Mészáros Lőrinc állítja, nem ő vette meg a Népszabadság kiadóját

2016.10.27. 09:30 Módosítva: 2016.10.27. 11:03
Interjút adott a Borsnak a felcsúti polgármester: tagadja, hogy akár ő, akár Csík Zoltán részvényes lenne az Opimus nevű cégben. Bár ezt nem is állította senki.

Bár a Reutersszal nem volt hajlandó szóba állni, a Bors újságíróját "készséggel invitálta irodájába" Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. Mészáros a lapnak azt mondta, nem ő áll a korábban a Népszabadságot is kiadó Mediaworks felvásárlása mögött: "Ezek a hírek nem igazak. Egyet tudok mondani: nekem egyetlen egy Opimus részvényem nincs. Így nehéz lenne azt mondani, hogy érintett vagyok az ügyben."

Mészáros azt állítja, egyetlen részvénye sincs a Mediaworks tulajdonosa, az Opimus cégben. "Nem tudom, miért írnak ilyeneket. Írták az újságok azt is, hogy Csík Zoltán (Mészáros Lőrinc egyik bizalmasa, exrendőr) az Opimus egyik cégében igazgatósági tag, holott semmiféle tisztséget nem tölt be ott. Ez megdöbbentő számomra, mert arról tudnék, ha ilyen pozíciója lenne" - mondta a lapnak.

Pedig nem igaz, hogy Csík ne lenne igazgatósági tag egy Opimus-cégben sem:

Csík a részben az Opimus által tulajdonolt Euro Generál Zrt.-nek például igazgatósági tagja a Céginfo.hu adatbázisa szerint.

Mészáros ugyanakkor persze elképzelhetőnek tartja, hogy esetleg mégis médiatulajdonos legyen valamikor: "Az ember életében nincs semmi kizárva. Nem tudjuk, mikor mi történik velünk. Mindig felmerülhet egy új dolog, ami üzletileg megfelelő, én csak azzel foglalkozom, amint mondtam, ami üzletileg megfelelő. Ami politikailag profitképes, az nem igazán érdekel. Üzletember vagyok, nem politikus. Polgármester is társadalmi megbizatással vagyok, nem főállásban. Persze a Fidesz színeiben indultam, nem is titkolom, hogy fideszes vagyok" - jelentette ki, hozzátéve, "Nem nagyon szeretném bővíteni a cégeimet, a tevékenységi köröket, hiszen így is van elég. Annyi mindennel foglalkozuk, sokszor már az áttekintése sem egyszerű feladat."

Az ugyanakkor nem igaz, hogy a sajtó azt állította volna, Mészáros Lőrinc az Opimus Nyrt. vagy a nemrég létrehozott Opimus Press Zrt. részvényese. A cég tulajdonosi köre elég kusza, egyik nagy részvényese egy Nigériában, egy másik egy Kajmán-szigeteken bejegyzett cég. Sok a kisrészvényese, a harmadik nagyobb részvényes a szekszárdi Status Capital Befektetési Zrt., amelynek vezetője több olyan Fidesz-közeli céget is irányít, amelyekben Mészáros Lőrinc is érdekelt.

Emellett pedig az Opimus cég tulajdonában levő Euro Generál Zrt. igazgatóságának március elejétől tagja Csík Zoltán és Schmidt Zoltán. Utóbbi a Mészáros házaspár tavaly alapított, felcsúti építőipari cégét, a Fejér B.Á.L. Zrt-t vezeti. Csík Zoltán pedig több Mészáros Lőrinchez köthető társaságnak vagy vezetője, vagy részben tulajdonosa: az Aranykorona Zrt. nevű Mészáros Lőrinc-cég tulajdonában levő Korona-Alba Kft., a Mészáros-gyerekek cége, a Talentis, de Csík érdekeltségébe tartozik a Scentrum Kft. is, amely nemrég tulajdonrészt szerzett a korábban a Quaestor-csoporthoz, illetve a Buda-Cash-hez tartozó szállodákat üzemeltető cégekben, írja a HVG.

A Válasz.hu mindehhez hozzáteszi: bár a Bét honlapján csak az Opimus Group Nyrt. 5 százaléknál nagyobb hányaddal rendelkező tulajdonosai szerepelnek, a cégbíróságon fellelhető jegyzőkönyvek szerint a társaság legutolsó közgyűlésén – kisebb részvényesként – az a Scentrum Kft. is képviseltette magát, amelyet 100 százalékban Csík Zoltán birtokol.

Ne maradjon le semmiről!