Diszkriminációval vádolják a New York Times vezetőjét

2016.04.30. 00:24

Súlyos diszkriminációval vádolják Mark Thompsont, a New York Times vezérigazgatóját, aki állítólag koruk, nemük és bőrszínük alapján különböztette meg alkalmazottait, írja a Guardian. Az ügy két hatvanas éveiben járó fekete nő panaszai nyomán került elő, akik szerint Thompson vezetése alatt a szerkesztőségben mindennapossá vált a hátrányos megkülönböztetés.

A vádak szerint a Times nem csupán a célközönségét lőtte be (jómódú fehér fiatalok), hanem ideális alkalmazottait is, akik lehetőség szerint, hozzájuk hasonlóan, fiatal fehér szinglik. A két felperes, a 62 éves Ernestine Grant és a 61 éves Marjorie Walker, az újság hirdetési részlegén dolgozik, mindketten azt állítják, hogy amíg korábban kor és bőrszín tekintetében is vegyes volt a stáb, addig mostanra látványosan fiatalabb és fehérebb lett a munkaerő. Jogi képviselőjük szerint az ügy akár ötven kollégát is érinthet.

Grant és Walker panaszai alapján Thompson 2012-es kinevezése után több idősebb, színesbőrű kollégájától is megvált az egyébként liberális szellemiségéről ismert lap, a megüresedő helyeket pedig fiatal, fehér munkaerővel töltötték fel, akik gyakran többet kerestek ugyanazzal a munkával, ugyanabban a pozícióban, mint ők vagy más fekete munkatársuk. Sőt, azt állítják, a fiatal fehér kollégáikkal ellentétben nekik például fel sem ajánlották a szabad péntek délutánokat.

A Times vezetése természetesen hevesen tagad, alaptalannak nevezve az őket érő rágalmakat. Pedig Thompsont már korábbi munkahelyén, a BBC-nél (amit nyolc évig vezetett) is érték hasonló vádak. Egy 2014-es  felmérés szerint egyébként az Egyesült Államok tíz legnagyobb lapja közül a New York Timesban publikál a legkevesebb nő. A tanulmány szerint a cikkeknek 69 százalékát, a véleménycikkeknek pedig 75 százalékát írják férfiak.