Nem csinál ügyet a családját sínre lökő menekült fotóiból az osztrák sajtótanács

2015.11.25. 12:42

Meghatározott médium ellen biztosan nem indít eljárást az osztrák sajtótanács a családját sínre lökő szír menekültről, Mohamed Bakkarról készült fotók miatt, írja az MTI. Erről az osztrák szervezet ügyvezetője, Alexander Warzilek beszélt a Kossuth rádión, a 180 perc című műsorban.

Warzilek elmondta, hogy a Reuters ügynökség fényképei azt a benyomást keltették, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazott Bakkarral és családjával szemben, amelyeket sok újság, portál és tévécsatorna is átvett, a legtöbbjük azonban rossz kontextusban közölte azokat. Azt is hozzátette, ezt az érintetteknek javítaniuk kellene, vagy kellett volna.

Hogy valami nem stimmelt a kép körül, azt egy az esetről készült videó árulta el, ami egészen új megvilágításba helyezte a történteket.

A felvételen az látható, hogy a férfinél elpattant valami, miután a rendőrök leszállították őket a vonatról Bicskén. Megragadja a családját, és a sínekre húzza a nőt, ezután a rendőrök inkább a férfitől próbálják menteni a családot, nehogy kárt tegyen bennük (vagy önmagában). Hogy ez nem derül ki a képekből, az nem a képek hibája, és nem is arról az egyszerű kliséről van itt szó, hogy a gonosz média hatásvadász képekkel akarja sokkolni az olvasókat

– magyarázta az esetet kollégánk is a blogján.

Itt a magyarázat a bicskei képekre

A mozgóképet mi is lehoztuk, amikor a szír családfő a brit Sky Newsnak mesélt a Bicskén történtekről. A férfi akkor azt mondta, inkább a halált választotta volna, minthogy elszakítsák a családjától – azaz Samiya nevű feleségétől, aki akkor épp öthónapos terhes volt, valamint Husam nevű kisfiától.

Warzilek az osztrák sajtótanács nevében azt is elmondta, hogy a hamis benyomást keltő fotók közlésének nem lesznek jogi következményei, nekik csupán figyelmeztető funkciójuk van, és inkább azt szeretnék, ha az eset médiaetikai vitát generálna.