Megbüntette a TV2-t a médiatanács

2016.04.08. 18:08

A médiatanács 220 ezer forintra bírságolta a TV2-t. A büntetés oka, hogy a csatorna Trendmánia című magazinjának egyik januári adásában megsértették a termékmegjelenítési szabályokat egy körömlakkmárka népszerűsítésével – írja az MTI.

A médiatanács azt is közölte, hogy állampolgári bejelentésre eljárást indít Bayer Zsolt ellen. Bayernek a Magyar Hírlap nyomtatott és online változatában tavaly november 16-án jelent meg egy olyan cikke, amellyel kapcsolatban feltételezhető az iszlámmal szembeni gyűlöletkeltés és kirekesztés. A médiatanácsnak 40 nap áll rendelkezésére az eljárás lefolytatására a médiatörvény szerint, amely indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.

Frekvenciadöntések is születtek

A médiatanács a közleményében beszámolt több olyan döntésről is, amely a rádióadóknak kiosztott frekvenciákat érinti:

  • Pályázat nélkül újították meg meg öt évvel a fővárosi 97,0 MHz-en sugárzó Első Pesti Egyetemi Rádió szolgáltatójának jogosultságát.
  • Hozzájárultak a Vár FM Rádió Kisvárda szerződésének megszüntetéséhez közös megegyezéssel.
  • Döntöttek a 10 ezer fős vételkörzetű Derecske 94,7 MHz helyi rádiós frekvencia megpályáztatásáról, a felhívás szövege napokon belül  az NMHH honlapján lesz.
  • Arról is határozott a testület, hogy az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívására egyedüliként ajánlatot tevő Auris Média Kft.-t pályázati nyilvántartásba veszi.

A Szombathely 88,4 MHz frekvencia hasznosítására vonatkozó, a Nyugat Rádió Kft. és a médiatanács között a médiaszolgáltatás jellege ügyében folytatott több éves jogvitát a Kúria idén februárban hozott ítéletével zárta le, amelyben a médiatanácsnak adott igazat a bíróság.