A HVG tulajdonosa szerint a politika a trambulinról pisil a médiamedencébe

2017.03.29. 09:22
Szauer Péter a Médiapiacnak adott egy erős interjút, amiben elég sok fontos dologról beszélt, például arról, hogy az unotrodox médiaszabályozás, a reklámadó és a politika piaci beavatkozási kísérletei kezdenek az agyára menni.

Szauer szerint a mostani politikai nyomulás egyre kendőzetlenebb, szégyentelenebb, a manipulációk pedig oda vezetnek, hogy folyamatosan csökken a piaci szereplők száma.

Az uralkodó rezsim ma csak a kiválasztott orgánumokkal, személyekkel áll szóba, helyette kitiltanak újságírókat a Parlamentből, nem adnak információt vagy interjút közérdekű dolgokról, és a kétharmados felhatalmazásra hivatkozva egyéb válogatott módszereket alkalmaznak. 

Az interjúban nem keni el, hogy a sajtó és a médiapiac működésébe a Fidesz hatalomra jutása előtt is volt beavatkozás és pénzterelgetés is, de ma egy piaci szereplő a hírbizniszben csak akkor érhet el hasznot, ha kooperál a pénzosztókkal. Erre a legjobb példa szerinte, hogy egy állami színház sem dönthet önállóan arról, hogy melyik médiumban hirdethet. A HVG nem számít jó médiumnak a kormány szemében, mert a Fidesz mindent a szavazatszám optimalizálásának rendel alá, a kiadványaikat pedig jellemzően a mindenkori ellenzék olvassa. A sajtó helyzetét elég sötéten látja:

A sajtó – miként az emberek döntő többsége is – mindig igazodik, s ezt a legtöbbször úgy teszi, hogy hamarabb elkezd villogni a piros lámpa a kelleténél. Félnek támadni a hatalmat, a rossz döntéseket, a korrupciót. Azok, akik megfelelnek a demokratikus kritériumoknak, részesei a fékek és ellensúlyok megbomlott rendszerének. 

Az állam a gazdasági erejét használja a médiumok befolyásolására, tartja Szauer, így csak független anyagi háttérrel valósítható meg a független tájékoztatás. Ehhez képest mostanra racionálisan működő nemzetközi vállalkozások szálltak ki a magyar piacról, a független televíziókat a reklámadóval szorongatja a Fidesz, a TV2 bezzeg furcsa anyagi konstrukcióban került új tulajdonoshoz, ahogy az Origo is, de gazdát cseréltek a megyei lapok is, a Népszabadságot pedig eltüntették.

A TV2 többmilliárdos veszteségben, adósságban, a Népszabadság megtépázott gazdasági állapotban volt, nem volt világos, hogy veszteségei miből származnak. Az Origo a mérlegei szerint létezése óta csak veszteséget termelt. Ezekben az anyagilag kiszolgáltatott helyzetekben a politikának könnyű volt befolyást szereznie. Így is szüksége volt azonban kollaboráló strómanokra.

A HVG-t ilyen veszély nem fenyegette, állítja a tulajdonos-vezérigazgató, nem is hallottak arról, hogy kormánykörökből lett volna érdeklődés a kiadó iránt. A 2014-es “eladják a németek a HVG-t, vége a lapnak” híreszteléseket a fake news azaz álhírek mintapéldájának tartja.