Ha belépnek az edzőterembe, már nem nők többé

2016.05.16. 20:55

Vannak olyan jelenetek az Ütős csajokban, amiket kifejezetten nehéz nézni. Nem véresek, nem erőszakosak, csak szívfacsaróak: a többszörös európai-, és világbajnok Chamie Gina úgy veszít egy meccsen, hogy egyszerűen kiújul egy régebbi sérülése. Még a meccs közben, két menet között ül a sarkában, és egyszerre kezd lelkileg teljesen összeomlani, miközben próbálja felspannolni magát, hogy tudja folytatni. Az egész kemény, főleg azért, mert Nordin Eszter kamerája egészen közel megy Chamie-hez, a ring sarkában, és a meccs után is. A sportoló azt mesélte a film vetítése után, hogy nem volt olyan jelenet, amit nem akart volna megmutatni. Ő elvállalta, hogy megmutatja az életét, és Nordin filmje ezt teszi.

Az Ütős csajok az HBO-n május 22-én debütáló dokumentumfilm, ami négy, különböző korú magyar küzdősportos nőt mutat be. A legismertebb közülük Miló Viki. A legfiatalabb, Csenge nincsen tíz éves. Melléjük jön még Csilla, az amatőr ökölvívó, aki nagyjából egy évig volt profi, illetve a már említett Gina, aki éppen a karrierje legdurvább hullámvölgyét éli át. Mindegyikőjük máshogy viszonyul ahhoz, amit csinál: Csilla szereti, de nem biztos, hogy mindent fel tudna áldozni érte, Csenge fiús lányként jellemzi magát, és el van keseredve, amikor egy bemutató meccsen egy másik lány úgy veri meg, hogy „nincs technikája”. A rövid ideig ismert és híres Miló Viki tanárként dolgozik, saját bevallása szerint súlyos depresszióba esett, amikor a meccsei után elkezdte olvasni a kommenteket. És ott van Gina, aki minden porcikájával szeretne nyerni, csak a keze nem hagyja. 

Négyük életét mutatja be az Ütős csajok, és ez nagyrészt sikerül is, bár nem egyenlő erősséggel. Miló Viki szerepe szinte egy cameo a többihez képest, és Csenge sem kap akkora ívet, mint a két másik bokszoló – igaz, ha kerek sztorit nem, emlékezetes pillanatot bőven. Ahogy a kislány Wii-n megveri az apját bokszban, az például szupercukiság.

Igen, ez az a film, amiben megfér egymás mellett egy érzelmileg megterhelő, és egy szupercuki jelenet, még ha nem is feltétlenül egymás után. Nordin kendőzetlenül mutatja meg, milyen ez a világ, amiben a nők kuriózumnak számítanak, akár a sporton belül, akár azon kívülről nézik meg őket. Csilla és Gina a vetítés után elmondták, hogy ők már észre sem veszik, hogy mennyire férfiközpontú az ő világuk, őket nem zavarja az, hogy ugyanúgy nők tartják a meneteket jelző táblákat, mint a férfiak meccsén.

A tételmondatot Csilla mondta ki, pontosabban az ő edzője, akitől idézett:

Ha belépsz az edzőterembe, megszűnsz nőnek lenni.

Férfiakkal edzenek, férfiak veszik körül őket. Gina mesélte, hogy két lehetőség van mindig, amikor velük edz: vagy meglepődnek, hogy mekkorákat tud ütni, vagy megfeledkeznek arról, hogy harminc kilóval nehezebbek, és nincsenek tisztában az aránytalanságokkal.

Az Ütős csajok tele van apró, nagyon jó megfigyelésekkel, amik többet mondanak bármilyen beszélő fejnél (amikből egyébként nincsen is a filmben). Az, ahogy egy mérlegelés után Gina azonnal vesz magának három sütit. Ahogy meccs után leveszi a kesztyűjét és a fáslit, és látszanak alatta a műkörmei. Vagy az olyan pillanatok, amik inkább kényszerből születtek: Nordin egy fontos, sorsdöntőnek is számító meccsből egy képet nem mutat, csak a közönséget, illetve a magyar edzőt. A döntés nem esztétikai volt, hanem egyszerűen nem sikerült engedélyt kérni a forgatásra, és így sikerült áthidalni. De a körülmény végül is teljesen mindegy, az eredmény számít, az pedig emlékezetes marad.

Nagyon keveset tudok a magyar ökölvívás világáról, a különböző európa-, és világbajnoki díjakról és azok rendszeréről pedig még kevesebbet, annak ellenére, hogy egy olyan országban élek, ahol Erdei Zsolt, Kovács István, és főleg, Miló Viki olyan embernek számít, akit felismernek az utcán. Annak ellenére, hogy Miló szerepel az Ütős csajokban, a film nem róla szól, hanem azokról, akik a sportág peremén, vagy éppen valahol a közepe felé tartanak.  Az ő életükről, szenvedéseikről, vágyaikról, és céljaikról. Az szinte másodlagos kérdés, hogy nőkről van szó.

Az Ütős csajokat május 22-én vasárnap 18:45-től tűzi műsorára az HBO, az HBO GO-n pedig már aznap reggeltől meg lehet nézni.