Elegánsan reagált a svéd újságíró a Belügyminisztérium sorosozására

2017.03.08. 17:12

Miután a svéd Aftonbladet megírta, hogy a magyar-szerb határon a rendőrök verik a menekülteket, a Belügyminisztérium az elég sokszor közölt részletek ellenére alternatív tényekkel, sértődéssel és vad sorosozással vágott vissza a közleményben a cikk szerzőjének, ahogyan egy elegáns minisztériumhoz illik.

A 444 írja, hogy a Belügyminisztérium kioktató közleményével kapcsolatban a Medievarlden nevű svéd médiaipari lap megkérdezte a cikk szerzőjét, hogy mit gondol a magyar kormány hivatalos reakciójáról.

Staffan Lindberg szerző szerint örömteli, hogy a téma hirtelen érdekelni kezdte a magyarokat, és valószínűleg pont ezért reagált úgy a Belügyminisztérium, ahogyan. Egyébként szerinte inkább utána kéne járni az adatoknak, és nem nekimenni annak, aki ezekre felhívja a figyelmet. Egyébként is, emberjogi szervezetek és aktivisták folyamatosan tájékoztatnak a problémáról, a kormány látszólag mégis megszüntetett minden nyomozást az ügyben.

Lindberg azt is elmondja, hogy ugyanolyan munkával készítette el a cikket, mint ami az újságírás alapja, de szerinte abszolút joga van a magyar hatóságoknak vitatkozni vagy egyet nem érteni az állításokkal. Az más kérdés, hogy ehhez miért kell személyében támadni az újságírót. Ehhez még annyit hozzátett, hogy magyar hivatalok közismerten igyekeznek hitelteleníteni a sajtót.