Csendes pukkanással búcsúzott a Got Talent

2015.12.21. 13:48
Ahhoz képest, hogy már ellenfele sem volt a nézettségi versenyben, elég alacsony számokat produkálva köszönt el a Hungary’s Got Talent első évada. Ezzel hivatalos lett, hogy az év legnézettebb showműsora a Sztárban sztár lett, arra ugyanis kevés esély van, hogy valamelyik szilveszteri kabaré 40 százalék feletti közönségarányt hozzon.

A 18-49-es kereskedelmi korcsportban 420 692 nézőt és 25,6 százalékos közönségarányt tudott csak az RTL showműsora, ami a teljes lakosság körében sem volt túl népszerű (1,3 millió néző, 31,7 százalékos közönségarány). Ez a fajta tehetségkutató egyébként a válogató adások során szokott nagyot szakítani, de általában döntőre is felmegy a nézettsége. Na ez az, ami nem történt meg a Got Talent esetében.

 

A grafikonból jól látható, hogy a teljes lakosságban a válogató adások közül csak az első kettő ment 1,6 millió néző alatt, az élő műsorokra viszont már nem voltak ennyin kíváncsiak, sőt, a döntő a második leggyengébben nézett műsor volt az évadban. A trend a 18-49-es korosztályra is igaz egyébként.

Screen Shot 2015-12-21 at 10.06.19.png

A tehetséget is csak dekoltázzsal lehet eladni

Véget ért a Hungary's Got Talent első évada, az, ami a Csillag születiket váltotta, avagy legitimizálta a lenyúlt formátumot, ugye, mert ugyan a műsor menetében vannak eltérések, de ránézésre is ugyanarról a tehetségkutatóról van szó (pont mint a Strictly Come Dancing - Szombat esti láz vagy a Your Face Sounds Familiar - Sztárban sztár esetében, de tényleg hagyjuk). Csillag születiket az RTL utoljára vagy két éve akart indítani, de nem jött össze a dolog, mert nem volt elég jó a casting, nem jelentkeztek elegen ahhoz, hogy egy ütős műsort össze lehessen rakni.

Az a nagy büdös igazság, hogy a Hungary's Got Talentre sem.        

Ilyenkor, amikor nincs elég jó produktum, és a válogatók profin összerakott, tematizált és természetesen manipulált adásai után már élőben kell bizonyítani, akkor elő kell venni az olyan fegyvert, amivel beszédtéma lehet a műsor anélkül is, hogy valóban értékes, érdekes tehetség tűnne fel benne. Ez lehet egy műbalhé két zsűritag között, vagy ami sokkal kézenfekvőbb és kínálja is magát: a csöcs. Évadkritika itt.

Ami a hét többi részét illeti, az első 20 legnézettebb műsorba 18-49-ben csak RTL-produkciók kerültek be, a kereskedelmi korosztályban továbbra is arat a Dr. Csont, 23,1 százalékos közönségarányát egy nem napi sorozat sem tudja megközelíteni, a Válótársak csak 19,9 százalékot tud, és nézőszámban is le van maradva jó 80 000 nézővel. A TV2 legjobb teljesítményét egy Tények-adás érte el december 16-án, 254 042 nézője volt 20,2 százalékos közönségarány mellé. Az első 50-be egyébként a Dr, Csont még egyszer be tudott kerülni, a Coolon ismételt epizódja 163 420 nézőt és 10,3 százalékos közönségarányt hozott december 16-én este, 18-49-ben.

A főműsoridős közönségarány is változatlan:

Ha pedig az egész évre vonatkozó, a megnyert estéket ábrázoló diagramot nézzük, a TV2 vezetősége helyében sokat sírnék a zsebkendőmbe: