MTVA: A Petőfi a minőségi magyar zene nagyszínpada

2016.06.30. 11:45

Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója interjút adott a Világgazdaságnak, amiben beszélt az idén induló M5-ös csatornáról, a közmédia költségvetéséről, illetve arról, hogy a köztévéknek nem kell versenyeznie a kereskedelmi tévékkel.

Szerinte a Bartók „elefántcsonttoronyba zárkózik”, és ráférne a korrekció, és habár várhatóak változások, az biztos, hogy a Kossuth rádióból nem lesz hírcsatorna. Vaszily szerint a Petőfi rádió a „minőségi magyar zene nagyszínpada”, aminél most az a cél, hogy egy nagyobb merítést adjanak a magyar zenéből, miközben új tehetségekre is figyelnek. A Petőfi rádió átalakításáról itt írtunk bővebben.

Az interjúból a következő dolgok derülnek még ki:

  • Vaszily szerint volt értelme a közmédia megújításának, az Eb-meccsek alatt a nézettségével piacvezető lett az M4 sportcsatorna, ilyenre pedig az utóbbi 25 évből nem volt példa.
  • Ötven közmédiás kolléga fog utazni a brazil olimpiára. Az olimpia közvetítési költsége 1,179 milliárd forint.
  • Vaszily szerint a Forma-1 közvetítése „üzletileg csak a közmédiában képzelhető el”.
  • Szeptember közepén indul az M5-ös csatorna, ahol oktató-ismeretterjesztő műsorok fognak menni. A vezérigazgató szerint nemcsak tananyag jellegű műsorok lesznek, hanem szerepet kap az életmód és a kultúra is.
  • Az M5 működése 3 milliárd forintba kerül.
  • A köztévének a médiatörvény szerint nem kell versenyeznie a kereskedelmi tévékkel, nem az RTL Klub vagy TV2 nézettségéhez mérik a csatornáikat, és lehet, hogy a Virtuózokkal nem verték meg a Kismenőket, de nem is ez a céljuk.
  • Vaszily a leépítésekkel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a közmédiában „még tetten érhető egy berögződés, amellyel nehéz mit kezdeni. Vannak olyan munkatársak, akik egykor beléptek a közmédiához, és szinte jogot formálnak arra, hogy nyugdíjas korukig itt dolgozhassanak. Ha pedig ez nem így alakul, az elképesztő felháborodást szül.”
  • Az MTVA jövő évi költségvetése 80,5 milliárd forint.

Az utolsó ponthoz hozzátartozik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi zárszámadásából kiderül, a médiahatóság elnöke „közfeladat ellátásának folyamatos magas szintű biztosítása érdekében” átutalt 10,6 milliárd forintot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) finanszírozására, írja a Népszabadság. Tehát az idén szintén 80 millárdos költségvetéshez még kapott 10-et a 2015-ös költségvetésre.

Vaszily Miklós 2015. augusztus 15-ig az MTVA operatív vezérigazgató-helyettese volt, ám miután a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Szabó László Zsolt távozott posztjáról, megbízott vezérigazgatóként átvette az MTVA vezérigazgatói feladatait is.

  • 2001-től a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. vezérigazgatója volt,
  • 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett.
  • 2007-től e társaságok vezetése mellett a tulajdonos Közép Európa Média Zrt. vezérigazgató-helyettesi tisztét és igazgatósági tagságát is betöltött.
  • 2010 februárjától 2014 novemberéig az Origo Zrt. vezérigazgatója volt.