Az év eddigi legszörnyűbb napja

fortepan 89518
2016.01.03. 07:33
Január harmadika annyira borzalmas, hogy ezen a napon tényleg nem érdemes mást csinálni, mint a szilveszteri maradékok fölött ülve bambulni a tévét. Aki olyan mázlista, hogy nem az egészségügyben, a szolgáltató szektorban, a vendéglátásban vagy a médiában dolgozik, és nem is tűzoltó vagy rendőr, szóval aki az elmúlt közel két hetet otthon tölthette, annak ez igazi gyásznap. Holnap ugyanis mindennek vége: ki kell menni a fagyba, és bebumlizni a melóba. Ráadásul a januárról köztudott, hogy nemcsak a legcsóróbb, de egyben a leghosszabb hónap is. Tévéajánló az év eddigi legrosszabb napjára.

Nem véletlen, hogy az RTL Klub már hajnali 4-kor Gálvölgyi-show-t ad, úgy kell ilyenkor a vidámság, mint egy falat kenyér. A nap további részében is egymást érik a vígjátékok és a rajzfilmek, mintha január 3. valami pótszilveszter lenne. De még a lejárt szavatosságú vígjátékok és a gyerekkel már ötvenszer látott mesék nézése közben törekedhetünk a minőségre, mert ugye mindig van választás. (Bár nehéz megmondani, hogy miért választaná valaki éppen ezeket, amikor december végén felkerültek az internetre a díjesélyes filmek megtekintő példányai.)

De lássuk mit érdemes, és mit nem! Hajnalban például Gálvölgyi helyett érdemes az HBO-n megnézni A halott menyasszonyt (6-kor kezdődik), ami egyrészt passzol a nap gyászhangulatához, másrészt meg tök aranyos. Tim Burton meséjét nem is a kiszámíthatóan csordogáló történet, hanem a cuki karakterek miatt ajánlott megnézni. Rögtön utána, reggel 8.15-kor irány a Cinemax, ahol Woody Allen egyik legtúlértékeltebb filmje, a Manhattan látható. Hogy túlértékelt, az nem jelenti azt, hogy nem jó, bár az, hogy a negyvenes főszereplőnek, Isaac-nek (őt játssza Allen) gimis csaja van, belőlem minden alkalommal enyhe viszolygást váltott ki. Woody Allen idén volt 80 éves, a róla szóló cikkünkben Klág Dávid írt okosakat és szépeket erről a filmről, itt lehet elolvasni.

Aki még ennél is jobbat akar látni, az kapcsoljon a Film Mániára, ahol reggel öttől zsinórban leadnak három Privát Rocktörténetet. Sajnos nem tudom, hogy pontosan mely részek lesznek, de szerencsére mindegy is, mert a magyar rockzenészek meglepően őszinték és önkritikusak tudnak lenni, ha okosan kérdezgetik őket. A Privát Rocktörténet még akkor is érdekes, ha egy számot sem bírnánk végighallgatni az adott zenekartól. Ezzel le is tudhatjuk a reggelt.

11.20-kor csakis a Viasat 3-ra eshet a választásunk, itt ugyanis Drew Barrymore 1999-es vígjátékát, A bambanőt adják. Ezen nagyon jól lehet szórakozni, ha az ember nem akad fenn olyan apróságokon, hogy a 25 éves újságíró főszereplő magát 16-nak kiadva be tud íratkozni a gimibe, és sem az osztálytársai, sem a tanárai nem szúrják ki, hogy túlkoros. Sőt, a bátyja (David Arquette) is simán gimis lesz, pedig ő már erősen harminc felé tendál. Érdekes, hogy itt nem zavart annyira, hogy neki is gimis csaja lesz. De mindegy is, mert a legtöbben úgyis a Shrek 2-t fogják nézni 12.40-től a TV2-n.

Ebéd után újra vissza az HBO-ra, ahol egy igazi ritkaságot adnak, 15 órától a Bernard és Dorist. Erről a filmről itthon nagyon keveset lehetett hallani, pedig Susan Sarandon és Ralph Fiennes játsszák a főszerepeket, a sztori pedig megtörtént eseményeken alapul, és elég érdekes. Doris Duke elképesztően gazdag dohányörökösnő családja legnagyobb döbbenetére vagyona nagy részét nem rájuk, hanem meleg komornyikjára, Bernard Laffertyre hagyta. A filmből kiderül, hogy mi történt az örökösnő és a komornyik között, hogy talált egymásra két sérült ember. Ez egyébként nem az első film erről, korábban Lauren Bacall is eljátszotta Doris Duke-ot. Ezzel csak a Cinemax 2-n 15.25-kor vetített Acélizom versenyezhet, ami 1977-ben készült, és az akkor még csak induló body buildinggel foglalkozik. Ki más lehetne az egyik ifjú titán, akit bemutatnak, mint Arnold Schwarzenegger.

A nap fénypontja egyértelműen a Csillagok között lehet, amit 20.00-tól adnak az HBO-n. Ne is törődjenek azzal, hogy a film moziba kerülésekor azt írtuk, hogy "a Csillagok között egy lenyűgöző, látványos vizuális orgia, amit kötelező moziban megnézni, mert még egy 106 centis lapostévén sem lesz soha olyan hatásos, mint egy 24x18 méteres IMAX-vásznon. Ráfért volna egy erős kezű vágó, vagy egy vétójoggal bíró producer, mert ha csak 30 perccel lenne rövidebb és így feszesebb, máris a Nolan-életmű egyik legjobbjáról beszélnénk". Jó lesz az tévében is, pláne, hogy ekkor már csak órák választanak el az év első igazi munkanapjától.

Ennek megfelelően akik valami igazán nyomasztóra vágynak, azok kapcsoljanak a Cinemaxra, ahol 21.45-től a Megmaradt Alice-nak megy Julianne Moore-ral a főszerepben. A film főszereplője sikeres nyelvészprofesszor, aki a női princípiummal is jól áll, mert emellett három gyereket is szült. Nem sokkal az 50. születésnapja után Alzheimer-kórt diagnosztizálnak nála, a film a betegséggel való küzdelem története. Moore Oscart nyert a szerepért, rosszabb kedvünk meg már úgysem lehetne, úgyhogy ne hagyják ki.