Liszkay Gábor zárja be a Népszabadságot

2016.11.03. 12:07
Bár nekünk korábban tagadta, hogy köze lenne a Mediaworkshöz, Liszkay tárgyalt a cég elnök-vezérigazgatójaként a Népszabadság dolgozóival a további sorsukról. A bíróság pedig ma kimondta, hogy a Mediaworks megsértette a munkavállalók jogait.

A Népszabadság újságírója, Hargitai Miklós a lap szakszervezeti titkáraként tárgyalt a kiadó Mediaworks vezetőivel arról, mi legyen az újságírókkal, akik még mindig a cég alkalmazottjai, de a munkaviszonyukat október elején felfüggesztették.

Hargitai erről a Hír TV Magyarország élőbencímű műsorában számolt be , mint ahogy arról is, hogy a Mediaworks képviseletében Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató is jelen volt a megbeszélésen, ami már csak azért is érdekes, mert a múlt hónapban Liszkay még többször is cáfolta, hogy bármi köze lenne a céghez akár neki, akár Mészáros Lőrincnek, akit a Mediaworksöt megvásárló Opimus mögött szokás sejteni. 

Az Index erre vonatkozó kérdésére Liszkay még október 19-én azt válaszolta: "Az Ön által idézett hírek valóságtartalma nulla", majd a további kérdésekre már nem is válaszolt, csak csendben elfoglalta a Mediaworks elnök-vezérigazgatói székét, ahogy azt előre tudni lehetett.

Így most rá maradt a feladat, hogy kezdjen valamit a Népszabadság hetvennél is több felfüggesztett dolgozójával, és Hargitai szerint a kiadó egyértelműen jelezte is, hogy nem kívánja újraindítani az újságot. (A videót az alábbi képre kattintva lehet megnézni.)

6

Ez viszont azt jelenti, hogy meg kell állapodni a dolgozókkal, akik továbbra is fizetést kapnak a cégtől. A csoportos leépítést azonban a cég Hargitai szerint megpróbálja elkerülni:

Nyilvánvaló, hogy nekik is kényelmetlen ez a helyzet, mert ott van hetven-egynéhány ember, akinek munkát nem tudnak, viszont fizetést kénytelenek adni. És valahogy szabadulnának ettől a helyzettől, de úgy, hogy a csoportos létszámleépítésnek a feltételeit ne kelljen betartani.

A megoldás a közös megegyezés lehet, ennek a költsége valahol 200-300 millió forint között van a Mediaworks számára a dolgozók szerint. 

Szintén mai hír, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú végzésben kimondta, hogy a Mediaworks Zrt. megsértette a Munka Törvénykönyvének szabályait, mert nem kérte ki a munkavállalók képviselőinek előzetes véleményét, mielőtt a Népszabadság bezárásáról döntött volna.

A Népszabadság üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével indított pert a munkáltató Mediaworks ellen, amely azzal védekezett, hogy az üzemi tanács jogszerűtlenül alakult meg, és nem is lenne joga pert indítani, ám a bíróság ezt másként ítélte meg.