Ismét az RTL vezérigazgatója lett a legbefolyásosabb médiaszemélyiség

2016.05.06. 17:31

Idén is Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója végzett a Top 50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban nevű lista legelső helyén. Ahogy az MMonline írja, a listán szereplők közel 40 százaléka cserélődött: Andy Vajna például a TV2 Csoport tulajdonosaként először került fel a névsorra, de új szereplő a hetedik helyen álló Lukács Csaba, aki az Atmedia ügyvezető igazgatója, illetve az Origót és Vs.hu-t tulajdonló New Wave Media vezetője, Száraz István is.

Habony Árpád egy helyet javítva került fel a dobogó legalsó fokára, akit Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója, valamint Bayer József, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója követ. Kolosi Péter, az RTL programigazgatója egy helyezést rontott, ezúttal a hatodik lett. A Magyar Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen a tavalyihoz hasonlóan idén is nyolcadik lett. Dirk Gerkens 2008 óta folyamatosan első volt, aztán tavaly már fel sem került a listára, ezúttal azonban, immár a TV2 vezéreként, a kilencedik helyen tért vissza.

A Marketing&Média főszerkesztője, Simon Krisztián szerint a lista összetételén jól látszik, hogy

az elmúlt évben földcsuszamlásszerű változások voltak a hazai médiavilágban.

Elmondta: soha korábban ennyi új név nem jelent még meg a toplistán, mint idén, a jelenlegi ötvenben mindössze  12 olyan van, aki már 2008-ban is szerepelt az összeállításban.

Bár idén is a médiavállalatok adják a toplista legtöbb szereplőjét (54 százalékot, azaz 4 százalékot csökkent a tavalyihoz képest), a média- és reklámügynökségek aránya (24-ről 30 százalékra) nőtt. A piackutató cégek közül viszont immár negyedik éve senki nem került a legbefolyásosabbak közé, de talán még ennél is meglepőbb, hogy idén

minden korábbinál több, a politikához valamilyen módon köthető médiavezető került a legbefolyásosabbak közé.

Az első tízbe ők kerültek be:

  1. Vidus Gabriella (RTL Magyarország)
  2. Andy Vajna (TV2 Média Csoport)
  3. Habony Árpád (Modern Media Group)
  4. Varga Zoltán (Central Media)
  5. Bayer József (Ringier Axel Springer)
  6. Kolosi Péter (RTL Magyarország)
  7. Lukács Csaba (Atmedia)
  8. Christopher Mattheisen (Magyar Telekom)
  9. Dirk Gerkens (TV2 Média Csoport)
  10. Gulyás János (MEC)