Fekete György csápjai mostantól mindenhova elérnek

2015.11.11. 13:10

"Az MMA kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a NKA-val mint elkülönített állami pénzalappal szorosabban együttműködjön, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak pályáztatás útján történő felosztásáról döntő testületekben, a szakmai kollégiumi munkában, a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen" - ez áll az MTI szerint abban a módosításban, aminek köszönhetően most már a Nemzeti Kulturális Alap pénzosztással és pályázatokkal kapcsolatos tevékenységébe is beleszólhat Fekete György és vele a Magyar Művészeti Akadémia.

Az MTI kiemeli, hogy

A tervezet hangsúlyozza: az NKA törvény módosítása az MMA-nak a művészeti életben elfoglalt kultúrstratégiai szerepe megerősítését hivatott szolgálni.

Ez nagyjából úgy lehet emberi nyelvre lefordítani, hogy az MMA a legerősebb kutya a szaporodós játékban, és ezt a szerepét ilyen lépésekkel kívánja megerősíteni. Az új tervezet szerint

  • az MMA kész feladatkörében érdemben kapcsolódni az NKA-ban végzett munkához, ezzel részt és felelősséget vállal az állami munkában
  • a törvény meghatározza, hogy az akadémia tevékenységét érintően mik számítanak művészeti jellegűnek, vagyis az MMA mondja meg, mi számít művészetnek
  • az NKA szakmai kollégiumaiban az MMA is beleszól, hogy ki lehet tag vagy vezető, például az NKA alelnökét a miniszter csak az MMA elnöki vélemény, vagyis Fekete György véleményének kikérésével nevezheti ki.

Ennél nagyobb változás jön a tagrendszerben, mert megalakul a Nemzeti Kulturális Alap Bizottság, ami természetesen az NKA elnökéből, alelnökéből és a tagokból áll. A tagok egyharmadát Balog Zoltán miniszter választja ki, a másik harmadát Fekete György és a MMA, végül a maradék jut az érintett szakmai szervezetek ajánlásainak. A bizottság éves feladatát az MMA és az EMMI jelöli ki.

Az NKA forrásainak felhasználására a miniszter állandó szakmai kollégiumokat hoz létre külön rendelettel, de

a vezetőket csak Fekete György véleményének kikérésével és egyetértésével lehet kinevezni.

Sőt, ezen felül ideiglenes szakmai kollégiumok is létrejöhetnek, az MMA részvételét azonban ezekben is biztosítani kell. Ha a módosítást az Országgyűlés is elfogadja, az új kollégiumi struktúrát a következő év első napjáig kell létrehozni.

Módosul a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény is: a cél, hogy az eddig törvényben nem szabályozott könytárállományi nyilvántartás és ellenőrzés új törvényi alapokra kerüljön. A javaslat pontosabb szabályokat fogalmazna meg a kötelespéldányokra, valamint a múzeumok gyűjtőkörére vonatkozóan is.

A fentieken túl új francia-magyar filmes megállapodás is hatályba léphet, a módosító ugyanis lazítana az 1970-ben kötött egyezményen.

És itt egy videó arról, hogy mit gondol Fekete György a demokráciáról.

Fütyülök erre a demokráciára