Muszlim Merkel miatt háborog a német közvélemény

2015.10.07. 10:22

Az ARD Berlini jelentés című műsorában Angela Merkel német kancellárt kendővel a fején, a Reichstag körül emelkedő minaretek előtt ábrázolták, aminek láttán a közszolgálati televíziót felháborodott nézői levelekkel kezdték el bombázni. A képet az ARD szatírának szánta, magyarázta a tévé sajtóosztálya, sajnálva, hogy a nézők nem értették a viccet. A nézők a csatornát iszlamofóbiával vádolták, és azzal, hogy szándékos provokációjával csak a muszlimellenes hangokat erősíti. 

Ez nem konstruktív újságírás, könyörgöm!

– írta egy olvasó a műsor Facebook-oldalán. A csatorna művészetnek nevezte a képet, és azzal védekezett, hogy a célja a gondolatébresztés volt. 

Színtiszta szatírának szántuk a képet, semmi másnak. Ez megegyezik értékrendünkkel, és a leghatározottabban visszautasítjuk az iszlamofóbiára utaló vádakat.

A kép miatt felháborodó nézők viszont arra mutattak rá, hogy az ARD művészete kísérteties hasonlóságot mutat a Pegida nevű bevándorlóellenes szervezet megmozdulásain látott transzparensekkel – ezeken Merkelt szintén fejkendővel ábrázolják. A Pegida legutóbbi tüntetésén 9000-en jelentek meg, és azt követelték, hogy a német kormány bírálja felül Merkel bevándorláspolitikáját, és „tisztítsák meg a Nyugatot az araboktól”.

Januárban még népszerűbbek voltak, akkor 25 000-en vonultak fel egy-egy alkalommal, igaz, azóta vezetőjük, Lutz Bachmann ellen vizsgálatot kezdeményeztek, mert egyrészt Hitlernek öltözött, másrészt a bevándorlókat „mocskos disznóknak” nevezte.