Parádésan indul az évünk

2017.01.01. 07:26

Nem akarok nagy általánosításokat levonni, de szerintem január elsején csak azok a szerencsétlen emberek kelnek időben, akiknek muszáj dolgozniuk, innen is minden irónia nélkül nagyon sajnálomk őket, mert ez a tévéajánló nem nekik szól, hanem azoknak, akik egész nap csak hédereznének az ágyban és a tévét kapcsolgatnák. 

Azok viszont, akik a dorbézolás után ébrednek, még vissza-visszabóbiskolhatnak az egész világot elárasztó óceán hullámzására a Waterworldben (Viasat6, 10:55), csak sajnos jön a félszemű Dennis Hopper a jetskivel közlekedő sameszaival, és tönkrevágja az egészet. Nyugtató egy film lenne, ha csak hajókáznának benne, meg a kopoltyús Kevin Costner néha búvárkodna, de sajnos felrobbantanak benne pár dolgot. Ugyanígy, a teljesen értelmetlen Grease 2. (11:15, M3) sem lenne olyan rossz, ha nem akarnának benne folyton táncolni, meg énekelni.

Oké, lehet, hogy nem ez a nap az ideális arra, hogy az ember először lássa a Speed Racer – Totál turbót (12:50, Viasat3), mert egyrészt egy olyan vizuális kavalkád az egész, ami leginkább egy cukorgyári hányásra emlékeztetheti az embert, másrészt meg olyan szintű koncentrációt igényel, amit én magamból sem tudok kisajtolni egy átlagos napon ebéd után. A Speed Racer egyébként egy baromi jó film, méltatlanul alulértékelt, a Wachowski-testvérek csúcsteljesítménye az első Mátrix után, majd nemsokára azt is megtudhatják, hogy mi a második.

De előtte! Szerintem ha a világ nagy részén a Reszkessetek, betörők! lett a standard karácsonyi film, akkor igazán meghonosíthatnánk, hogy a Vissza a jövőbe-trilógia menjen az új év első napján. Ez egyébként majdnem összejön, sajnos csak az első két rész megy egymás után (15:10, Viasat3), ami a második rész befejezését ismerve elég nagy szenyóság. Január 1. tökéletes alkalom arra, hogy elgondolkozzunk a múltban elkövetett hibáinkon, és töprengjünk azon, hogy ha meg tudnánk változtatni, megtennénk?

Én például egészen biztosan nem változtatnék azon, hogy tizenvalahány éves koromban a világ legviccesebb dolgának tartottam a L'art pour L'art-társulat Vastyúk is talál szeget-adásait, amiből most egy válogatást meg lehet nézni (17:35, M3). Evetke, neked molett a sziluetted, flekkendekker, Tompika olyan mint a kergebirka, begubancolja a vécépapírba, savanyúcukor, JAJ! Hát én ezt a végtelenségig tudnám csinálni.

Vicces kontraszt ezután az Ismeretlen férfi című Liam Neeson-thriller (18:50, Cool), amiben, ha jól értem, Neeson egyetlen rokonát sem rabolják el, viszont ő nem tudja, hogy kicsoda. Megmondom őszintén, hogy az utóbbi években készült legalább háromszáz olyan Liam Neeson-film, amit marha könnyű összekeverni, és az igazság az, hogy még mindig a The Grey a legjobb az összes közül. Azt sajnos egyik csatorna sem adja.

Fordulunk a klasszikusok felé, szerintem még mindig van egy csomó magyar tévénéző, aki nem látta a klasszikus, Robert Redford és Paul Newman főszereplésével készült A nagy balhét (21:00, ATV). Azokat hívjuk át, adjunk nekik enni és inni, majd nézzük az arcukat, ahogy ezt a filmet nézik, nem is tudnám eldönteni, hogy ki szórakozna jobban rajta.

És akkor vissza a Wachowskikhoz, a Felhőatlasz (21:30, M5) egy papíron, sőt, még képernyőn is egy tök nevetséges dolog, ami valami rejtélyes oknál fogva mégis működik: egy csomó különböző térben és időben történnek dolgok hülye sminkekbe passzírozott híres emberekkel (addig nem látott semmit, amíg meg nem pillantja Hugh Grantet kannibálnak, vagy Hugo Weavinget nővérnek maszkírozva). De az egész a végére tényleg értelmet nyer, a három óra legyalulja az embert, és tényleg meg lehet hatódni azon, hogy milyen furcsa dolog egyáltalán létezni, élni, és mondjuk Tom Hanksnek lenni egy posztapokaliptikus civilizációban.

De mi magyarok vagyunk, nem igaz? Szerencsére mi is simogathatjuk a lelkünket január elsején két százezerszer vetített magyar filmmel, először lesz az Indul a bakterház (21:30, Duna World), utána nem sokkal pedig kezdődik a Csinibaba (23:20, ATV), ami szerintem egy sokkal szomorúbb film, mint azt annyian gondolják. Szóval röhögve vagy pityeregve lehet nekifutni az év első munkanapjának, a döntés az öné.