Megváltoztunk picit, mint a tartalomfogyasztási szokások

mappak
2016.11.22. 12:03 Módosítva: 2016.11.25. 16:05

Az elmúlt három év a megváltozott tartalomipari szokásokról szólt, hogy úgy mondjam, annak jegyében telt el. Az égisze alatt. Az Indexnél valamivel csendesebben peregtek az évek, mint máshol a médiában, legalábbis ami a tartalomipari szokások megváltozását illeti. De ennek most vége, és ezzel nem arra akarok célozni, hogy beszereztünk egy nagy teljesítményű, félautomata hírhamisító gépet.

Hanem hogy néhány körben több olyan frissítés érkezik az Indexre, ami nemcsak szép, de úgymond hasznos is. Tartalomfogyasztási, sőt tartalomhabzsolási szempontokból.

Fejléc

Egyrészt megváltozik a fejléc, ami persze egyáltalán nem olyan nagy dolog, hiszen ott van fent, és alig pár százalékát foglalja el az Index.hu-nak. Tényleg pont akkora jelentősége van csak, mint mondjuk annak, ha egy nő elmegy a fodrászához, leül a székbe, belenéz a tükörbe, nagy levegőt vesz, és azt mondja, hogy hát Tündikém, legyen valami nagyon új! És pont annyira sértődnénk meg, ha nem próbálnánk ki, mint ez a bizonyos nő, ha aztán senki nem venné észre, hogy az ő haja mégis milyen új és más. Nem látod, legalább 4 centivel rövidebb, és nem gazdag csokoládé az árnyalata, hanem édes karamell?! Neked aztán érdemes szebbnek lenni!

Index - Gazdaság - Adóparadicsomot csinálnak Magyarországbó

A fejléc azonban nemcsak szebb lett, hanem a facelift mellett néhány újítást is tartalmaz, amely nem Lázár János, hanem éppen az ön megváltozott tartalomfogyasztási szokásaihoz szeretne igazodni. Egyrészt ezentúl mindig az olvasóval tart egy szép nagy megosztás gomb, hogy akár a félbehagyott cikkeket is lájkolhassa, ne aggódjon, erről csak maga tud, a barátainak fogalma sem lesz arról, hogy feladta azt a nagyon érdekes elemzést az ázsiai ingatlanpiacról.

Címlap és még kettő

Másrészt a fejléc bal sarkában három, szinte egyenértékű címlap várja, hiszen van, aki percenként frissít minket, és vannak olyanok is, akik csak pár óránként tévednek ide. Az Index látogatásának gyakoriságát ugyanis sok minden befolyásolhatja: az olvasó idegállapota, az irodai nyomás, meg persze az, hogy éppen hol tart a Bejeweled Blitz-edzéstervben, de a lényeg: ezentúl nem marad le semmiről, és mindig kap friss híreket is.

Az első a régi, a legjobb kézműves hagyományok alapján kialakított címlap, amit eddig és ezentúl is büszkén és nagy műgonddal készítünk. A második, az index.hu/rovatok címen elérhető automatikusan frissülő címlap, ahonnan nemcsak blogjainkat érheti el, de például nagyon gyorsan megtudhatja, hogy mi volt a négy legutolsó vezető anyag az Indexen, illetve hogy mely cikkeinket osztják éppen a legjobban a közösségi médiában. Egyben ez a felület az Index tartalomjegyzéke is, ahol tényleg minden rovatot, alrovatot és blogot megtalál, és még az is kiderül, hogy honnan töltheti le a mobilappunkat, vagy hol találja az Instagram-fiókunkat.

És akkor ott van még a fejlécben a legfrissebbnek nevezett keresőfelület, ahol időrendben találja az összes cikkünket: a legfontosabbakat egy ősi, jól bevált módszerrel ki is emeltünk a hírfolyamból. Ezek azok a cikkek a nagy képekkel. Ezen az oldalon az is megtalálja a legfrissebb híreket, aki olyan gyakran kattint az Indexre, hogy időnként az az érzése, mára kiolvasta a lapot. Hát, nem.

Index-akták

A fejléc és a rovatok mellett ezennel megnyitjuk az Index-aktákat, és ezzel nemcsak egy szinte kötelező szóviccet nem sütünk el, de azt is ígérjük, hogy ezek az akták nem azért lesznek éveken át izgalmasak, mert azon izgulunk majd, hogy összejön végre a mamlasz Mulder Scullyval, még mielőtt rektálisan kárt tesznek benne az ufók.

Az Akták a világ legfontosabb témáit foglalja össze a szíriai polgárháborútól az iPhone körüli pletykáktól egészen a nézhető magyar filmek nem túl bő listájáig. Az aktuális Aktákból gyorsan képbe kerülhet egy-egy témában, ami kifejezetten hasznos lehet péntek este, ha tudja, hogy olyan házibuliba megy, ahol úgyis mindenki az amerikai elnökválasztásról vagy a menekültválságról akar majd beszélgetni. És persze nem akar hülyén bólogatni egész este a cigifüstös konyhában.

Az Akták ráadásul egy-egy téma legfrissebb híreit is listázza, sőt ezekről a cikkekről értesítést is kaphat, ha feliratkozik az önt leginkább érdeklő Aktákra. Ha pedig ellátogat az Akták gyűjtőoldalra, akkor megnézheti, hogy éppen mik azok a témák, amik a legjobban pörögnek a világban, vagy legalábbis az Index newsroomjában.

Jó sok aktát nyitottunk, hogy már most lássa, mégis miről maradt le, ha ez elmúlt napokban egy kő alatt élt, esetleg Rogán Antalra várt belvárosi bérházak kapujában. A legfontosabb Index-aktákról szóló cikket itt találja.

Hogyan tovább?

Ezzel természetesen nincs vége, jön még idén és jövő év elején jó néhány meglepetés, fícsörbonbon és ux-cukorka. Meg fog újulni a kereső, hogy jobban és gyorsabban kereshessenek nálunk, lesz új, szélesvásznú videóoldal, még nagyobb Nagykép. És pár olyan dolog, amit nem írnánk most le, egyrészt mert titok, másrészt, mert az Index Névadási Albizottsága rendszeres havi közgyűlésén még nem került napirendre, vagyis fogalmunk sincs, hogy hívják.

Borítókép és címlap: Szarvas