Az Európai Bizottság kvótát írna elő a Netflixnek

MZS 1714
2016.05.26. 08:33
Az Európai Bizottság törvényileg akarja elősegíteni, hogy a különböző on-demand és streaming szolgáltatók minél több európai tartalommal szolgálják ki a nézőket és érdekeltek legyenek újabb filmek és sorozat finanszírozásában. Ha ezt el is fogadja az Európai Parlament, még így is elég szabad kezet ad az országoknak, hogy mennyire veszik szigorúan a kvótát.

Az internetszabályozás keretében a streaming és on-demand videószolgáltatók tartalmait érintő javaslatot is tett szerdán az Európai Parlament, számolt be róla a Hollywood Reporter.

Eszerint minden online videószolgáltató kínálatának legalább 20%-ban helyi tartalomból kellene állnia. A javaslatnak az is része, hogy az országok akkor is kötelezhessék a nemzeti kvóta betartására a cégeket, ha központjuk máshol található. Ha elfogadják a törvényt valószínűleg nem lesz túl nagy azonnali hatása. Egy kutatás szerint a különböző videós platformok kínálata már most is 27%-ban európai filmekből áll. Az európai Netflixek és az iTunesok kínálatának is legalább egyötöde európai alkotás. 

Egy másik változásnak nagyobb következményei lehetnek. Több európai ország, köztük Franciaország, kötelezik a csatornákat és az online videós cégeket, hogy bevételük egy részét kötelezően új audiovizuális tartalmak előállítására költsék el. Franciaországban jelenleg 60%-os kvóta van érvényben az online katalógusokra és az is kötelező, hogy a felhasználói felületen is kiemelve jelenjenek meg az európai alkotások.

A Netflix európai központja azért is került Hollandiába, hogy elkerüljék a szigorú szabályozásokat, illetve adókat. Itt nincs kvóta, vagyis a streaming szolgáltatóknak csak minimális feltételeket kell teljesíteniük, ami az európai filmek terjesztését illeti. Az Amazon Prime videószolgáltatása részben a szigorú szabályozások miatt nem érhető el a francia piacon.

A Netflix részéről rögtön jelezték, hogy hisznek az európai tartalomfejlesztésben, nem olyan régen mutatták be az első francia nyelvű sorozatukat, a Marseille címűt, Gerard Depardieu főszereplésével. Még idén elindítják a The Crown című angol drámájukat, de a fejlesztés különböző szakasziban járnak az olasz, spanyol és német sorozataik is. Nem a kvóta, hanem elsősorban a nézők fognak dönteni arról, hogy a Netflix mibe teszi a pénzét. Egy dán vígjáték sorozat, a Rita például világszerte nagy sikert aratott, ezért a harmadik évad finanszírozásába már beszálltak az ottani TV2 mellé.

A javaslatok csak akkor léphetnek életbe, ha az Európai Parlament is megszavazza őket, bár jelenlegi formájukban a szabályozások még elég nagy szabad kezet adnak a különböző országoknak, hogy mennyire érvényesítik az európai filmek és sorozatok népszerűsítését.

Ne maradjon le semmiről!