A rémisztgetés lapja lett a nyomtatott Ripost

2016.12.01. 09:55

December 1-jén elindult a nyomtatott Ripost, amivel a Fidesz a bulvármédia piacát is szeretné teljesen letarolni. Ehhez az első lépés nyilván, hogy az újság mind a Blikknél, mind a Borsnál lényegesen olcsóbb, míg az előbbi kettő egységesen 165 forintba került, a Ripost ára 129 Ft.

A nyomtatott Ripost címlapjára másfélszer annyi bulvárhír kifér majd, mint a Blikkére, írtuk múlt héten , amikor először jelentek meg képek arról, hogyan fog kinézni az újság. Nos, ez így is lett. A Blikknél nagyobb címlapon tényleg kizárólag bulvárhír van, bár ez nemcsak a címlapra igaz, hanem a teljes újságra is. Míg a Blikk és a Bors az első három oldalon azért valamennyi politikával is foglalkozik, a Ripost csak a bulvárt és a rémisztgetős vonalat viszi.

Már a próbaszám címlapját is az ijesztgetés uralta: Halállal riogat a kamuklinika, most pedig Bármikor összeomolhat a telefon és a net Magyarországon címmel jelent meg az újság. Ami azért is furcsa, mert a Habony-médiához köthető, Fidesz-közeli újság már az első számában azt közli olvasóival, hogy Magyarország ezek szerint nem túl biztonságos, bármikor eltűnhet mindenki telefonjáról a Facebook. Nem beszélve arról, hogy durván drágul a csempész cigi, ami a teljes második oldalt elfoglalja. Valamint:

  • Apának szólították a gyerekek a pedofíliával vádolt tornatanárt
  • Metró elé esett a kalapácsos feleséggyilkos
  • Óvodában akart robbantani egy fagyiárus
  • Vérfürdőt szervezett egy kémelhárító 
  • Fiúprostik lepték el Athént

Jobb, ha az ember bezárkózik a házba, és az ablakot is beszögeli. Ja, nem, mert úgyis mindjárt elmegy a telefon meg a tévé is. 

Az ilyen hírek mellé ékelődik az Ómolnár Miklós által szerkesztett lapba egy szerkesztőségi állásfoglalás a

fikázókról meg a huhogókról, akik képtelenek elhinni, hogy valami előbbre vivő, pozitív dolog egyáltalán megtörténhet. Az ő egük mindig borús.

Ezek mellett a címek mellett egy ilyen írásról nem is tudom, mit gondoljunk. Cinikus? Vagy kifejezetten punk?

Pár apró politikai hír azért befért az újságba. Az egyik egy Hillary Clintont ekéző cikkecske, a másik pedig arról szól, hogy nő a nyugdíj, de nagyon. Ha lapozunk, akkor sem az „előbbre vivő, pozitív” híreké a főszerep, hanem azé, hogy

  • A patikusra hivatkozva fosztják ki az időseket
  • Házi őrizetben a fiút dobverővel molesztáló fiatalok
  • Húszcentis késsel döfte le a feleségét
  • Láttam, hogy gyilkos a barátom
  • A fagy sem öli meg a poloskákat

A sok rémhír mellett harmadik olvasásra tűnt fel, hogy a hatodik oldaltól jönnek a celebek három oldalon keresztül, egy oldal kötelező recept, majd egy egész oldalas szexrovat egy hatalmas meztelen női fenékkel. A cikk címe Oroszlán vagy nyúl az ágyban? Most kiderül mitől lesz jó a szex!

Az egész újság szinte csak nyugdíjasokkal kapcsolatos hírekkel foglalkozik (nyugdíjemelés, nyugdíjasokat rabolnak ki, az Omega énekesének csak 30 ezer a nyugdíja, és a nyugdíjasok is szeretnek korcsolyázni). Így a teljes oldalas szexrovat egy kicsit furcsa, de hamar be kellett látnom, hogy nyilván csak én vagyok maradi. Aztán sport és a végére még egy kis sztárhírek, sajnos meglepően kevés az újságban a cuki állatfotó, csak a címlapra jutott egy béka.

Ha kíváncsi arra, hogyan foglalta el a Fidesz a magyar sajtót, itt áttekintheti az egész folyamatot.