MKSZ: Elfogadhatatlan az RTL Klub és a TV2 nyomásgyakorlása

2016.09.01. 09:54
Nyár eleje óta pénzért adja a kontentot a két nagy kertévé, ami a kisebb kábelszolgáltatók esetében túl nagy terhet róhat az előfizetőkre. A Magyar Kábelszövetség tiltakozik, egyelőre hiába.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség közleményben fejezi ki aggodalmát az RTL Klub és a TV2 által érvényesíteni kívánt műsordíjjal, és főleg a szerződéskötési folyamattal kapcsolatban. Az MKSZ szerint a szolgáltatóknak nincs elég idejük arra, hogy megegyezzenek a két csatornával, akik ráadásul szerződéskötési gyakorlatukkal nyomás alá helyezik azokat. Az MKSZ legnagyobb félelme az, hogy a terjesztők költségei jelentős mértékben megemelkednek, egy részük pedig kénytelen lesz a fizetendő díjakat továbbhárítani az előfizetőkre. Magyarul többet kell majd fizetni a tévéért. Az RTL Klub és a TV2 terjesztési listaára nettó 584 forint, ami bruttó 741 forint. Ezt vagy költségcsökkentéssel kellene kigazdálkodniuk a kábeles vállalatoknak, vagy tovább kellene hárítaniuk előfizetőikre, viszont nem szeretnék emelni az előfizetői díjaikat.

A TV2 Média Csoport és a Magyar RTL, mint a médiatörvény szerint jelenetős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatók 2016. július 1-jével léptették hatályba új általános szerződési feltételeiket, melyek alapján műsoraik terjesztéséért immáron pénzt kérhetnek. A két csatorna a legkedvezőbb feltételeket úgy állapította meg, hogy azok kizárólag akkor elérhetőek, ha a terjesztők augusztus 31-ig szerződnek velük, amiben egyébként semmi meglepő nincsen, ilyen szerződési kedvezményeket (pl. hűségidő) a szolgáltatók maguk is alkalmaznak. Az MKSZ kiszámolta: ha egy terjesztő nem a legkedvezőbb feltételekkel, hanem listaáron szerződik a két nagy kereskedelmi tévével, akkor az egy háztartásra eső havi díj akár 740 forint is lehet.

Az MKSZ szerint a két kereskedelmi tévé visszaél a pozíciójával (t.i. kötelező terjeszteni őket, olyan nincs, hogy, hogy egy szolgáltató szimplán nem fizet nekik, és kiveszi a két adót a csomagjaiból), és az előfizetőkre jelentős anyagi terhet okozó, a műsorterjesztési piacon eddig ismeretlen és ezért teljesen kidolgozatlan üzleti modellt akar egyoldalúan bevezetni - nagyon rövid határidővel.  A közlemény szerint a szövetség szeretné, ha több ideje lenne a ÁSZF-ek elemzésére, annak az előfizetőkre, a terjesztőkre és a többi TV csatorna terjesztésére gyakorolt hatásának modellezésére és a TV előfizetői igények, vélemények felmérésére.

Sajnálatos, hogy bár a TV2 és az RTL Klub utáni díjfizetést lehetővé tevő kormányrendelet a felek szabad megállapodására bízza a szerződéses feltételeit, mégis a két csatorna ezt másként értelmezi, és csak saját ÁSZF-ük feltételei szerint hajlandóak szerződni.

A csatornák által meghirdetett augusztus 31-i határidőig a terjesztőknek csak igen csekély hányada folytathatott eredményes tárgyalásokat vagy kötött megállapodást a tévékkel. Az RTL és a TV2 ragaszkodik az ÁSZF-ben foglaltakhoz, és mereven elzárkóznak a kompromisszumoktól, áll a közleményben, ami azt is megjegyzi, hogy több terjesztő igyekezett egyéni ajánlatot tenni a tévéknek, de ezekre eddig még választ sem kaptak - áll az MKSZ közleményében. A szövetség még júniusban elküldte jogi és piaci aggályait a NMHH-nak, amelyet még további eljárások fognak követni, de azt a közlemény is megjegyzi, hogy amennyiben az NMHH nem tesz semmit, a díjat a csatornák feltételeinek megfelelően kell fizetni, a szolgáltatók egy része (pl. az Invitel) kénytelen lesz azokat az előfizetőkre továbbhárítani.

További kifogásuk., hogy a TV2 és az RTL Klub az új díjak beszedésével tartósan stabilizálhatja piaci helyzetét, amelyet tovább fokozhat az, hogy jövőre a TV2 esetében a magas díjakból csak a többi csatornájukkal való árukapcsolással lesz elérhető kedvezmény. A közlemény burkoltan azzal fenyeget, hogy amennyiben a helyzet nem változik, a csomagok fognak, és esetleg kikerülhetnek belőlük olyan adók, amiket az előfizetők szívesen néznének.