Gorka Sebestyén törte meg Trump CNN-bojkottját

2017.02.01. 17:54

frissítés: Pár órával később megtört a Trump-adminisztráció CNN-bojkottja, Gorka Sebestyén, az elnök asszisztense és tanácsadója beszélt a vezetés Iránnal kapcsolatos álláspontjáról, írja a VarietyGorkáról és kinevezéséről itt írtunk bővebben.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy Donald Trump nem szereti azokat a médiumokat, amik aktívan kritizálják őt, vagy a döntéseit. A CNN-nel vívott háborúja azonban teljesen új szintre lépett az elmúlt napokban. 

A Politico szerint a Fehér Ház szándékosan bojkottálja a csatorna műsorait, és nem hajlandó semmilyen hivatalos személyt küldeni a műsorukba. Ezzel pedig valószínűleg az a céljuk, hogy csökkentsék a csatorna nézettségét, illetve jelentőségét.

Trump Twitter üzeneteiben és személyesen is többször nyilvánvalóvá tette, hogy mit gondol a csatornáról. Az első sajtótájékoztatóján egészen nevetséges szóváltásba keveredett a CNN riporterével és nem volt hajlandó válaszolni a feltett kérdésre, mert egy "szörnyű szervezetet képvisel."

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője, hétfőn a George Washington Egyetemen beszélt, ahol feltették neki a kérdést, hogy szándékosan bojkottálják-e a CNN műsorait, ahol utoljára január elején tűnt fel hivatalos személy a kormányzat részéről. Azt válaszolta, hogy nem hagyják ki a CNN-t semmilyen szórásból, és azt is hozzátette, hogy ő mindig válaszol a csatorna kérdéseire.

Ezzel némileg ellentmond Jake Tapper, a CNN egyik vezető arcának, Twitter üzenete, aki azt írta, hogy kérték a Fehér Házat, hogy küldjenek valakit, aki segíthet tisztázni a nagy botrányt kavart, muszlimokat kitiltó rendelettel kapcsolatos félreértéseket. A Fehér Ház azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

A Politiconak egy névtelen forrás a Fehér Ház részéről azt nyilatkozta, hogy olyan helyre küldik a fontos embereiket, ahol a legjobban tudják kommunikálni az üzenetüket. A CNN-t pedig nem tartják egy ilyen helynek. Azt azért hozzátette, hogy a jelenlegi állapot valószínűleg nem marad így örökre.

Jeff Zucker, a CNN elnöke, nem aggódik amiatt, hogy a kialakult helyzet valóban negatív hatással lenne a nézettségre és az elmúlt hetek adatai is ezt támasztják alá. Plusz ott van az a tény is, hogy a CNN-t az egész világon figyelik, nagyon erős pozíciója van és ezt nem fogja veszélybe sodorni, ha nem jelenik meg a képernyőn Reince Priebus kabinetfőnök, vagy  Kellyanne Conway, Trump egyik legbefolyásosabb tanácsadója.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy hasonló helyzetek korábban is előfordultak és a Politico is megjegyzi, hogy Obama stábjának sem volt felhőtlen a kapcsolata a Fox News-zal, viszont ilyen szisztematikus elutasításról soha nem volt szó.