Az eladás küszöbén a Népszava

2016.02.05. 08:51

A Népszabadság információi szerint szinte csak napok kérdése, és eladják a Népszavát. A lap jelenleg a Puch László (az MSZP volt pénztárnoka) érdekeltségébe tartozó, Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA többségi tulajdonában van. A cég teljes, 99 százalékos részesedésétől válna meg.

Elméletileg két vevő is akad, az egyik a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket is kiadó Geomédia Zrt., (egy leányvállalaton, a VH Kiadói Kft.-n kersztül), a másik a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete, a maga jelképes, egyszázalékos tulajdonrészével. A Népszavából, írja a Népszabadság, a tavalyi harmadik negyedévi adatok alapján átlagosan 12 ezer példányt adtak el, online naponta 45 ezer olvasójuk van.

A két ajánlat közül a jelenlegi tulajdonos a Geomédiáét tartja komolyabbnak. A Népszava finanszírozása körül voltak gondok korábban, a fizetések hónapokat késtek például, 2012-ben a szerkesztőség szakszervezeti csoportja az MTI OS-en keresztül nyílt levélben fordult a svájci tulajdonos, hogy adja át a kiadói jogot és a logót a szerkesztőségnek, mivel úgy vélik, hogy a tulajdonos nem tudja életben tartani a lapot, és a politikai támadásoktól sem védi meg.

Az eladással kapcsolatos hírek 2014 júniusában kerültek elő ismét, ekkor úgy tűnt, a svájci tulajdonos kiszáll a lap mögül. A szerkesztőség szerint legalább tízezer új előfizetőre,  vagy havi 10-15 millió forintra volna szükség a működés fenntartásához. 

A Népszabadság szerint ­Horváth László, a Szabad Föld főszerkesztője és Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője leült Németh Péterrel, a Népszava főszerkesztőjével, Láposi Elza ügyvezetővel, valamint a szerkesztőség és a kiadó munkatársaival, egyeztetésre. A Geomédia (aminek egyébként Horváth László többségi tulajdonosa) elképzelése szerint a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös szerkesztőségi modellben működne tovább, és összevonnák a két lap internetes portálját is.

Ennek persze a Népszava szerkesztőségében nem örülnek, attól tartanak, hogy elbocsátások következnek, a vezetőség helyére pedig a Vasárnapi Hírek főnöksége ülne. A Geomédia képviselői állítólag ezt tagadták. A Népszava szerkesztősége a tavaly mondottakat továbbfűzve azt szeretnék, ha a Geomédia nélkül, egy német alapítvány éves szinten nagyjából 60 millió forintos, illetve egy magyar nagyvállalkozó közel azonos nagyságrendű támogatásából dolgozhatnának tovább.

Információink szerint a tulajdonosok úgy készülnek, hogy két-három héten belül lezárják a tárgyalásokat a Népszava eladásáról.