A Médiatanács sosem bántaná a nőket, de nem vizsgálja az asszonyverős műsort

2016.07.07. 16:10
Semmi sem fontosabb számukra a nők védelménél, de sajnos nem indíthatnak eljárást a köztévé műsora miatt, amiben egy férfi karikás ostorral ver el nőt – írta az NMHH elnöke a TASZ nyílt levelére reagálva.

A Médiatanácshoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), miután a közmédia jó mókának – vagy ahogy ők fogalmaznak, „folklorisztikus gegnek” – találta, ha egy férfi egy karikás ostorral elver egy nőt, miközben olyanokat kiabál, hogy „Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutyafáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt! Így kell ezt csinálni.”

„Arra kérjük őt, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy az NMHH felügyelete alatt, közpénzből működő közszolgálati média ne bagatellizálja és normalizálja a nők elleni erőszakot” – írta nyílt levelében a TASZ a Médiatanács elnökének. „Ezek a szavak, függetlenül attól, hogy milyen cselekmény kíséretében hangzottak el, már önmagukban méltatlanok egy közszolgálati médiaszolgáltatóhoz. A nők megkülönböztetése és bántalmazása egészen a közelmúltig nők millióinak életét tette tönkre csak Magyarországon.”

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, egyúttal a Médiatanács elnöke, Karas Monika csütörtökön válaszolt a levélre, lényegében azt, hogy számukra elképesztően fontos a nők elleni erőszak visszaszorítása, és hogy ne lehessen a médiában megsérteni a nőket, ugyanakkor a Médiatanácsnak sajnos

nincs hatásköre sem a közszolgálati, sem a kereskedelmi televíziók műsorszerkesztésének befolyásolására,

„médiaszakmai ügyekbe nincs beleszólása”, és „nem töltheti be az ízlésrendőrség szerepét”.

Azt azért Karas Monika is elismeri, hogy indíthattak volna eljárást, de sajnos nem volt miért. „Ez a szerv felügyeli a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak megvalósulását, és kezdeményezheti a médiatanács eljárását, ha a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak elérését sértő magatartást tapasztal a közszolgálati médiában. Ilyen felkérés a szóban forgó ügy kapcsán nem érkezett a Médiatanácshoz” – írják.

A Médiatanács elnöke ezzel együtt felhívja a TASZ figyelmét arra is, hogy a nyílt levél – egyébként valóban – nem a legmegfelelőbb forma, ha szeretnének elérni valamit. „Bárki ingyenesen bejelentést tehet hatóságunkhoz. (...) A bejelentéseket minden esetben megvizsgálja a hivatal, és saját mérlegelése szerint eljárást indíthat a kifogásolt ügy kapcsán” – írják. De azért, még ha bürokratikusan igazuk is van, azért elég faramuci dolog egy ilyen, a Médiatanács számára is oly fontos téma kivizsgálását pusztán formai indokokra hivatkozva elhárítani.

Ne maradjon le semmiről!