A német RTL sem forgathat csak úgy Felcsúton

2016.09.09. 14:29

Éberség, elvtársak, éberség!

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője a német RTL egyik stábját kísérte éppen Felcsúton, és mutatta meg a Pancho Arénát és a kisvasutat, amire azzal az ígérettel költött EU-s milliókat (2 millió eurót)  a kormány, hogy napi 2500-7000 utast szállít majd, miközben a valóság az, hogy már harmincnak is örülnek. A semmiből sehová tartó vasút és az Orbán Viktor miniszterelnök házától látótávolságban álló stadion eklatáns példája annak a nagyvonalúságnak, amivel a kormány az adófizetők és az EU pénzét költi értelmetlen projektekre – ezekre volt kíváncsi a német RTL.

De itthon nem lehet csak úgy kamerázni Felcsúton.

Hadházy a Facebookon osztotta meg kalandjait, és a videó tanúsága szerint jól viselte, hogy rendőrök állították, majd motozták meg szerinte teljesen indokolatlanul. A németek nem nagyon értették, mi történik velük,  Hadházy szerint őszintén meg voltak döbbenve. A képviselő megkérdezte, miért motozzák meg, mire azt a választ kapta, hogy fokozott éberség van. Az ORFK-t megkérdeztük, hogy milyen fokozott készültség van, amire a videón a rendőr hivatkozik, a következő választ kaptuk:

Az országos rendőrfőkapitány 2016. július 1-jén 0 órától 2016. szeptember 30-án 24 óráig Magyarország teljes közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el. Tájékoztatjuk továbbá, hogy az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is válaszolt, ezt:

A rendőrök gépkocsizó szolgálatuk ellátása során 2016. szeptember 8-án délután Felcsúton ellenőriztek egy gépjárművet és az abban helyet foglaló személyeket. Az igazoltatáskor - az országban elrendelt fokozott ellenőrzésre tekintettel - ruházat, csomag és jármű átvizsgálásra is sor került. Az intézkedéssel összefüggésben szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja nem merült fel, így a rendőrségen nem indult eljárás.

Nem akarunk minden fa mögött ellenzékieket vegzáló rendőröket látni, de furcsa, hogy éppen két napja akarta a rendőrség és a Terrorelhárító Központ is elhajtani a Fidesz kihelyezett frakcióülésének helyszínén, Balatonfüreden tiltakozó Együtt-aktivistákat.