Két tehén a kezdőpakk

2016.03.17. 23:02
Az RTL sokat vár A farm című reality műsorától, amiben a megszokottaktól ellentétben nem a nézők döntik majd el, ki esik ki és ki marad, amiben nem lesz korlátlan mennyiségű kaja, pia, cigi és bulika, lesz viszont fejés hajnal ötkor, vízhordás napestig, és ganajozás, míg a kezük fel nem hólyagosodik.

Hajnal van, koromsötét, a szomszéd ágyról hallatszó ütemes horkolást csak egy kakas kukorékolása tudja űberelni. Menne ki az ember a dolgát végezni, meg beindítani a reggelt, kávéval, cigivel, aztán egy gyors zuhany, és jöhet a meló. Igen ám, de

  • az illemhely kint van az udvaron, egy kunyhó, benne egy léccel, amibe ügyes kezek egy kerek lyukat vágtak (ezt hívják budinak, ugye),
  • kávé nincs gombnyomásra, mert áram sincs, ki kell menni a kurva hideg udvarra, a kúthoz, húzni vizet, és a kotyogósban megfőzni,
  • cigi sehogy sincs, mert a pénteki vajköpülést bebuktuk, és nem kaptunk luxusterméket,
  • ja és víz a zuhanyhoz is kellene, ami egy dézsában történik majd, a felmelegített víz fejre öntésével. 

Üdvözlet a Farmon, az RTL száz évvel ezelőtt játszódó reality műsorában. Szlovéniában járunk, a határtól nem messze, egy tájvédelmi körzetben, ahol a műsor helyszínéül szolgáló farm áll, csodálatos környezetben, egy domb tetején. Körben erdő, a lankásnak tűnő, de esős időben minden bizonnyal pár perc alatt sártengerré váló domboldal aljában egy veteményesnek tűnő földdarab, körülötte fű, balról egy karám, benne kecskék, jobbról egy istálló, benne tehén, a lábunk alatt mulcs és murva, az udvaron pár, bizonytalanul csipegető tyúk. 

A farmház első blikkre réginek tűnik, pedig csak egy éve épült, pontosan arra a célra, hogy Farmokat forgassanak benne. A műsor nem magyar találmány, de már megjárta a magyar képernyőket is, hiszen a Viasat 2002-ben levetített belőle egy évadot. Erről annak idején ezt írtuk:

Az érdekes ötlet igényes megvalósításához rengeteg pénzre lett volna szükség, és a Bár című reality show után nem sok maradt az adó malacperselyében, ezért inkább az egyszerűbb csomagolású, olcsóbb diszkontverziónál maradtak, és a hiányosságokat meggyőző píármunkával próbálják elfedni. Így lett a Farmból a magyar televíziózás forradalma, az emberarcú valóságshow, amely nem erkölcstelen emberkísérlet, hanem izgalmas kaland.

Az RTL jóval nagyobb költségvetéssel készíti elő éppen a képernyőn hétfőn rajtoló, de a valóságban már pénteken elkezdett műsort: 135 fős magyar stábbal, az őket segítő helyi erőkkel, egy komplett reality gyártására alkalmas vezérlővel, hangvágóval és vágószobával felszerelt konténervárossal. Azért Szlovéniában, magyarázza Kolosi Péter, a csatorna vezérigazgató-helyettese/programigazgatója, mert itt, ezen a helyszínen már két sikeres verziót is leforgattak, a szlovént, és egy horvátot (a világon kb. 40 országban látható, vagy volt látható a műsor Svédországtól Szlovákiáig), és a helyiek tapasztalata, és a helyszín valóban lenyűgöző szépsége megérte a plusz költséget.

Itthon olcsóbb lett volna forgatni, mint Budapesttől 3 órányi autóútra, ami logisztikai szempontokból (is) elég nagy plusz terhet ró a gyártókra. Csak egy példa: a két műsorvezető, Fördős Zé és Nádai Anikó beosztását sokkal egyszerűbb lett volna egy Budapest közeli tanyán megszervezni, így viszont Fördős más forgatási elfoglaltságai miatt az első hetekben felborul az előre megtervezett rendszer. Ugyanezek a nehézségek a stáb többi tagját is érintik, az egyes műszakok, a sajtósok, a szerkesztők ingázni kényszerülnek a két ország között, ami annak ellenére sem kellemes, hogy szinte végig autópályán lehet haladni.

Még egy példa: a 14 beköltöző játékost a műsor szabálykönyve alapján el kell különíteni egymástól, hogy csak a beköltözéskor találkozzanak, és a kamerák előtt kezdjenek interakcióba - ez praktikusan azt jelenti, hogy 14 autóval, 14 sofőrrel és szerkesztővel/producerrel kell megoldani a leszállításukat és elszállásolásukat úgy, hogy nehogy kapcsolatba kerülhessenek egymással. Ez mennyivel könnyebben menne Budapesten vagy környékén, ugye.

Ha sikeres lesz az első évad, mondja Kolosi Péter, akkor a folytatást már itthon képzelik el, van is pár farm, amit kinéztek erre a célra.

Nem is bánnák, ha magyar farmon forogna a műsor, a szlovén helyszín ugyanis lábon nem mindenben felelt meg az RTL igényeinek. Az itt készített verziókat ugyanis csak kézikamerával, mozgó stábokkal vették fel, akik a nap 24 óráját a játékosok között töltötték, csak pár fix kamerát használtak. A plusz költségbe a farm teljes átalakítása is beletartozik: a játék helyszínéül szolgáló épületeket és az udvart bekamerázták, pont úgy, ahogy a Való Világ-villát, a 45 kamera mellett pedig még négy mozgó stáb segíti a felvételek elkészültét.

Technikai szempontból minden úgy zajlik majd, ahogy egy Való Világ-évadban: a napi történéseket a line producerek szkriptelik (menet közben figyelik az eseményeket és listázzák, mikor, kivel mi történt, mint mondott és az fontos-e), majd a szerkesztők koherens egésszé rakják össze az összefoglalókat, amiket a vágók megvágnak, és már lövik is fel a műholdra, mert az ehhez megfelelő berendezést is letelepítették a helyszínre. A másik megoldás az lett volna, hogy a szlovén és horvát évadhoz hasonlóan felvesznek mindent, aztán Budapesten megvágják, és mint az Éden hotel, felvételről tolják adásba, de a nézői interakció miatt inkább a nehezebb, de mindenképpen izgalmasabbnak tűnő másik irányt választották.

A Farm nem pontosan olyan lesz, mint a Való Világ, sőt, a készítők reményei szerint egyáltalán nem fog hasonlítani rá.

Jó, annyiban igen, hogy egy fedél alatt él kényszerű lakóközösségben 14, egymásnak tökismeretlen, különböző korú és hátterű játékos. Lesz kiesés, hetente, és itt is egymás szemébe kell megmondani a frankót egyfajta falugyűlésen, ami után a legtöbb szavazatot kapó játékos kihívhat egy másikat és egy Megmérettetés nevű párbajban (ami lehet egy fizikai, egy ügyességi vagy egy logikai feladvány is) döntik el, ki marad és ki megy. Úgy bizony, a szombat este hétre időzített műsorokban a kiesésbe nem lehet beleszólni, legalábbis az utolsó körig nem. A döntőbe jutó három játékos közül viszont a közönség választja majd ki azt az egyet, aki mindent visz, ebben az esetben nem lakást, kocsit, utazást és lóvét, hanem húszmillió forintot. 

Ezzel a hibrid formátummal alaposan megkavarta a dolgokat az RTL, hiszen ha végig a játékosok döntenének, mint az Éden hotelben, akkor nem kellene egy pillanatig sem a kamerának játszani, nem kellene arra ügyelni, hogy mit gondolnak az emberről a nézők, és elég lenne csak arra koncentrálni, hogy a társak hogy értékelik a játékost. Így, a végső döntés nézői szavazatokra bízásával azonban a taktikát úgy kell felépíteni, hogy az ember a tévének is mutasson valamit, és erre nem lesz mindenki képes.

Kónya Gergely, a műsor kreatív főszerkesztője szerint a 14 jelentkezőből az nyer majd, aki a legjobban lavírozik a reality közösségi részén, azaz a társaival jó kapcsolatban van.

Ez minden olyan realityre jellemző egyébként, amiben a testi erő is fontos szerepet játszik (ilyen pl. a nálunk két évadot megélt Survivor is), hiszen ezeket a játékokat sokkal ritkább esetben nyerik az erős alfahímek, mint a társaikkal szót értő, de fizikálisan nem feltétlenül a legfelkészültebb versenyzők.

Ez a Farm nyelvére levetítve nagyjából azt jelenti, (és most tessék jó előre felkészülni) hogy hiába lesz mondjuk egy nagyszerű szakácsnő vagy egy mindenhez értő, erős férfi a jelentkezők között, simán kieshetnek, ha a közösség összefog ellenük, márpedig a lusták koalíciója itt is nagyon erős tud lenni. Pedig azt mondaná a ember, hogy ha valamit, akkor a dolgos ember realityjének is tekinthető Farmot pont olyan szereplőnek kellene megnyernie, aki "megérdemli", mert látástól vakulásig dolgozik. Mert itt azt nagyon kell majd, hiszen a beköltözéskor kapott egységcsomag (kaja, pia, némi luxuscikk) az első két hétre is alig lesz elég. A farmon a játékosok két tehénnel, 15 tyúkkal, két kakassal, tán pár kecskével (később szamár és kutya is lesz) osztoznak, az állatokat etetni kell, és gondozni, és tőlük jönnek az olyan alapvető élelmiszerek, mint a tej és a tojás.

Azt, hogy például mi legyen a csirkékkel, azaz levágjanak-e egyet-egyet, azt majd a közösség eldönti, ebbe a szerkesztők nem szólna bele, ahogy tulajdonképpen semmibe sem. Jó, a tehenet akkor sem lehet levágni, ha akarnák, és a később előkerülő malacot sem, nyugtatott meg Kónya Gergely, itt nem lesz a Tanúból ismert feketevágás, mert egyrészt ellenkezik az EU előírásaival, másrészt meg ne már, bazdmeg, levágni egy tehenet???

Enni viszont kell majd, és ha elfogy az elején kapott kaja, akkor meg kell termelni.

Erre több lehetőség is van, búzát például kapnak majd a szereplők, de lisztet már nekik kell belőle őrölniük, és ha sütnek kenyeret vagy süteményt, akkor eldönthetik, hogy megeszik-e mindet, vagy a készterméket becserélik-e luxuscuccokra (kávé, dohány, pia) vagy simán csak egy oldal szalonnára.

A sütés, a köpülés, és egyéb, hasznot hozó tevékenység persze alapesetben elég messze áll a műkörömépítőktől, a Dubajból hazaszakadtaktól és jobb híján a farkukat lóbálgató, szépreményűnek mondott egykori futballistáktól, de a beválogatott játékosokat elnézve ennyire nem fogjuk a bödön alját kapargatni, megtette azt a Való Világ széria legutóbbi két adása. A beköltözők ettől még nem lesznek profi köpülők, ehhez kapnak segítséget, egyrészt egy kézikönyvet, amiben megvan minden, amit a farmon való élethez tudni kell a vízforralástól a fejés mechanikájáig, illetve hetente kétszer megjelenik náluk majd Szilveszter gazda, az RTL egyik korábbi társkeresős reality műsorának szereplője, aki valóban gazdálkodó, és mindent tud erről az életről. Ő lesz az, aki kiadja a játékosoknak a feladatokat, és ő fogja értékelni is azokat, szóval vele nem ért majd jóban lenni.

A házat egyébként jól megcsinálták, a hangulata hogyismondjam, rusztikus, és nyomokban felfedezhetők benne a klasszikus parasztromantika elemei a zsinórra fűzött paprikával és a falra akasztott hímzett, vendégváró hogyishívjákkal, igaz, ez utóbbiról közelről nézve kiderül, hogy filccel rajzolta valaki, de kicsire nem adunk. A hálószobában nem jut mindenkinek ágy, csak hogy meglegyen az első konfliktusforrás, és igen, lesz heti gazda vagy villamester is (mondták a hivatalos elnevezését, de képtelen vagyok megjegyezni, bezzeg a játékosokkal négyszemközt beszélgető kollégáét igen, Farmfivér lesz, nem vicc) akinél a kamra kulcsa lesz, és aki kiosztja a napi vagy heti feladatokat  is. Többek között az árnyékszék kiürítését is - nem hiszem, hogy tülekedés lesz a szarlapátolásért.

Annak alapján, amit láttunk, a Farm egy érdekes műsornak ígérkezik, és nem feltétlenül azért, mert végre ún. dolgos embereket mutat egy beköltözős realityben az RTL. Az ugyanis csak egy ideig érdekes, hogy jaj de nehéz a kasza, és hogy is kell megfogni a lapátot, hogy ne törje a markom, mert ebbe az ember beletanul, és utána már csak hisztizik. Az lesz itt az érdekes, ami minden realityben: az emberek mit kezdenek egymással egy olyan környezetben, ahol a mai értelemben vett inger nem nagyon éri őket, és kénytelenek egymásra támaszkodni, ha nem akarnak éhezni. 

Az állatok is jó kezekben vannak

Kónya Gergelytől megtudtuk, hogy a műsorban, mint minden realityben, a játékosok mellett folyamatosa orvosi ügyelet van, jó nem szó szerint, de ha valakinek csak nem sikerül teljesen megtanulnia fát vágni könyvből, akkor ott a segítség menten. Az állattartáshoz is kapnak segítséget, és nyugi, a műsor készítői nem fogják hagyni, hogy éhen pusztuljanak. Ami a kissé problémás zöldségutánpótlást illeti (a műsor 75 napon át tart majd, nem egy évig), lesznek feladatok, melyekben palántákat lehet nyerni, így viszonylag hamar jutnak majd friss zöldséghez a lakók - persze így is lesz olyan, amit majd cserekereskedelmen keresztül kell beszerezni.

A villában ugye papíron nincs áram, de a kameráknak kell a fény, hogy rendesen működjenek, így valamennyi mesterséges fény lesz a házban, de Kónya szerint ehhez hamar hozzászoknak majd a lakók, akik, hálistennek, nem kapnak jelmezt, szóval nem csikósok és kalocsai mintás ruhában rikoltozó fehércselédek leszek képernyőn, viszont nem is pink melegítőben szart lapátoló műkörmösök, Kónya szerint praktikus, a kornak megfelelő ruházatot kapnak majd. A farm területe elég nagy, a határát kerítés jelzi, azon átmászni tilos. A kizárással járó főbűnök mellett persze lesznek kisebb szabályszegések is, ezekért a heti gazda méri ki a büntetést, szóval lesz itt konfliktusforrás bőven.

A Farm, RTL, hétfőtől szombatig minden nap, 18:55 (szombaton 20:00-tól), premier március 21., hétfő.