Kiderült, mennyibe kerül a köztévé kulturális adója

2016.10.07. 08:58

Idén 2,5 milliárd forintba, jövőre pedig 7 milliárdba kerül a köztévé M5-ös csatornája, írja a pénteki Népszabadság. Ez az a csatorna, ahol az olimpia záróünnepsége után 16 napon keresztül ismételték a riói játékokat, majd kulturális-ismeretterjesztő adóvá alakították át, és amelynek büdzséjét a közmédia hetekig titkolta.

Az MTVA a lap kérdéseire, két héttel a csatornaindítás után, elárulta, hogy az M5 költségvetési kerete 2016-ban 1 milliárd 989 millió forint plusz áfa, azaz bruttó 2,5 milliárd forint, 2017-ben pedig 5 milliárd 543 millió plusz áfa, ami bruttó hétmilliárdot jelent.

Összehasonlításképp: az MTVA teljes költségvetése a tervek szerint jövőre 80 milliárd (egészen pontosan 79 milliárd 876,2 millió) forint lesz, ami két milliárddal több, mint az az összeg, amiből a közmédia idén gazdálkodott volna, de végül Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke finanszírozási nehézségek miatt további hétmilliárdot biztosított a számukra.

Az NMHH tájékoztatása szerint az MTVA a kérelmében épp az idei világsportesemények (olimpia, Eb) közvetítési költségeire hivatkozva, valamint az M5 nevű csatorna elindítására hivatkozva kért anyagi segítséget. Nem ez volt az első eset, hogy év közben pótolták ki a közmédia zsebét: tavaly Karas Mónika 10,6 milliárd forinttal növelte az MTVA egyébként is rekordösszegű, 80 milliárd forintos költségvetési támogatását, továbbá a kormány a köztévé 47,2 milliárdos adósságát is átvállalta.

Az M5 nézettsége ráadásul elhanyagolható, az MTVA már azt is sikerként kommunikálta, hogy szeptember 27-én, múlt kedden, "23 ezer nézőt vitt színházba az M5" a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásával, miközben a Maradj talpon! ugyanazon a héten, pénteken, közel 400 ezer nézőt vonzott a Dunán, a köztévé nézettsége pedig messze elmarad az RTL Klub és a TV2 számaitól.