A Vs.hu főszerkesztője nem szégyelli, hogy Matolcsyéktól kaptak félmilliárdot

2016.04.22. 21:40

A pályázati támogatásokban sincs semmi szégyellnivaló

- nyilatkozta a Kreatívnak Lebhardt Olivér, a Vs.hu főszerkesztője nem sokkal azután, hogy kiderült: a Vs.hu-t (és most már az Origót is) kiadó New Wave Kft. a jegybankos alapítványoktól különböző támogatások címén összesen 501 416 000 forintot kapott.

"A Pallas Athéné Alapítványok olyan célokra írtak ki pályázatot, amelyek fontos társadalmi jelenségek, a médiában elhanyagolt témák korszerű vizuális, dokumentumfilmes és multimédiás feldolgozásáról szóltak. Az ilyen jellegű közszolgálati tartalmak a világon mindenhol részben pályázati forrásokból készülnek, mi is igyekszünk ezekhez támogatást szerezni" - mondta ezzel kapcsolatban Lebhardt, hozzátéve, hogy a Pallas Athéné Alapítványoknál "olyan témákkal pályáztunk, amelyek az alapítványok céljai között is szerepeltek: pénzügyi tudatosságra nevelés, a kkv és startup-kultúra erősítése, geopolitika, duális képzés vagy a határokon túli magyar oktatás ügyei."

A  VS.hu-t kiadó New Wave Production 2014-ben 133 millió forintos veszteséggel zárta az évet és abban az évben az árbevétele mindössze 120 millió forint volt. Amikor a Kreatív szembesítette azzal, hogy a kapott félmilliárd ehhez képest "nagyon sok pénz", a főszerkesztő azt mondta, hogy a pénzügyek nem az ő területe, de több mint 70 online videó és dokumentumfilm, 10 multimédiás nagyriport, adatvizualizációk, infografikák, versusos viták és ezeket megelőző háttérkutatások készültek. "Ezek technikai hátterét is meg kellett teremteni és a marketingjére is költeni kellett" - mondta Lebhardt.

"A projekt finanszírozásáról, a pályázatokról a szerkesztőség tagjai többségükben nem tudtak" - válaszolta egy kérdésre Lebhardt, de azt elismerte, hogy ő tudott. Arra a kérdésre, hogy mit szóltak, amikor megtudták, azt válaszolta, hogy "tudomásul vették." Megkérdezte a Kreatív a főszerkesztőt arról is, hogy miért nem jelezték az olvasók felé, hogy honnan kaptak pénzeket. Lebhardt szerint ez "sajtóetikai szempontból nem aggályos", de "lehet, hogy szerencsésebb lett volna az impresszumban feltüntetnünk a támogatót".

Lebhardt nem cáfolta a Kreatívnak, hogy a New Wave Production Kft. mögött Szemerey Tamás, Matolcsy unokatestvére áll. Arra a kérdésre, hogy a pályázati pénzekből miért csak a VS.hu kapott, a főszerkesztő azt válaszolta, hogy "erről nem engem kell megkérdezni."