Majdnem átcsúszott egy kis rendszerkritika a köztévén

2017.01.14. 13:41
De résen voltak.

A közmédia kettes csatornája, a Petőfi Tv felkért egy fiatal Youtube-vloggert (tehát van a Youtube-on egy csatornája, ahol folyamatosan videókkal jelentkezik), hogy beszéljen egy kicsit a tanulásról továbbtanulásról. Olyan kérdésekre válaszolt, miközben felvette az anyagot, mint hogy mi alapján választott iskolát, nehéz-e a vizsgaidőszak, vagy hogy miért fontos iskolába járni. Utóbbi kérdésnél azonban egy apró részletet végül a közmédia kivágott, mert az nem valószínű, hogy passzol a kormány kommunikációs stratégiájába.

Megkérdeztük Donátot a dologról, azt írta: „nagyon tetszett az anyag amit felvettem nekik. Egy szóval nem mondták, hogy valamit ebből kivágnának, teljesen meg voltak elégedve. Viszont az adásba már kivágtak egy részt, amit az oktatásról mondok. Furcsa hogy a kritikát kivágják. Pedig csak az igazságot mondtam el. Ezért szeretem a youtube-ot, ott nincs cenzúra". Ezen a videón látszik, mi az, ami lement a tévén a 'Miért fontos iskolába járni?' - kérdés után, és mi az, amit valójában küldött a köztévének:

A különbség a két anyag közt: a Petőfi TV adása és az eredeti videó

Ha mégsem tudná megnézni a videót, mutatom írásban is. A kivágott részt kiemeltem:

Miért fontos iskolába járni?

„Szögezzük le, hogy a magyar oktatási rendszer botrány: motivációvesztett, kiégett tanárok tanítanak elavult módszerek alapján. Persze tisztelet a kivételnek. Sosem ránk voltak kíváncsiak, hanem arra, hogy megtanultuk-e az adott dolgot vagy sem. De még ennek ellenére is fontos iskolába járni: megtanít az alapokra, nagyjából tisztában leszel azzal,. hogy mi érdekel, és mi az, amiben jó vagy. Az iskolában hihetetlen erő van, hisz a jövő generációi ott képződnek egy adott országnak."

Persze azért érdemes megjegyezni, hogy bár nehéz lenne nem osztani Donát kritikáit nagy általánosságban, valójában nem feltétlenül válasz a feltett kérdésre. A valódi válasz tényleg utána kezdődik. Levelében azt írta, „nem az oktatást bántom, inkább csak szomorúan, de szembe nézek az igazsággal". Az általa felvett anyagból csak ezt a három mondatot vágták ki.