Lókupecként alkudozik az Eb közvetítési jogaival az MTVA

2016.06.07. 16:35 Módosítva: 2016.06.07. 16:35
A hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt, mint minden ilyen sporteseménykor, előkerült a nyilvános vetítések kérdése. Az MTVA igyekezett elébe menni a botránynak, és az idei Eb nyilvános vetítésekor a 300 fő alatti helyek esetébe eltekintettek a díjfizetéstől, a 300-1000 fős helyek esetében pedig 200 ezer forintos egyszeri regisztrációs díjban határozták meg a plafont. Azóta az Eb felértékelődött, és az MTVA étvágya is megnőtt.

Az MTVA és elődje, a Magyar Televízió korábban is megpróbálkozott azzal, hogy a vendéglátóhelyeket megsarcolja, és mindenféle jogcímen pénzt szedjen be tőlük. A 2012-es Eb alatt borult ki a bili először, de azt az akkori MTVA-elnök Böröcz István egy gyors rúgással helyrebillentette, és nagylelkűen átvállalta az UEFA felé fizetendő díjakat, nem kellett a kocsmákban kitett tévék és fesztiválokon felállított kivetítők után 700-900 ezer forintos díjakat fizetni. Ezt egyébként az UEFA soha nem kérte, a sportszervezet a 

  • kereskedelmi tevékenységet nem folytató,
  • belépőjegyet nem szedő,
  • nem szponzorált

eseményekre mérettől függetlenül (azaz mindegy, hogy 300-an vagy 300 000-en nézik a vásznat) nem kér semmiféle díjat, se regisztrációs költséget, se semmit. Mindössze annyit írnak elő, hogy a közvetítés az adott országban velük szerződött partner, azaz esetünkben az MTVA adása legyen, és kalap. Ezen az UEFA 2012 óta nem is változtatott, a mindenkinek elérhető rendelkezések (itt és itt és itt) online elolvashatók.

Abban az esetben, ha kereskedelmi tevékenység is folyik egy adott helyen, az UEFA valóban megkülönbözteti a 300 fő alatti és annál nagyobb befogadóképességű helyeket, a kiskocsmákban nem kell fizetni, a nagyobb rendezvényeken igen. Kereskedelmi tevékenységnek számít, ha a helyszínen valamit (étel, ital, törökméz, bólogatós plüsskutya) árusítanak, és abból a rendezvény üzemeltetőinek bevétele van. A fizetendő díj mértéke attól függ, hány nézőről van szó, 300 és 1000 fő között egyébként 500 euró, ami most éppen 156 000 forint, azaz 43 000-el kevesebb, mint amennyit az MTVA kért februárban, de ne legyünk olcsójánosok, ők sem azok, majd mindjárt meglátják.

Azt, hogy az MTVA milyen jogcímen kér egyáltalán egy fillért is a meccseket nyilvánosan bemutató helyszínektől, a mai napig lehet vitatni. Egy 2012-es cikkünkben jól összefoglaltuk a helyzetet, a lényeg az, hogy az MTVA arra hivatkozott, és hivatkozik a mai napig is, hogy az UEFA a honlapján közzétette, hogy a nyilvános közvetítési jogokat az adott országban vele szerződő tévétársaságra átruházta, így ezzel ők sáfárkodnak. (Nem találjuk nyomát a mai napig.)

Erről tanúskodik az a levél, amit a nyilvános közvetítés mikéntjéről érdeklődő egyik fesztivál szervezői juttattak el az Indexhez. A levélben a következő áll:

Az MTVA, mint az UEFA hivatalos magyarországi műsorközvetítője Önöknek is lehetőséget biztosít a labdarúgó torna eseményeinek nyilvános kivetítésére. Kérjük, hogy amennyiben nyilvános vetítést terveznek, feltétlenül keressenek fel minket, mert az UEFA jogrendelkezése alapján a regisztráció kötelező, bizonyos feltételek esetén pedig jogdíjfizetési kötelezettség is felmerül!

illetve

Az MTVA ezért mindenképpen elvárja a vendéglátóhelyektől, hogy folytassanak jogszerű magatartást. Akik kifejezetten erre az eseményre alapozva hoznak létre kereskedelmi tevékenységet (…) akkor járnak el jogszerűen, ha rendezvényeiket az MTVA-nál bejelentik, és 300 fő befogadó képesség felett, illetve szponzoráció és/vagy kereskedelmi aktivitás esetén megfizetik az egyébként nem túl magas hozzájárulást.

A hírlevélben a korábban említett 200 000 forintos hozzájárulás vagy regisztrációs díj már nem szerepel. Esetünkben a fesztivál szervezői viszont szerették volna pontosan tudni, hogy mégis, mennyit kell fizetni egy olyan eseményre, ami

  • három napon át tart,
  • hét meccset közvetítenének,
  • a meccseket a fesztiválon egy elkerített részen, 800 főnek vetítik,
  • a fesztiválon belépőjegyet nem szednek, kereskedelmi tevékenységet viszont abban a tekintetben folytatnak, hogy van pl. sörárusítás.

Az MTVA egy adatlap kitöltésére kérte a szervezőket, melyen a szokásos kérdések mellett (hány fő, hány nap, stb) elég kiemelt rész foglalkozik a kivetítés eszközparkjával is. Az UEFA-t ez nem nagyon érdekli, a meglehetősen terjedelmes dokumentációjukban nem szerepelnek kitételek erre vonatkozóan, azaz mindenki úgy közvetít, ahogy tud/akar, ha kétemeletes LED-falon, akkor azon, ha egy tévén, akkor úgy,  őket leginkább az érdekli, hogy  a díjat olyan hitelkártyáról fizesse be az ember, amin van fedezet az esetleges áfára is, és az, hogy a kijelzők 3 méteres körzetében ne legyenek reklámok kitéve.

Ebben az esetben az UEFA rendelkezései alapján 500 eurós, egyszeri díjat kell fizetni, azaz 156 000 forintot. Az MTVA ugyanezért elsőre 3 milliót kért.

Az MTVA a kért területre és a kért időpontra 3.000.000 forint + áfa összegért tudja biztosítani a mérkőzések kivetítőn történő megjelenítését. Kérem, a szerződő partner adatait küldje el, hogy a megállapodást a jogilag engedélyezett felhasználásról megírhassuk. 

A szervezők visszaírtak, hogy elnézést, de ez nem teljesen világos, mire azt a választ kapták hogy akkor legyen 1,5 millió, és telefonon arról érdeklődtek, mekkora hely van a LED-falat szállító teherautónak, ami a szervezők nem kértek, mert van saját is. 

A 800 fős befogadóképességű fesztivál területén a teljes időtartamra 1.500.000 forint + áfa jogdíj mellett tudjuk biztosítani a kivetítőn történő sugárzást.

Az MTVA szervezőkkel folytatott levelezésében aztán újabb fordulat állt be, amikor az egyik tartalomértékesítő kolléga 800 000 forintra módosította a jogdíjat, ami még mindig négyszer annyi, mint amit az UEFA kért ugyanezért. (Azóta lementek 350 000 forintra, az UEFA-jogdíj több mint kétszeresére.)

Tekintettel a rendezvény jellegére, a 800 fős "lekerített" területen a Labdarúgó Európa-bajnokság kivetítésének jogát az MTVA 800.000 forint + áfa jogdíjban állapított meg, mivel egyrészt vendéglátással egybekötött eseményről van szó, amelyhez kereskedelmi aktivitás kapcsolódik.

Most tekintsünk el attól, hogy a szervezők állítása szerint telefonon LED-fal bérléssel egybekötött jogdíjfizetésről beszélt az MTVA, de sem ezt, sem az árképzés módját (mondjuk táblázatos formában) nem volt hajlandó írásba adni. A kérdés az, hogy

  • ha Magyarország azon területek közé tartozik, ahol a közvetítési jog birtokosa határozza meg a jogdíj mértékét, hogy lehet az, hogy az UEFA 500 eurós díjazása az MTVA-nál első körben hússzorosára, 3 millióra, másodikban tízszeresére, 1,5 millióra, harmadikban ötszörösére, 800 000 forintra hízott?
  • Vajon hány rendezvény szervezőit húztak be a csőbe a tőlük bérlendő LED-fallal, és a mértéktelenül túlárazott jogdíjjal?

Az UEFA-t megkerestük az üggyel kapcsolatban, kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.