Angol bajnokikkal és Forma 1-es közvetítéssel indulnának a TV2 sportadói

2016.05.13. 08:52
A Média Hungary-n bejelentett kábelportfólióbővítéssel a TV2 csaknem lefedné a teljes szórakoztatóipari spektrumot, sorozatcsatornától az életmódcsatornán át a gyerekeknek szóló tartalomig lesz náluk minden, mint a búcsúban. Az iparágat alaposan meglepő hírben azonban nem szerepelt egy terület, a sport, ami hagyományosan a két nagy kereskedelmi tévé rákfenéje, az RTL Forma 1-es közvetítésein kívül igazi sikereket soha nem tudtak elérni ebben a műfajban. A Népszabadság szerint a TV2 nem adja fel, és rögvest két sportadóval jelentkezik hamarosan.

A Tv2 Sport1 és TV2 Sport2 néven induló csatornák ráadásul két, igen értékes, és itthon is nagy nézettséget generáló közvetítéssorozat jogainak megszerzésével igyekeznek majd nézőket elcsábítani a konkurenciától: az angol Premier League és az RTL-től az M4-re átvitt Forma 1 is a TV2-n kerülhet képernyőre. Ez persze nincs kőbe vésve, és még a TV2-nél is csak az előkészítés folyik, de Fischer Gábor, a TV2 kábelportfóliójának programigazgatója szerint hamarosan elindul az a két csatorna is, melyek nevét nem közölték a Média Hungary-n - ez lehet a két sportadó, spekulál a Népszabadság.

A sporttévék piaca elég telített, az AMC a Sport1-Sport2-SportM trióval, a Digisport saját márkás sportcsatornáival (szintén 3 van), az Eurosport két adóval, a köztévé pedig az M4-gyel küzd a nézők kegyeiért. Utóbbi van a legjobb helyzetben, hiszen az állami pénztárca elég sok mindent tud finanszírozni, náluk vannak a magyar illetőségű sportesemények mellett az olimpiai játékok, a BL, a labdarúgó EB és a Forma 1 jogai is, és természetesen ők közvetítenek a magyar NB1 meccseiről is, melyeket még mindig többen néznek, mint egy nem kiemelt angol vagy spanyol bajnokit. Az M4-en kívül a sporttévék nézettsége csak akkor szokott kiemelkedően magas lenni, amikor valami extra tartalom látható rajtuk, egy Real Madrid- Barcelona meccs, vagy egy női kézilabda BL-döntő idején.

Ha a TV2 komolyan gondolja a dolgot, márpedig Vajna András tévéje nagyon úgy tűnik, hogy számolatlanul költi a többek között állami bankoktól is kapott forintokat a kábelpiacon, akkor olyan jogokat kell megvenniük, melyekkel érdemes belevágni egy ilyen kalandba. Mivel a legtöbb közvetítési jog évekre le van kötve, nem lesz egyszerű dolguk, az Eurosporttóül például nemigen tudják megvenni a német Bundesliga jogait, ahogy az AMC sem adja majd csak úgy nekik az NFL- vagy NHL-jogokat. A BL-t az M4 és a Sport1 közösen adja, bár az nem világos, hogy itt az M4 továbbadta-e pár meccs közvetítési jogait, vagy közösen tendereztek az AMC csatornájával - ez azért nem mindegy, mert az első esetben a szerződést simán fel lehet bontani, és társnak bevinni a buliba a kormányközeli TV2 új adóit.

A két legnagyobb falat a Premier League és a Forma 1 lehet. Előbbi a Digsportté, legalábbis az idén még az övék volt, de tavaly decemberben az IMG nevű, sportközvetítései jogok továbbadásával foglalkozó cég rákínált a Teszári Zoltán tulajdonában levő Digi ajánlatára, és 27 piacra megszerezte a jogokat, melyeket 2016-18 között szabadon értékesíthet. Innentől kezdve minden azon múlik, ki ajánlja a legtöbbet a PL-ért, a Digi, az AMC, az M4 vagy a TV2. Nem kevés pénzről van szó, az elitligák jogai évi 300 millió forint körül mozognak, de az angol focit ennél jóval többért mérik. A Digi a Népszabadsággal azt közölte, hogy licitáltak a jogokra, de egyelőre visszajelzést nem kaptak.

A Forma 1 2012-ben került át az RTL-től az MTVA-hoz, a kereskedelmi tévé akkor gazdasági megfontolásokból nem pályázott. A közmédia szerződése 4 évre szólt, eleinte az m1, majd a Duna, indulása után pedig az M4 Sport közvetíti a futamokat. Mivel ezek a jogok is lejárnak, így a TV2 sportcsatornái megszerezhetik azokat, úgy meg pláne, ha az M4 kiszáll a licitből. A Népszabadság úgy tudja, az MTVA jelenleg is tárgyal a közvetítések folytatásáról a FAI-val.

A Forma 1 és a PL csak két nagy falat lenne, ezekből nem jön ki a napi 24 óra sport, ráadásul kétszer. Amire szükségük lenne, az több futball, de az olasz, a francia, a német, a holland és a spanyol ligák közvetítési jogai foglaltak és nem eladók, ahogy a női kézilabda BL-é, a férfi vízilabda BL-é is. Hogy mégis mivel akarnának újabb két adót feltölteni, az egyelőre rejtély.