250 milliót tesz a Klubrádióba a Brit Média

2016.05.20. 10:02

A Brit Média Kft. folyamatos tőkeemelésekkel egyre nagyobb tulajdonrészt szerez a Klubrádióban, írja a pénteki Népszabadság. A cég másfél év alatt csaknem 250 millió forintos tőkeemelést hajt végre a Klubrádiót­ üzemeltető Monográf Zrt.-ben.

A tőkeemelés hat részletben történik, ebből eddig hármon vannak túl. A Brit Médiának így decemberre mintegy 25 százalékra emelkedik a tulajdonrésze. Az információt a Brit Media ügyvezetője, Megyeri András Jonatán is megerősítette, aki 2012-ig a TV2 üzletfejlesztési igazgatójaként dolgozott, még korábban pedig a Viasat kereskedelmi igazgatója volt. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy jövőre még tovább növelik a részesedésüket a cégben.

Megyeri egyébként a magyar zsidó közösség dél-budai központjának, a Bét Sálom zsinagógának a kántoraként önkénteskedik, illetve jó viszonyt ápol az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével, Köves Slomóval is, a Brit Média pedig ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a Kövesék által üzemeltetett törökbálinti idősek otthona.

A Klubrádió elnök-vezérigazgatója, Arató András a Népszabadságnak elmondta: a folyamatos tőkeemelésre a rádió frekvenciajogosultsága körüli bizonytalanságok miatt van szükség, aminek következtében elveszítették a reklámbevételeik jelentős részét, hiszen a hirdetők nem tudtak rájuk stabil vállalkozásként tekinteni.

Arató szerint egyébként a kormány a médiába is erősen beavatkozik, ami súlyos torzulásokat okoz az egész piacon, például gazdasági hátrányt okoz a független médiumoknak. Ők például hiába pályáznak a médiahatóság tenderein, szinte soha nem nyernek semmit, míg a kormánynak kedves rádiók számára általában bőven jut a keretből.

A Brit Media Befektetési Kft. egyébként a Klubrádió befektetőjeként bukkant fel tavaly nyáron, amikor vállalták, hogy fedezik a rádió működési költségeinek azt a részét, amelyet a cég a reklámértékesítésből és a hallgatói támogatásokból már nem tudna előteremteni. Később többségi részesedést szereztek a 168 Órát megjelentető Telegráf Kiadó Kft.-ben. A Népszabadság úgy tudja, a Brit Média a Népszava megvásárlásáról is tárgyal , ám a napilap iránt a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet kiadó Geomédia is érdeklődik.