Drágább lesz a kábeltévé, csak azt nem tudni, mikor és mennyivel

K EPA20160309012
2016.08.10. 13:27 Módosítva: 2016.08.10. 16:54
Nem tudott megállapodni a TV2 és az RTL Klub a kábelszolgáltatókkal arról, mennyit fog kérni a két csatorna az eddig ingyenes adásért.

Nemrég lépett hatályba az a szabály, amely alapján az RTL Klub és a TV2 az eddigi ingyenesség helyett díjat kérhet adásai terjesztőitől, de a két országos csatorna és a kábelszolgáltatók tárgyalásain patthelyzet alakult ki, amikor arról kellett volna dönteni, mennyit fizessenek a kábelcégek a tévéadók műsorának átvételéért – írja a Napi.hu a Világgazdaság cikke nyomán. 

A kábelszolgáltatás ugyanis az új feltételekkel csaknem nettó 600 forinttal többe kerülhet: az RTL Klub és a TV2 terjesztési listaára nettó 584 forint, ami bruttó 741 forint. Ezt vagy költségcsökkentéssel kellene kigazdálkodniuk a kábeles vállalatoknak, vagy tovább kellene hárítaniuk előfizetőikre, viszont nem szeretnék emelni az előfizetői díjaikat. A Világgazdaság érdeklődésére a TV2 azt válaszolta, hogy több céggel már megállapodott, az RTL Klub titkolózik az ügyben.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség kifogásolja a két csatorna pénzszedési szándékát, és azt szeretnék elérni, hogy ez a jogszabályi lehetőség ne lépjen hatályba. Ezért a médiahatósághoz fordultak, amely viszont nyári szünetet tart, és csak később foglalkozik a szövetség beadványával.

Arról, hogy mennyit kérnének a terjesztésért, egyik csatorna sem volt hajlandó korábban sem közelebbit elárulni. Dirk Gerkens, a TV2 jelenlegi és az RTL korábbi vezérigazgatója pér éve egy eurós, azaz kb. 300 forintos terjesztési díjban gondolkodott, Simon Zsolt ex-TV2 vezérigazgató pedig pár éve 4-6 milliárd forintos bevételt emlegetett.

Ne maradjon le semmiről!