Mostantól elérhető Magyarországon is a legnagyobb netes tévészolgáltatás, a Netflix

2016.01.06. 17:30 Módosítva: 2016.01.06. 18:57
A Netflix magyarországi bevezetését nem övezi olyan tömeghisztéria, mint a Star Wars VII bemutatóját, és ha megkérdezünk az utcán 50 szembe jövő gyalogost, 35-en még csak nem is hallottak róla. Nem csoda, a teljesen az internetre kitalált tartalomszolgáltatás nem olyan közszájon forgó téma, mint a Barátok közt, de ha a Netflix olyan mértékben terjeszkedik tovább, ahogy eddig, akkor hamarosan az lesz.

Frissítés: Mától itthon is elérhető a Netflix havi nyolc euróért (az első hónap ingyenes). A cég ezt a Las Vegas-i CES-en jelentette be. A vezérigazgató azzal vezette be a bejelentést, hogy amikor húsz évvel ezelőtt megalapították a céget, azt reméltük, hogy emberek milliárdjainak tudunk szolgáltatni. 2015-ben 3,2 milliárdnyian használják az internetet, óriási növekedés a 2000-es évek 400 milliójához képest. Havi nyolc euóért (kb. 2400 forintért) egyszerre egy készüléken, alacsony felbontásban nézhetjük a kínálatot, tízért (kb. 3000) már két készüléken és HD-ben, 12-ért (kb. 3600) pedig négy tévén/laptopon/telefonon és UltraHD-ben.  

A kínálat első blikkre felemás. A horrorrajongók annyira nem fognak tapsikolni a felkínált 25 filmnek, melyek között a Horrorra akadva-franchise is képviselteti magát (ez egy ún. horrorvígjáték-sorozat, de borzasztó), a scifi-kínálat is elég szegényes, és nem túl sok a régi klasszikus film sem. A választható nyelvek között a magyart nem találtuk egyelőre, sem szinkronban, sem feliratban nem elérhető anyanyelvünk, azaz aki beszél idegen nyelveket, szerencsés, aki meg nem, az vagy kezdje el a tanulást, vagy ne fizessen elő az első, ingyenes hónap lejárta után.

Amiben a kínálat erősebb, az a tévésorozat. Itt tényleg sok olyan tartalom van, amit a magyar tévékben még nem láthattunk, vagy éppen most nézhetnénk majd (pl. a Bates Motel című sorozat harmadik évada, amit a Viasat vetít majd egyszer a tévében). Érdekes, de az AMC-sorozatok közül a Breaking Bad nem található meg a kínálatban, a Better Call Saul viszont igen. Az évadok az amerikai évadokhoz igazodnak, azaz például a A feketelistából az eddig levetített kettő van fent a kínálatban, a Zöld íjászból pedig három - a negyediket most vetítik az USA-ban, az majd ki tudja mikor kerül fel. Fura, de a Netflix egyik zászlóshajója, a House of Cards nem elérhető a magyar Netflix kínálatában, miközben az Orange is the New Black igen.

Nincs viszont sok Fox-sorozat, nincs X-Akaták, az angol sorozatok kedvelői is csalódottak lehetnek, hiába keressük a The Big Bang Theoryt, az Agents of S.H.I.E.L.D.-et vagy a Férjem védelmében című drámát. Nem találtuk a Dr. House, az Így jártam anyátokkal vagy a Jóbarátok évadait, és szerettük volna előrül nézni a A szívek szállodáját, de hiába. Az első, ingyenes hónapban mindenki eldöntheti, hogy kell-e neki ez a kínálat vagy sem. Érdemes megjegyezni, hogy február 4-ig legalább egy sorozatpremier lesz a Netflixen, a Degrassi gimi: Az új generáció január 19-én érkezik, kiderül majd, hogy azonnal lesz-e itthon is, vagy sem.         

Igazán nagy kihívás globális szolgáltatóvá válni. Legfőképpen a sugárzási jogok miatt. De az emberek mindenhol szeretnének megfizethető árat adni a tartalomért a kalózkodás helyett. A mai nappal összesen 130 országban életsítették a szolgáltatást, köztük Magyarországon. 

Korábban írtuk:

A Netflixet úgy kell elképzelni, mint egy 0-24-ben rendelkezésre álló online videotékát, aminek kínálatát okostévén, számítógépen, mobiltelefonon és tableten keresztül is el lehet érni, havi előfizetési díj ellenében, aminek összege az USA-ban 9 dollár, azaz 2700 forint. Ilyen szolgáltatás van többféle a világon, és nálunk is elérhető a UPC videótára, a Telekom videotékája, a Diginek is van egy Digi Film nevű csatornája, de ezek nem platform- és szolgáltatófüggetlenek, csak azok férnek hozzá a Netflixhez képest elég szegényes kínálathoz, akiknek az adott cégnél van tévéelőfizetésük. Az HBO On Demand szolgáltatása minden olyan szolgáltatónál elérhető, ahol van HBO, de ezt csak akkor lehet igénybe venni, ha a tévés előfizetés mellé van külön HBO-s csomagunk. 

A Netflix viszont platform- és szolgáltatófüggetlen, nem kell hozzá tévés előfizetés, csomag, HBO Max Pack, csak egy internetelérés.

(Ha csak mobilnet van, azon is elfut, de a nagy adatmennyiség miatt igen hamar elfogy a keret, így ehhez nem javasoljuk.)

Hogy a ma bejelentett indulás mikortól érvényes, azaz a netflix.com/hu címen mikor fogadja az embert egy rendes üdvözlőszöveg, és nem az, hogy bocs, de ez a szolgáltatás az ön országában még nem elérhető, egyelőre nem tudjuk. Mint korábban írtuk, az alkalmazás fejlesztésével a Netflix az LG-t bízta meg, így a cég okostévéin vélhetően hamarosan megjelenik majd az applikáció, és elérhető lesz minden más platformra is.

A gyakorlati haszna pedig a következő: ha valaki nem ragaszkodik az olyan exkluzív tartalmakhoz, amiket csak bizonyos csatornáktól, pl. az HBO-tól kaphat meg, az a csomagja mellé simán lemondhatja az extra szolgáltatást, mert a Netflix sorozat- és filmkínálata elképesztően gazdag. Szintén lehet csökkenteni a tévés csomag méretét is, hiszen az alapcsomagokban már a legtöbb olyan csatorna szerepel, amin az új, magyar műsorok elérhetők, a régebbi filmeket és sorozatokat pedig megkaphatjuk a Netflixtől is - reményeink szerint havi 3000 forint alatt. A filmek, sorozatok megállíthatók, és bármikor visszanézhetők, a applikáció pedig nyomon követi a szokásainkat, és ha hat belezős horrort nézünk meg egymás után, hetediknek már magától ajánl fel egy hasonlót.  

Persze ha csak mások sorozatait és filmjeit forgalmazná a cég, akkor nem lenne 65 millió előfizetője világszerte.

A cég terjeszkedésének egyik alapja, hogy olyan tartalmat szolgáltasson, amit másutt nem lehet megkapni, vagy csak jóval a netflixes sugárzás után. Jelenleg 36 saját gyártású, exkluzív sorozatuk van, ezek között drámák, vígjátékok, animációs sorozatok és gyerekműsorok is szerepelnek. Gyártanak dokumentumfilmeket és filmeket is, zenés műsorokat és stand-up különkiadásokat, ami pedig a jövőt illeti, az egészen elképesztőnek tűnik. 2016-ban a 36 már meglevő sorozat mellé érkezik 28 további újdonság, 2017-re ezek mellé 4, 2018-ra egy újabbat már bejelentettek. És akkor most jön a csavar a dologban, amin csak azok lepődnek meg, akik a Netflixről most hallottak először: 

A sorozatok évadainak minden epizódját egyszerre teszik elérhetővé.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a február 19-én bemutatkozó Love című sitcom 10 részét már aznap meg lehet nézni, egyszerre. Nincs várakozás, nem kell egy tízrészes sorozattal minimum 2,5 hónapot eltölteni, ott van minden epizód egy gombnyomásnyira. És mindez érvényes az összes sorozatukra – a legkedveltebb Kártyavár (House of Cards) már a harmadik évadnál tart, azaz ha akarjuk, egy ültő helyünkben megnézhetjük mind a 30 részt. A legnépszerűbb sorozatok között van női börtönös (Orange is the New Black) politikai krimi (House of Cards), képregénysorozat (Jessica Jones, Daredevil), horror (Hemlock Grove), családi dráma (Bloodlines), krimi (Longmire), drogdráma (Narcos) vagy scifi (Sense8) is.

A Sense8 című sorozat egy jelenete.
A Sense8 című sorozat egy jelenete.

És akkor most jön a feketeleves

Fogalmunk sincs, hogy a Netflix a Magyarországra érvényes streaming jogok közül miket szerzett meg magának. Ezt úgy kell érteni, hogy teszem azt van egy régi sorozat, mondjuk a JAG, amit már tán egy magyar tévé sem vetít. Ennek vélhetően sem az RTL sem a TV2 nem vette meg az online vetítési jogait, azaz a Netflix beszerezhette ezt a gyártótól, és máris benne lehet a magyar területre érvényes kínálatban. Ugyanez vonatkozik nagyjából az összes régi sorozatra egyébként. A hazai tévék közül (mínusz az HBO, ami nem adja át tartalmait a Netflixnek, így velük ebben a cikkben nem is kell foglalkozni) az AXN előfizetős VOD lejátszóján keresztül elég sok sorozattartalmat elérhetünk, így feltételezhető, hogy nekik kizárólagos jogaik vannak ezekre a sorozatokra. Náluk volt például a House of Cards joga is, de október végével a szerződés lejárt, így úgy gondoltuk, hogy a zászlóshajó elérhető lesz a Netflixen, de nem találjuk. De mi van azokkal a sorozatokkal, amiket még javában vetítenek a kereskedelmi tévék? Lesz Dr. Csont a Netflixen? Nem tudni, Ez majd csak akkor derül ki, ha a szolgáltatás beindul, és valaki (pl. mi) megnézi, milyen tartalmak elérhetők a kínálatban.    

Ami a filmeket illeti, ott is érdekes a helyzet. A nagy stúdiók hosszú távú szerződéseket kötnek az egyes tévékkel, de ezek részleteiről semmit nem lehet tudni. Van pár evidens pont, a Viacomhoz tartozó Paramount vélhetően nem fogja átadni minden filmje streamingjogait, és ha a Universalnak a TV2-vel van szerződése, ők is biztos visszatartanak pár jobb címet maguknak. A Netflix az archív tartalomban viszont erős, olyan régi filmeket lehet elcsípni náluk, amiket másutt már nem. A filmek jogai persze lejárnak, nem örökké lesz elérhető a Ponyvaregény és a Kleopátra sem, de erre az applikáció figyelmezteti az embert. A kurrens kínálatból az amerikai Netflixen most nagyon sok 2014-es film látható, olyanok, amiket itthon a mozikban sem mutattak be.

Ahová a Netflix beteszi a lábát, a torrentezés, az illegális letöltés drasztikusan csökken. Minek kínlódni a letöltéssel, ha egy gombnyomással HD-ben jön a tartalom? Miért az én tárhelyem csökkenjen egy Jóbarátok-összessel, amikor a tévében ott van, és bármikor, bárhonnan megnézhetem?

Úgy tudtuk, a tartalom fele, jobbára a régebbi filmek és sorozatok szinkronosan, az újabb, kurrensebb tartalom viszont eredeti nyelven felirattal kerül majd a magyar nézők elé. Egyelőre sem magyar szinkronnal, sem magyar felirattal nem találkoztunk.

A Netflix nem váltja meg a világot, és ha valaki Trónok harcát vagy Walking Deadet, esetleg Fargót vagy Into the Badlands-et akar nézni, továbbra se mondja le az előfizetését, mert nem kap meg mindent, amit eddig megszokott, Ha viszont azt mondja, neki elég az alapcsomag a közmédiával és az alapvető kereskedelmi tévékkel, és majd később bepótolja a sárkányokat és a zombikat, akkor a Netflixszel nagyon jól járhat.