Rendőri védelmet kapott László Petra?

2015.10.02. 08:34
A Népszabadság információi szerint a rendőrség komolyan veszi a menekültek rugdosása miatt célkeresztbe került operatőr elleni fenyegetéseket. Az N1 online tévé azóta elbocsátott alkalmazottjának fejére állítólag vérdíjat tűztek ki.

A radikális jobboldalinak tartott N1TV is megsínylette a László Petra-ügyet, aminek azzal nem lett vége, hogy a szeptember 10-én, Röszkénél rugdosódó nőt a tévé azonnali hatállyal elbocsátotta - az N1TV azóta sem működik rendesen, és két-három hétbe biztos beletelik, mire a helyzet megváltozik. 

László Petra a nagy port felvert ügyről a tegnap megjelent Heti Válaszban nyilatkozott először. Azt mondta, élete összeomlott, rettegésben él, miközben tette nem volt olyan nagy súlyú, hogy ezt érdemelte volna érte. A videókon jól látható, ahogy megrúg egy kislányt, és egy gyermekét a karjában tartó férfit is elgáncsol (vagy csak a lába lendül, de a férfi magától esik el, ez nem egyértelmű) - erre azt a magyarázatot adta, hogy fáradt volt és stresszes, nem kellett ott lennie a helyszínen, de ha már így alakult, igyekezett a munkáját végezni.

Halálfélelmem volt, azt éreztem, hogy legázolnak, eltaposnak. Ha nincs kamera nálam, nyilván kézzel védekeztem volna, így viszont maradt a lábam és azok a borzasztó rúgások. Szégyenletes pánikreakció, de mégiscsak: reakció, azaz válasz valamire. Nem kezdeményeztem erőszakot, csak a futás helyett – helytelenül – a védekezést választottam.

Az operatőr megbánta tettét és szeptember 13-án bocsánatot is kért, de ez nem volt elég: egy Fallaga Team nevű iszlamista hackercsoport támadást intézett az N1TV szerverei ellen, és tulajdonképpen sikerült megsemmisíteniük a televízió rendszerét. A Népszabadság értesülései szerint mindent szoftvert és kész anyagot letöröltek, és az archív anyagok egy része csak azért lesz majd látható mégis, mert azokat külső adathordozókra is kimentették. Ezt Kisberk Szabolcs főszerkesztő mondta a lapnak.

Ez volt az első olyan, komoly támadás, amit bizonyíthatóan iszlamista hackerek követtek el (korábban is voltak olyan esetek, melyekben ilyen szervezeteket sejtettek egy-egy támadás mögött, de ezt eddig nem sikerült igazolni), és ezt a BRFK is komolyan veszi, mert rendőri védelmet ajánlott a szerkesztőségnek. A Népszabadság szerint László Petra is védelem alatt áll, de erről sem a rendőrség, sem a témában még szintén illetékes Terrorelhárítási Központ nem nyilatkozott. Forrásaik szerint pont azért nem, mert nem akarják provokálni azokat, akiket a 20 ezer eurós vérdíj az operatőr megtámadására sarkallna.

Az ügy összefoglalóját, és azt, ahogy a Heti Válasz igyekszik elbagatellizálni az esetet, itt olvashatja