A Népszabadság díjnyertes karikaturistája a Nemzethez igazol

2017.01.23. 08:53
Hétfőtől a Magyar Nemzetben jelennek meg Marabu rajzai.

A kilencvenes években a Népszavában, aztán majdnem húsz éven keresztül, a lap tavalyi megszűnéséig a Népszabadságban jelentek meg minden nap az 54 éves Szabó László Róbert, azaz Marabu rajzai, a legnagyobb ellenzéki napilap bezárása viszont őt is állástalanná tette. Hétfőtől viszont újra rendszeresen publikálni fog: a Magyar Nemzet bejelentette, Marabu a lap szerkesztőségének tagja lett.

„Munkamániás vagyok. (…) Akkor sem hagytam abba a munkát, amikor megszűnt a Népszabadság, mert azért maradt egy-két hely, és természetesen itt van az internet is, ahová bármennyit lehet rajzolni, ingyen. De a napi terhelés nagyon hiányzott, mert én dolgozni úgy tudok igazán, ha van leadási határidő. Ettől megtáltosodom, és számomra ez is elveszett a Népszabadsággal” – mondta a Magyar Nemzetnek a karikaturista.

Marabu az Index megkeresésére úgy reagált az új munkaajánlatra: "Egyelőre még igyekszem belakni a Magyar Nemzetben kapott felületemet, szokatlan, egy a kettőhöz arányú, fekvő, erősen lapított téglalap forma: ezt lehet hívni lapos humornak. Igyekszem helytállni, a lapos humor nem áll távol tőlem."

Marabu egyik rajza, amellyel 2016-ban elnyerte a Kétfilléres-díjat
Marabu egyik rajza, amellyel 2016-ban elnyerte a Kétfilléres-díjat
Fotó: Marabu

Marabu egyébként november végén, már állástalan rajzolóként másodszor is elnyerte a karikaturista szakma legkomolyabb hazai elismerését, a Kétfilléres-díjat. Első rajza 1985-ben jelent meg, 1990 óta publikál rendszeresen, a Marabu művésznevet 1992 óta használja. Kapott már Joseph Pulitzer-emlékdíjat (2007-ben), a képregényes Alfabéta-díjat háromszor nyerte meg Dodó-képsoraiért. Néhány éve az Index is interjút készített vele: a kérdéseinkre rendhagyó, vagyis nála eléggé megszokott módon rajzokkal felelt.

„A karikatúra mindenkinek, a kormánynak és az ellenzéknek is az ellenzéke. Azt pedig, hogy ki a kormánypárti karikaturista, és ki nem, az alapján lehet eldönteni, hogy kiről nem rajzol az illető” – mondta most a Magyar Nemzetnek Marabu.

Ne maradjon le semmiről!