A Helyszínelőkkel véget ért egy korszak

GettyImages-490563328
2016.05.22. 17:13
Az amerikai CBS csatorna elkaszálta a CSI:Cyber című sorozatát, amivel végleg lezárult egy korszak a televíziózásban: 16 év után először nincs képernyőn egyetlen Helyszínelők-sorozat sem.

2000 hihetetlen izgalmas év volt az amerikai CBS csatorna számára. Május 31-én bemutatták a Survivor című reality sorozatuk első epizódját, július 5-én elindult a Big Brother beköltözős reality első évada, október hatodikán pedig bemutatkoztak a Helyszínelők és megkezdődött a CSI című sorozat világhódító útja.

Péntekre, meghalni

Az eredeti, Las Vegas-i helyszínelőket, 2000-ben mutatták be és akkor a CBS sem tudta, hogyan fog a közönség reagálni a sorozatra. Pénteken, azon a napon küldték adásba, amikor a nézettség nem sokat számít (hiszen mindenki bulizik este, és nem a tévé előtt ül), de mikor látták, hogy milyen szerencséjük van (17,8 millió néző, 21 százalékos közönségarány), akkor hamar átkerült csütörtökre, ami az amerikai országos csatornák esetében a legnagyobb presztízsű este, itt ment a Jóbarátok, a Vészhelyzet, Az elnök emberei és ide került A Grace klinika is, miután nagyobb siker lett mint a Született feleségek, amivel eredetileg párban adták vasárnaponként.

CSI - A helyszínelők

Adásban: 2000. október - 2015. szeptember (15. évad + lezáró film)

A történet: A Las Vegas-i bűnügyi helyszínelők az igazi főszereplők, akiknek az élén mindig egy közkedvelt apa-szerű figura állt. Sokáig ez volt Gil Grissom (William Petersen) később érkezett Raymond Langston (Laurence Fishburne), akit D.B. Russel (Ted Danson) váltott. A legjelentősebb női karakter Catherine Willows (Marg Helgenberger) volt.

Jellemző színvilág: Sárgás, hideg színek, hogy a kaszinók neonjait még jobban kiemelje.

Forgatási helyszín: Los Angeles

Főcímzene: The Who - Who Are You?

A közönség szinte első pillanattól kezdve szerette a sorozat újszerű stílusát, a csatorna viszonylag hamar felismerte, hogy a sikeres recept nagyon könnyen lemásolható, ezért már 2002-ben bemutatkozott a Miami egység, 2004-ben pedig a New York-i. A legutolsó testvérsorozat a CSI:Cyber 2015-ben indult, de ez soha nem volt igazán nagy siker.

A recept nem volt túlságosan bonyolult, mindössze a tévékkel egyidős nyomozós sorozatos műfajnak adott egy modernebb csavart. Jerry Bruckheimer hollywoodi producer volt a legnagyobb név projekt mögött, aki többek közöt Michael Bay-jel dolgozott együtt több filmen, részben az ő közreműködésének is köszönhetően főleg a külsőségekre erősített rá a sorozat. Az operatőri munka, a különböző szűrők folyamatos használata nagy újdonságot jelentett, ehhez jöttek hozzá a számítógépes animációk, amik szemmel láthatóvá tették a tudományt, ami a főszereplők mindennapi munkáját jelenti.

Egy újfajta nyomozó

Híres epizódszereplők

A CSI különböző válozataiban az évek során jó néhány híresség is megfordult. Ezek közül a leghíresebbek: Justin Bieber, John Mayer, Roger Daltrey a The Who tagja, Ozzy Osbourne és a Black Sabbath tagjai, Tony Curtis, Liev Schreiber, Taylor Swift, Amanda Seyfried, Edward Furlong, Sean “Diddy” Combs.

A 80-as, 90-es évek rendőrös sorozataiban általában a kihallgatáson volt a lényeg, ezen keresztül jutottak közelebb az igazsághoz a nyomozók. Ezzel szemben a Helyszínelők főszereplői néha ugyanúgy belekeveredtek egy-egy üldözésbe vagy lövöldözésbe, mint a klasszikus tévés zsaruk, de a lényeg mégis, az aprólékos munkájukon volt. Azon, hogy a tetthelyből megfelelő módszerek mellett milyen sokat tudnak meg a szakemberek.

Az egyedi vizuális nyelv mutatta az ujjlenyomatokat, hajszálakat, és illusztrálta azt is, milyen rombolást végez a golyó ha behatol a koponyába. Ezt a stílust rengeteg különböző sorozatba importálták, a leghíresebb talán a Dr. House, ahol hasonló stílusban csak az emberi testben lévő különös betegségeket mutatták meg a nézőknek.

A 2000-es évek közepére mindenki a Helyszínelőket másolta. Maga Jerry Bruckheimer is próbált belőle ügyvédes változatot készíteni a FOX-ra (Justice), ez azonban bukás lett, csak 13 rész készült belőle. Sokkal több volt azonban a sikeres próbálkozások száma, amiből az NCIS túl is nőtte az eredetit és még mindig stabil pontja a CBS programjának és újabb évadok, illetve spinoffok készültek belőle. (Jelenleg az eredeti mellet még a Los Angeles és a New Orleans fut.) Hirtelen nem volt elvetélt ötlet eddig kizárólag mellékszerepekben feltűnő korboncnokokat és egyéb mellékes munkát végző figurákat megtenni a főszereplőnek.

CSI: Miami helyszínelők

Adásban: 2002. szeptember - 2012. április (10. évad)

A történet: Horatio H. Caine (David Caruso) hadnagyra és az ő cowboy-módszereire koncentrál a sorozat, akit természetesen egy egész csapat segít az ügyek felderítésében.

Jellemző színvilág: Túlszaturált képek, minden szín sokkal élénkebb, mint a valóságban, de főleg a narancs dominál.

Forgatási helyszín: Los Angeles

Főcímzene: The Who - Won't Get Fooled Again

Egy hónapnyi szórakozás

  • CSI: 337 epizód
  • CSI: Miami 232 epizód
  • CSI: NY 197 epizód
  • CSI: Cyber 31 epizód

Összesen 797 epizód

Ha arra kíváncsi, hogy ez pontosan mennyi időre elég, nos a közel 800 részt 27 napon keresztül lehet megszakítás nélkül nézni. 

A teljesség igénye nélkül azok a sorozatok, melyek sokat köszönhetnek a CSI sikerének:

Dr. Csont, Döglött akták, Gyilkos elmék, Nyughatatlan Jordan, NCIS, NCIS:LA, NCIS: New Orleans, Gyilkos számok, Nyomtalanul, Halott ügyek, Bűnügyi akták, A hidegsebész, Felejthetetlen, American Justice, Cold Case Files, Waking the Dead, Justice.

Mindenki látott legalább egy részt

A Helyszínelők népszerűségét számos adattal lehet alátámasztani. 2006-ban egy kutatás szerint az Egyesült Államokban 70 millió ember nézett meg egy részt a CSI valamelyik részéből. Összehasonlításképpen ez pont a fele a minden évben legnézettebb műsornak számító Super Bowl közönségének. 

Magyarországon a Viasat 3 volt az első, ami igazán ki tudta használni a Helyszínelők népszerűségét, az országos csatornák csak később reagáltak, de a TV2-nek éveken keresztül stabil sorozata volt az NCIS. Ezek sorozatok legnagyobb fegyvere (ami egyben idejétmúlttá is teszi őket) az, hogy az epizódok külön külön is élvezhetőek és bár vannak nagyobb narratívák a fontosabb nyomozók magánéletét illetően, de ezek a legtöbb esetében nem befolyásolják túlzottan az epizód élvezhetőségét. 

Az eredeti sorozat főszereplője Gil Grissom, mint főszereplő szinte forradalminak számított, mert első számú tulajdonsága a hihetetlen precizitása volt. Eleinte nem derült ki semmi abból, hogy mi lehet a gyenge pontja, vagy olyan tulajdonsága, ami miatt az átlagnéző könnyebben azonosulhat vele. Később az évadok során sikerült ezt árnyalni és a CSI: Miami vezető nyomozója, Horatio Caine figuráját és háttértörténetét már a kezdetektől fogva is drámaibbnak írták meg, bár rá leginkább számos internetes mémet ihlető egysorosai és híres napszemüvegei miatt emlékezhetünk. Azt, hogy az eredeti Helyszínelőkben a Miami kiadással ellentétben mennyire nem volt fontos a főszereplő személye, az is mutatja, hogy Grissom távozása után is stabil maradt a sorozat nézettsége, érkezett Laurence Fishburne, majd Ted Danson, hogy átvegye a stafétát. Az eredeti változatban volt a legfontosabb a csapat, illetve, hogy a munkatársak egyfajta családot alkottak.

Nem volt elég komplex

Időközben a presztízssorozatok nem az egy epizód=egy vagy két nyomozás+kevés magánélet irányba mentek, inkább a hosszú évadokon keresztül áthúzódó, komplex történetszálakra helyeződött a hangsúly. Ezek az ún. szerializált sorozatok olyan részletesen tudják árnyalni a különböző szereplőket, amire a mozifilmeknek esélyük sincs. Viszont az ilyen sorozatokat általában az első résztől kell követni és minden egyes epizódnak megvan a jelentősége a nagy egészt tekintve. Ez a közönségnek jó, a tévécsatornáknak kevésbé, akik jobban szeretik azokat a műsorokat, amiket szabadabban lehet ismételni és bármikor be tud kapcsolódni az átlagnéző.

Ezért lehet azt hallani a tévés szakemberektől, hogy egyre nehezebb az amerikai piacról olyan krimisorozatot beszerezni, ami itthon is sikeres lehet - manapság egyre ritkábban egyezik az amerikai ízlés a hazaival. Közben odakint is egyre nehezebben találnak olyan epizodikus sorozatot az országos csatornák, amit a közönség is megszeret. 

CSI: New York-i helyszínelők

Adásban: 2004. szeptember - 2013. február (9. évad)

A történet fókusza: Mac Taylor (Gary Sinise) nyomozó a főszereplője, aki törvényszéki nyomozók egy csapatát vezeti. Az egykori háborús veterán a szeptember 11-i terrortámadásokban veszítette el a feleségét. Az epizódok fősodrában mindig ő és női társa, először Stella Sonasera (Melina Kanakaredes), majd Jo Danville (Sela Ward) nyomozása áll, akiknek a különböző szakértők segítenek.

Jellemző színvilág: Kékes - szürkés képek, nyomasztó, szomorú hangulat

Főcímzene: The Who - Baba O' Riley

A reality-k mellett, a CSI különböző változatai határozták meg igazán a 2000-es éveket és rengeteg másik sorozaton láthatjuk azokat a jegyeket, amiket a Helyszínelők ihletett. De ha a kulturális lábnyomát vizsgáljuk a sorozatnak, akkor meglepő helyekre juthatunk. Annak idején újdonságnak számított, hogy köpenyes szakemberek kerültek a főszerepbe, és nem csak a kemény nyomozók oldották meg az ügyet a kihallgatószobában. Ebből a szempontból a CSI előfutára volt olyan sorozatoknak is, mint például az Agymenők (The Big Bang Theory) ahol 4 fura tudós figura volt a főszereplő és a széles közönség számára ezek a tudós figurák is elfogadhatóak, sőt kedvelhetőek voltak.

Készült számos akciósorozat is ilyen főszereplővel (Chuck), vagy ott van a Dexter című széria, aminek a főszereplője egy sorozatgyilkos volt, aki nappal a rendőrségen dolgozott vért elemző szakemberként. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy egy ilyen technikai jellegű munka ilyen prominensen megjelenjen a képernyőn, a CSI azonban megnyitotta az utat.

A tudomány, és annak fontos szerepe az igazságszolgáltatásban olyannyira átragadt a társadalom egészére, hogy az amerikai igazságügyi szakemberek a "CSI-hatás"-ról beszélnek, ami azt jelenti, hogy a sorozat megváltoztatta az esküdtek hozzáállását a bizonyítékokhoz. A Helyszínelők óta sokkal nehezebben ítélnek el valakit például megfelelő DNS-minta nélkül. Különböző beszámolókban arról lehet olvasni, hogy ez veszélyes is, mert a valóság (nem túl meglepő módon) nem úgy működik, mint a sorozat és az igazi helyszínelők sokkal ritkábban találnak olyan mennyiségben és minőségben mintákat, ahogy azt a sorozatban bemutatják. Az ügyészségnek nehezebb dolga van ezek után, ha be akarja bizonyítani az igazát.

CSI: Cyber helyszínelők:

Adásban: 2015. április - 2016. április (2. évad)

A történet: Az FBI kiberbűnözéssel foglalkozó csapatának vezetője Avery Ryan (Patricia Arquette) pszichológus, aki egy betegének halála után fordul a számítógépes bűnözők ellen. 

Jellemző színvilág: Leginkább kékes árnyalatok, de a többi testvérsorozathoz képest visszafogottabb a szűrűhasználat.

Főcímzene: The Who - I Can See For Miles

A CSI:Cyber végével ugyan a CSI-franchise végleg eltűnik az amerikai képernyőkről, de a közeli és nem olyan közeli testvérek még mindig adásban vannak: a Dr. Csont például az utolsó évadát kezdi meg ősszel. Az nem látszik, hogy mi lehet a következő ilyen nagy hatású sorozat, jelenleg a legnagyobb kérdés az, hogy meddig lesz életképes a hirdetésekre épülő modell és mikor adja át a helyét a különböző on-demand szolgáltatásoknak.

Ne maradjon le semmiről! (PREVIEW)

Ne maradjon le semmiről!