Magyar vezércikkel jelent meg hétfőn egy szlovák napilap

2016.10.10. 11:25

„Veled vagyunk, Népszabadság!” – címlapján ezzel a felirattal jelent meg az egyik legnagyobb független szlovák napilap hétfői száma. A Denník N. magyarul is publikálta szerkesztőségi vezércikkét; a szerző, Matúš Kostolným többek között azt írta:

A legnagyobb magyar minőségi és független napilap bezárása figyelmeztetés Szlovákia számára is. Nemcsak azért, mert Robert Fico miniszterelnök szívesen tanul barátjától, Orbán Viktortól, hanem azért is, mert a kritikus és független újságírók jelentőségét a társadalom gyakran csak akkor tudatosítja, amikor nehézségeik támadnak.

clk

A lap a bezárásról azt írja, hogy a háttérben Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló emberek voltak.

A vezércikk pontos képet fest a szlovák sajtó mai helyzetéről. Mint írják, ők is nehéz helyzetben vannak, de sok szempontból, például a közmédia területén, jobb a helyzet, mint Lengyelországban vagy Magyarországon.

Szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a kiadó Mediaworks. A szerkesztőség tagjait becsapták, és szombaton már nem engedték be őket dolgozni, nem tudnak belépni a levelezésükbe, és motoros futár kézbesítette nekik a levelet, miszerint felfüggesztik őket a munkavégzés alól. Hétfőn már nem jelenhetett meg a lap.