Robotizáltuk az Indexet

viber cover
2017.01.03. 14:56 Módosítva: 2017.01.03. 16:42
Chatbotot indít az Index, először csak a Viberen, de hamarosan újabb platformokon is.

Ennyi meg egy azonnal közölhető plecsni, és túl is vagyunk a lényegen. Már csak azt kéne tisztázni, hogy mi az a chatbot, miért csinál ilyet az Index – és egyébként is: miért hangzik ez úgy, mintha a Szárnyas fejvadász 2 kimaradt jelenetében mondaná egy idős ázsiai hekker, miközben neonszínű eső csepeg a saválló kabátjára?

Persze jöhetnénk azzal, hogy a chatbot annyira, de annyira 2017, és most, hogy már az önvezető autóknak is van magyar kormánybiztosuk, itt az ideje, hogy az Index is nyisson a mesterséges intelligenciák felé. Csakhogy a chatbot valójában 2016 szava volt, és amúgy is kevés köze van a robotizációhoz és a mesterséges intelligencia megállíthatatlan terjedéséhez; sokkal inkább arról szól, hogy mi, emberek mennyire szarunk is a fejlődésre. Például hiába van videóchat meg 3D live Facebook-poszt, inkább csak csetelünk.

Írunk és írunk, meg szmájlikat küldünk, ráadásul egyre több platformon. Tavaly Magyarországon már több Facebook Messenger-üzenetet küldünk, mint ahány SMS-t, és minden felmérés szerint sokkal több időt töltünk üzenetek írásával és olvasásával, mint ahány percet eltelefonálgatunk. Nem meglepő, hogy éppen ezért mindenki chatappot fejleszt, és lassan tényleg mindenbe építenek egy chatplatformot: a klasszikus csevegőappok, mint a Google Hangouts, a Skype, a Viber vagy a Whatsapp mellett most már a Facebookon, az Instagramon és a Tumblren is lehet üzengetni, és akkor még nem beszéltünk az iMessage-ről, a Snapchatról, a titkosított Telegramról, a céges platformnak épült Slackről vagy az Evernote-ról, ami nem is olyan régen még csak egy jegyzetalkalmazás volt.

A sok csevegés azt jelenti, hogy egyre több időt töltünk ezeken a felületeken, az itt elküldött, megosztott, eztnézdmármegmertkurvaérdekesezett cikkeket, videókat fogyasztjuk, és ritkábban nézünk ki a világra, amit régebben úgy hívtunk world wide web. Éppen ezért az Index itt is szeretne az olvasók rendelkezésére állni. Szeretnénk, ha mindössze egyetlen klikkre vagy swipe-re lennének a kedvenc cikkei és a legfontosabb hírek attól, ahol amúgy vitázik, flörtöl, receptekről beszélget, vagy éppen az esti sörözést szervezi.

Az Index chatbotja éppen ezért a chatfelületen parancsra híreket küld – sőt, ha kitölti rövid kérdőívünket, akkor napi összefoglalót is kaphat tőlünk, amit ráadásul személyre szabunk önnek, hogy tényleg csak azt kelljen elolvasnia, ami fontos, és még érdekli is. De elég csak beírnia egy témát, ami éppen érdekli önt (például adócsökkentés vagy külföld), és a bot máris köpi a legfrissebb, releváns cikkeket.

A bot egyelőre a Viberen érhető el, a chatbotokra szakosodott Talk-A-Bot fejlesztőcég folyamatosan új funkciókkal látja el, hamarosan azonban új platformokon is meg fogunk jelenni, hogy mindenki kedvenc csevegőappjában ott legyünk. A Viberen az Index publikus chaten érhető el a robot, ha a felületen a jobb felső sarokban látható kis csevegőikonra kattint. A bottal pont úgy beszélgethet, mint a barátjával, anyósával, szeretőjével, legfeljebb kicsit kevesebb szót ért, és kevésbé sértődékeny a helytelen szmájlihasználatra. Ellenben mindig azonnal válaszol. Ráadásul a Viberen a billentyűzetválasztó gomb megnyomásával egy menüt is elő tud csalni, ahol a legfontosabb parancsok hívhatók elő.

De nagy trükkök nincsenek, ha a hírekre kíváncsi,

kattintson ide mobilon, és csak írja be: mik a hírek? Vagy egyszerűen, hogy mizu.
  1. Ha telefonon olvas minket, és már telepítette a Vibert készülékén, egyszerűen csak kattintson erre a linkre.
  2. De ide kattintva bármilyen eszközről elérheti az Index nyilvános chatjét, ahol már csak a bot ikonjára kell kattintania. Ezt a linket ajánljuk az Index appot használóknak is, ha az app nem nyitná meg a Viber alkalmazást!
  3. A bot a mizu, hírek és egy sor ehhez hasonló kérdésre a legfontosabb aktuális cikkeink linkjeit küldi el azonnal.
  4. Bármely szóra kereshet, a bot a legfrissebb három cikket küldi el a témában, de direkt linket kap archívumunkhoz is.
  5. A bot nem szereti, ha káromkodnak neki, de azért jól viseli. Mi nem azt mondjuk, hogy próbálja ki, de.