Donald Trump kampányfilmjében Marokkó alakította Mexikót

2016.01.06. 11:38

Marhaságért az amerikai elnökválasztási kampányban sem mennek a szomszédba a jelöltek, Donald Trump meg különösen nem, de hát ebben nem sok új van, érdemes rákeresni a republikánus párti versenyfutás éllovasára, nagyon vicces/rémesen ijesztő marhaságokat hord össze általában.

Trump első kampányfilmje/tévéreklámja kiválóan illik ebbe a sorba, az USA-t a mexikói bevándorlóktól féltő ingatlanmilliárdos szpotjában elhangzik, hogy  

a déli határon megállítjuk az illegális bevéndorlókat egy fallal, aminek költségét Mexikóval fizettetünk ki.

A dolog szépséghibája: képsorok nem az USA-ba rohanvást bevándorolni készülő mexikói migránsokat, hanem a marokkói, de spanyol fennhatóság alatt álló Meilla városába igyekvő migránsokat ábrázolnak, és először 2014 május 3-án mutatta be egy olasz tévé.

Unknown

A hamisítás tényére a PolitiFact hívta fel a figyelmet, az oldal a politikusok kijelentéseit vizsgálja árgus szemekkel és keresi bennük a csúsztatásokat - erre a húzásra a szemenszedett hazugság címkét ragasztották. A Trump-tábor sietve kijelentette, hogy nem hazugságról van szó, szándékosan használták ezeket a képsorokat, mert jelezni szerették volna, milyen veszélyes is egy nyitott határszakasz egy ország biztonságára nézve. Trump maga irrelevánsnak nevezte a nyilvánvaló hamisítást, és ő is az amerikai határhoz hasonlította a marokkóit.

Épp ezért volt meglepő, hogy a CNN hírtévémek Trump kampánystábjának egy másik tagja, Michael Cohen, beismerte, hogy hibáztak, és kilátásba helyezte, hogy a felelőssel "el fog beszélgetni", majd ő is azzal folytatta, hogy "de hát nem mindegy hogy Mexikó vagy Marokkó?"