Sorra felmondanak a Vs.hu újságírói

2016.04.25. 09:27 Módosítva: 2016.04.25. 12:35

Legalább hat újságíró felmondott hétfő délelőtt a Vs.hu-nál, miután kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak múlt pénteken kirobbant pénzköltési botrányában a Vs.hu-t kiadó New Wave Kft. is érintett. Az Index információi szerint eddig Joó Hajnalka, Kovács Áron, Rovó Attila, Munkácsy Márton, Dzindzisz Sztefan és volt indexes kollégánk, Joób Sándor döntött úgy, hogy nem kíván tovább dolgozni a Vs.hu-nál.

Délután a Vs.hu főszerkesztője, Lebhardt olivér is lemondott.

Joób Sándor a Facebookon jelentette be: felmond, és a Vs.hu-tól kapott fizetését felajánlja egy átlátható módon működő alapítványnak.

Március elseje óta dolgozom a VS.hu-nál, és ma reggel felmondtam. Egyben szeretnék tenni egy gesztust a magam nevében, minden a VS.hu-nál dolgozó kollégám nevében, és az újságírók becsülete érdekében. Eddig egy havi fizetést kaptam, és most szeretném visszaállítani ennek a pénznek a közpénz jellegét. Egy havi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol azt átlátható módon költik el, és ha még megkapom a 2. fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem.

Legelőször a 444 írta meg, hogy hétfőn felmondott a Vs.hu-nál a Századvég-iratokat kiperlő Joó Hajnalka. Ő volt az az újságíró, aki még origósként pert indított a Századvég 4,1 milliárdért készülő tanulmányainak nyilvánosságra hozatala miatt, de az iratokat már a Vs.hu munkatársaként kapta meg és dolgozta fel.

A szerkesztőség független (aki mást mond, hazudik), de az MNB lopott (pardon, elkülönített) pénze – amiről amúgy fogalmam nem volt – se az ízlésemmel, se a szakmai elveimmel nem fér össze

– jelentette be a Facebookon Joó Hajnalka, aki korábban az Origónál és a Magyar Rádiónál is dolgozott.

Nem sokkal Joó Hajnalka felmondása után Rovó Attila is a Facebookon jelentette be, hogy távozik a Vs.hu-tól az MNB-alapítványok botránya miatt:

Lelépek a vs-től, gondolom, nem kell magyarázni miért. Tényleg nem tudtam, hogy 500 milliós támogatást kapott a kiadó. Hajnalka Joo, Márton Munkácsy, Sandor Joob sorstársaim, szevasztok (És a névsor ma még valószínűleg bővül).

Rovó korábban Joó Hajnalkához hasonlóan az Origónál dolgozott. Ők és a kollégáik 2014-ben azért mentek át az Origótól a Vs.hu-hoz, mert a Lázár János utazásait firtató cikk utáni politikai nyomásgyakorlás, valamint Sáling Gergő főszerkesztő távozása után nem akarták folytatni az addigi munkájukat.

A Századvég kormánymegrendelésre készített, 4,1 milliárdos tanulmányáról itt, a Magyar Nemzeti Bank közpénzherdáló alapítványairól ezekben a cikkekben írtunk részletesen.