Kiáll az ellenzék az RTL Klub híradója mellett

2015.11.25. 16:16

Kedd este írtunk arról, hogy az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert  hivatalos választ fogalmazott meg  Kövér Lászlónak, amelyben arra kérte a házelnököt, hogy mielőbb oldja fel  az RTL Híradó valamennyi munkatársát érintő kitiltást  a Parlament épületéből. A napokban hasonlóan cselekedtek az ellenzéki pártok képviselői is:

Kövér László nem a Kossuth tér 1-3. házmestere!

– írta például az eset kapcsán Schiffer András, aki nyílt levélben szólította fel Kövért, hogy vonja vissza a döntését. Az LMP társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés elnöke aránytalanul korlátozza a sajtó működését.

Hasonló kérést fogalmazott meg a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea is, aki keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy hivatali visszaélés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen ismeretlen tettes ellen. Szerinte Kövér

nem csupán a sajtó- és szólásszabadságot tiporja lábbal, de alapjaiban rengeti meg a jogállamiságot is.

Közben az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor szerdai sajtótájékoztatóján egészen konkrét kérést fogalmazott meg: azt szeretnék, ha a házelnök csütörtök reggel kilencig visszavonná a döntését. A politikus arról is beszélt, hogy bár nincsenek jogi eszközeik a fellépésére, de amennyiben Kövér nem oldja fel a szankciót, azt szeretnék, hogy az ellenzéki pártok együtt lépjenek fel az ügyben, írja az MTI.

Az Együtt a kitiltás másnapján, azaz múlt pénteken, úgy fogalmazott:

Az Együtt tiltakozik az abszurditás ellen. Éppen ezért Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő a következő kérdésekkel fordul Kövér László házelnökhöz: mi a valódi indok, ami miatt Kövér László akadályozná az RTL Klub parlamenti munkáját, és mi miatt érzi magát felhatalmazva arra, hogy a sajtószabadságot ilyen mértékben korlátozza egy európai demokratikus jogállamban?

Közben Tóbiás József, az MSZP elnöke a Kossuth téren kifejtette, hogy a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték az RTL-híradó ügyében. A szocialisták szerint a fideszes házelnök megakadályozza, hogy magyarok milliói információkhoz jussanak, vagyis közvetve korlátozza a másként gondolkodókat – idézte a politikus gondolatait a Népszava.

Az ellenzéki pártok legelszántabbika, az LMP egyébként egészen Strasbourgig megy, amiért Kövér a nyár során megvonta a szót Szél Bernadett társelnöktől. A politikus vasárnapi közleményében az MTI-t is emlékeztette: a fideszes házelnök egy korábbi, hasonló ügy elsőfokú perét már elvesztette a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt.

Ne gondolja, hogy mindent megtehet. Házmester helyett házelnököt érdemelne a magyar országgyűlés, de addig is ki kell á...

Szerző: Szél Bernadett2015. november 22.