Honnan tudja Orbán, hogy többé nem indul újra a Népszabadság?

2016.10.21. 21:16

Orbán Viktor ma azt mondta Brüsszelben a Népszabadság beszántásával kapcsolatban, hogy reméli, a lap újságírói találnak majd munkát más baloldali lapoknál.

Meg azt is mondta, hogy a kormány nem foglalkozott a Népszabadság ügyével, mert annak újságírói nem fordultak hozzá. A kormánynak pedig alapból nincs dolga médiapiaci kérdésekkel. Csak akkor foglalkozik ilyesmivel, ha megkérik rá - állította korábbi gondolatainak teljesen ellentmondva a miniszterelnök

A Népszabadság újságírói kaptak az alkalmon, és a Sajtószakszervezeten keresztül péntek este nyílt levelet írtak a kormányfőnek. Az írás 98 százalékában tárgyilagosan kifejtik, hogy mi történt velük. Mi ezt röviden úgy foglaltuk össze, hogy gusztustalan stílusban bántak el velük. 

A tények ismertetés után Hargitai Miklós, a Népszabadság szakszervezetének elnöke rátapintott, a kormányfői nyilatkozat alapján úgy tűnik, mintha Orbán a jövőbe látna: 

Végezetül szeretném jelezni: nagyszerű lehetőségnek tartom azt a felvetését, hogy munkát találhatunk más baloldali kiadványoknál - ezek szerint Ön már tudja, amit a munkáltatónk még nem árult el nekünk; hogy a Népszabadságot a kiadói ígéretekkel szemben sosem fogják újraindítani.

Hargitai sorai arra utalnak, hogy a lap kiadója, a Mediaworks eddig nem jelezte feléjük (és nyilvánosan mások felé sem), hogy véglegesen becsukta a Népszabadságot, csak azt, hogy felfüggesztette a kiadását. 

Persze, mindenki látja, hogy nincs nagy remény arra, hogy egyszer csak újraindul a Népszabadság. Főleg, hogy Mészáros Lőrinc percekkel ezelőtt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a HírTV-nek azt a hónapok óta keringő pletykát, hogy napokon belül megveszi a Mediaworkst. "Semmi sem elképzelhetetlen" - mondta Orbán Viktor jó barátja, Felcsút polgármestere.