Class FM helyett Andy Vajna rádióját kapja a fél ország

2016.10.26. 16:06

Hozzájárult a Médiatanács ahhoz, hogy az eddig csak Budapesten fogható Rádió 1 november 15-től már a fél országban fogható legyen, köztük Miskolcon, Pakson, Győrben és más vidéki nagyvárosokban, írja a Hvg.hu.

A rádiót üzemeltető Radio Plus Kft. korábban engedélyt kért arra, hogy kapcsolódhasson hat másik rádiós vállalkozás csatornáival, amire a Médiatanács gond nélkül mondott igent. A kapcsolódás a gyakorlatban annyit jelent, hogy az érintett rádiós vállalkozások mindössze napi négy és fél órában kötelesek helyi tartalmat sugározni, a többit megoldják a Rádió 1 adásával. Ráadásul még arra sem kötelező ezeket az adókat semmit, hogy a helyi tartalmat főműsor- vagy emberi időben sugározzák. Ezzel Andy Vajna rádiója Budapesten kívül lefedi Észak-Dunántúl, a Duna mentét, illetve Észak-Magyarország jelentős részét.

Ezzel a lépéssel a Rádió 1 nagyjából visszakapta ugyanazokat a régiókat, amiket elvesztett, miután az Orbán-kormány elvette a frekvenciát a korábbi tulajdonostól, hogy az akkor még Fidesz-közeli Simicska Lajos által indított Class FM vegye át a helyét. A Class FM sorsa azóta szintén nehezen megjósolható, mivel az Orbánnal való összeveszése miatt Simicska eladta a Class FM-et a korábbi Sláger Rádiót üzemeltető cégnek, de november 19-én lejár a frekvenciaengedélyük, és nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz és a Médiatanács nem igazán szerezné ezt meghosszabbítani. Enélkül nem nagyon lesz országos lefedettségű rádió, ami a Rádió 1 malmára hajtja a vizet hallgatottságban, hirdetési pénzekben, és természetesen lehetséges kormánypropagandában.