Kizárták Romániát az Eurovízióról

2016.04.22. 13:34

Kizárták Romániát az idei Eurovíziós Dalfesztiválról, miután a román köztévé, a TVR nem törlesztette 16 millió svájci frankos adósságát az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU), írja a Maszol. Ez egyébként nekünk is nagyon rosszul jön, hiszen a kizárással együtt jár, hogy telefonszámot sem kapnak, így szavazni sem fognak - márpedig a magyar indulóra az erdélyi magyarság hagyományosan sok szavazatot szokott küldeni. 

Románia kizárását pénteken jelentette be a dalfesztivált szervező EBU, a TVR nem kapja meg a rendezvény közvetítési jogát sem.

Sajnálatosnak tartjuk ezt a döntést. Csalódottan vettük tudomásul, hogy a román kormány válasz nélkül hagyta az adósság rendezésére vonatkozó kérésünket. (...) A TVR tartozása szervezetünk anyagi stabilitását is veszélyezteti

– írta az EBU.

A hét első felében mi is beszámoltunk arról, hogy az 53 ország 76 televízióját tömörítő EBU már jelezte a TVR felé, hogy amennyiben nem törleszti az évek alatt felhalmozott tízmillió eurós tartozását, kénytelenek lesznek kizárni Románia képviselőjét, Ovidiu Antont a dalfesztiválról, ezen felül pedig a verseny közvetítési jogát sem kapja meg az ország.

A törlesztés határideje április huszadika lett volna. A román köztévé ugyan az adósság egy részét januárban törlesztette, de egyúttal közölték, hogy többet nem tudnak fizetni.

A TVR a döntéssel nemcsak az Euróvíziótól, hanem az EBU-tagsággal járó más közvetítési jogoktól is elesik, amelyek fontos sporteseményeket is érintenek – a Guardian már korábban is arról írt, hogy ezzel az idei foci-Eb és a riói olimpia romániai sugárzása is veszélybe került. Ovidiu Anton akkor azt mondta, amíg nem tud biztosat, ugyanúgy fog készülni a versenyre, mintha meg sem történt volna a figyelmeztetés.

Ezzel a dallal indult volna egyébként: