anna Chlumsky persze itt is veszélyforrás, az HBO-sorozatokra mindig oda kell figyelni, de ez lejátszott meccsnek tűnik. 

Legjobb férfi mellékszereplő, dráma, a legesélyesebb: Jonathan Banks, Better Call Saul

Jelöltek: Jonathan Banks (Better Call Saul) Jim Carter (Downton Abbey), Alan Cumming (A férjem védelmében), Peter Dinklage (Trónok harca), Michael Kelly (Kártyavár), Ben Mendelsohn, (Bloodline)

Szinte mindenki egyetért abban, hogy ezt a díjat az egykori Breaking Bad és a mostani Better Call Saul Mike-jának kell nyernie, egyszerűen nincs vita. A Trónok harca Peter Dinklage-ét mindenki szereti, de talán ő is belátja, hogy ebben a mezőnyben senki sem tud versenyezni egy kopasz síró férfi könnyeivel. Ez is egy szép pillanata lesz a mai gálának, szem nem marad majd szárazon. 

Legjobb női mellékszereplő, dráma, a legesélyesebb: Christina Hendricks, Mad Men

Jelöltek: Uzo Aduba (Orange Is the New Black), Christine Baranski (A férjem védelmében), Emilia Clarke, (Trónok harca), Joanne Froggatt, (Downton Abbey), Lena Headey, (Trónok harca), Christina Hendricks, (Mad Men)

A kategória, amiben az HBO egymás ellen indította két Trónok harca-színésznőjét is, még úgy is, hogy Emilia Clarke jelölése komoly viharokat okozott a közösségi médiában, Lena Headey kiemelésével viszont mindenki egyetértett. Elemzők szerint a Mad Men színészei közül Christina Hendricksnek van a legtöbb esélye arra, hogy nyerjen végre egy díjat, mert Joan Harrisre sokan fognak emlékezni még akkor is, amikor a Mad Menre már senki, és erről nagyrészt ő tehet, egy másik színésznővel elképzelhetetlen lett volna, hogy ekkora utat járjon be ez a karakter. 

Az Emmy-díjátadó szeptember 20-án, magyar idő szerint hajnali 2-től lesz, az amerikai FOX műsorán, sajnos egyik magyar tévé sem adja a műsort.