Robin Wright kiharcolta magának, hogy ugyanannyit keressen, mint a férfiak

2016.05.30. 11:16

A House of Cards című sorozat főszereplője a Kevin Spacey alakította Frank Underwood, de a feleségét, Claire-t alakító Robin Wright szerepe semmivel sem kisebb, sőt, az utolsó két évadban nagyjából ugyanolyan jelentőségűnek írták meg. 

Wright fizetése azonban - a szokásoknak megfelelően - alacsonyabb volt, mint szereplőtársáé, egyszerűen azért, mert nő. Egészen a negyedik évadig.

Közöltem a producerekkel, hogy ugyanannyit akarok keresni, mint Kevin. Nagyon kevés olyan sorozat van a tévében, ahol a férfi és a női főszereplő ugyanolyan súlyú, a House of Cards ilyen. Megnéztem a kutatási eredményeket, és az jött ki, hogy Claire karaktere jóval népszerűbb, mint Franké. Döntöttem, és azt mondtam a fejeseknek, hogy vagy megkapom azt, amit Kevin, vagy megyek a sajtóhoz. Nem vállalták be a botrányt, megkaptam a pénzt.

Wright a sorozatban nemcsak a női főszerepet játssza, de producerként és alkalmi rendezőként is dolgozik. A Forbes adatai szerint Spacey a negyedik, idén bemutatott évad előtt 500 000 dollárt keresett epizódonként, Wright pedig 420 000-et. A negyedik évadra a fizetésüket megemelték, egyes források szerint 1-1 milliót kaptak részenként, amivel most hogy Ashton Kutcher már nem forgatja a Két pasi és egy kicsit, ők a legjobban fizetett sorozatszínészek.

Wright nem az egyetlen olyan színésznő, aki kiáll a jogaiért, és egyenlő bánásmódot követel. Tavaly Jennifer Lawrence tárta a nyilvánosság elé, hogy Amy Adamsszel együtt kevesebb pénzt kaptak az Amerikai botrányért, mint férfi szereplőtársaik, még úgy is, hogy abban a filmben Lawrence-é volt a női főszerep. Wright saját példáján keresztül magyarázta el, miért működik úgy Hollywood, ahogy. Ezek szerint a színészeknek folyamatosan de fokozatosan kell a fizetési plafonjukat emelgetni a pályafutásuk alatt.

Erre nekem nem nagyon volt lehetőségem egy ideig, hiszen éppen otthon voltam a két gyerekkel. Márpedig ha Hollywoodban nem vagy szem előtt, ha nem forgatsz, ha nem tudnak rólad, akkor az értéked folyamatosan csökken. B-listás színész leszel, már nem bíznak abban, hogy be tudsz vinni nézőket egy blockbusterre. Nem voltam olyan értékes, mint Nicole Kidman vagy Cate Blanchett, akik akkoriban négy filmet is forgattak évente. Én most, 50 évesen értem el azt, amit ők akkor, amikor én főállású anya voltam.

A House of Cards új évadáról ebben a cikkünkben írtunk.