A Mediaworks megsértette a Népszabadság munkavállalóinak jogait

HUSZ5312
2017.01.05. 09:42

Jogerős a munkaügyi bíróság döntése: a Mediaworks megsértette a Népszabadság munkavállalóinak jogait. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint a bíróság másodfokon is elmarasztalta a Médiaworks Zrt.-t, amiért a cég a munkavállalók előzetes tájékoztatása nélkül döntött a lap felszámolásáról és a munkavállalók munkavégzés alóli felmentéséről. A bíróság kimondta azt is, hogy jogszerűen működött üzemi tanács a Népszabadság dolgozóit foglalkoztató cégnél.

Az eljárást a Népszabadság üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna indította a TASZ segítségével a munkáltató Médiaworks Zrt. ellen. A törvény értelmében a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedést megelőzően legalább tizenöt nappal ki kell kérni az üzemi tanács véleményét, ami ebben az esetben elmaradt. A Népszabadság dolgozói október 8-án reggel nem tudták fölvenni a munkát, nem férhettek hozzá saját levelezésükhöz, a lap online portálja helyén pedig csak a lap megszüntetésről szóló közlemény volt olvasható. A lap munkatársai órákkal később egy motoros futár által kézbesített, aláíratlan levélből értesültek a lap megjelenésének felfüggesztéséről, a munkájuk megszűnéséről.

Első fokon a bíróság még novemberben adott helyt Danó Anna kérelmének és megállapította, hogy a Mediaworks nem dönthetett volna a lap bezárásáról a munkavállalók érdekeit képviselő üzemi tanács véleményének kikérése nélkül. A Mediaworks arra hivatkozva támadta meg a döntést, hogy szerintük az üzemi tanács nem is létezett, és megkérdőjelezte a testület elnökének legitimációját is. Érvelésük szerint a körülmények miatt nem volt lehetőségük az üzemi tanács véleményének kikérésére, továbbá vitatták azt is, hogy a törvény értelmében egyáltalán köteles lett volna a Népszabadság munkavállalóit tájékoztatni. Ezek az érvek azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéket sem győzték meg, a bíróság ezúttal is a Népszabadság munkavállalóinak adott igazat.

Igazunk van, lapunk már nincs. A cég számára pedig vállalhatónak bizonyult ez a jogsértés a Népszabadság felszámolásáért

nyilatkozta a döntés közzététele után Danó Anna.

A TASZ szakmai igazgatója, Szabó Máté szerint nem áll rendelkezésre olyan jogi eljárás, amellyel a sajtószabadságot intézményesen felszámoló médiapiaci átalakításokkal szemben fel lehetne lépni, viszont a kiadó eljárása törvénytelenségének megállapítása megmutatja, hogy még a magyar jog szerint sem lehetett volna úgy megszüntetni a lapot, ahogy ez történt.