Dirk Gerkens ki akarta nyírni az RTL-t

2017.04.05. 11:08
A hvg.hu megszerzett egy hangfelvételt, aminek tanúsága szerint Dirk Gerkens tavaly februárban még nem teljesen úgy képzelte a TV2 jövőjét, ahogy később alakította. Szó sem volt személyes lejáratásokról vagy csoportszintű eredmények favorizálásáról, annál több az RTL földbe döngöléséről és a TV2 csatornaszinten prognosztizált első helyéről. Ember tervez, ugye.

A hvg.hu szerint a stábértekezletet azért hívták össze, hogy az új hírigazgató Kökény-Szalai Vivient bemutassák, és Gerkens, aki ugye a TV2 vezérigazgatója, lelkesítse a gárdát kicsit.    Rájuk is fért volna, de így utólag kissé álságosnak tűnik a végtelen magabiztosság és Kökény-Szalai kijelentése a csapatszellemről (amit rém fontosnak tart), mert ugye az értekezlet utáni hetekben a hírigazgatóságról tucatnyian távoztak, ki önként, másokat meg küldtek. Az értekezleten elhangzott legerősebb Gerkens-mondatok:

  • A cél az RTL kinyírása (We have one big direction, which is to kill my previous employer - Egy fontos célunk van, az előző munkáltatóm kinyírása).
  • A TV2-nek elsőnek kell lennie a nézettségi versenyben.
  • A Tényeknek ismét piacvezetőnek kell lennie.
  • A politikusok elleni lejárató anyagok készítését ellenzi (Personally I'm against the fact that we do personal attacks against specific politicians on purpose - Ellenzem, hogy bizonyos politikusok ellen lejárató kampányt folytassunk).
  • Kökény-Szalai Vivien az ő választása volt, kinevezése mögött a szaktudás állt.
  • 2016 végére nagyon másképpen fog kinézni a TV2.

Az RTL kinyírásáról a 2015 novemberében az Indexnek adott interjúban azt mondta, hogy a TV2 vezérigazgatói posztját azért vállalta le, mert izgalmas kihívásnak tartotta, hogy a TV2-ből piacvezető televíziót csináljanak.

Nem tagadom, hogy a döntésben szerepet játszottak az érzelmek is. Egy ilyen helyzetben ez természetes, de nem ez a fő mozgatórugóm, hanem a szakmai motiváltság. Ez a feladat számomra egy óriási kihívás.

A nézettségi versenyben elérni kívánt első helyről idén februárban már másképpen fogalmazott, szintén az Indexen - ekkor már nem a TV2, mint csatorna, hanem a TV2-csoport volt a fontos:

A lényeg, hogy a TV2-csoport legyen a piacvezető, és az RTL-csoport előtt végezzen.

A Tények piacvezetése sem jött össze, sőt, Kökény-Szalai érkezése után a nézettség beesett, és a mai napig csak heti pár alkalommal tudják elérni a rivális Híradó közönségarányát vagy össznézőszámát. Nem csoda persze, mert miközben a hangfelvételen arról beszél, hogy a hard news, azaz komoly hírek tekintetében nem terveznek változtatást, azaz marad a kétfejű birkecs és a szenzációhajhász bulvár, a valóságban a Tények kőkeményen politizál, de csak egy oldalon, a kormányén. Ami ezt, és a lejárató riportokat illeti, 2015-ben ez volt az álláspontja:

(…) Az tekinthető függetlenségnek, hogy egy hírműsor a kormánypárti politikusokat személyükben támadja? Én nem vagyok biztos abban, hogy ez lenne a szó megfelelő definíciója. Szerintem ez kormányellenes híradózás, ami nem egyenlő a függetlenséggel. 

2017-ben már másképp gondolta:

Miért ne foglalkozhatnánk Spéder Zoltánnal vagy Juhász Péterrel? Nem szabad beszélnünk róluk? (…) Ha az RTL Klub foglalkozhat Andy Vajnával, valamint az ő magánéletével és üzleti ügyeivel, nekünk nem lehet mással ugyanezt csinálni? Nem hinném, hogy amit mi csinálunk, az rosszabb, mint amit az RTL csinál Andyvel. Mi nem folytattunk lejárató kampányt az RTL ellen, ahogy ők a TV2 ellen, mint például amikor a TV2 megvásárlásához felvett hitelről beszéltek a műsorukban.

Az ígéret, miszerint a TV2 2016 végére már másképpen fog kinézni, bejött, hiszen olyan alacsony közönségaránya főműsoridőben a TV2-nek nem volt soha addig, míg Gerkens egyik “találmányát” a Star Academyt műsorba nem tolták, és a helyzet 2017 elejére még rosszabb lett, a második számú, de minden magyar háztartásban elérhető kereskedelmi tévé főműsoridős közönségaránya 5 százalék alá is le tudott menni, és sima kábeltévék is verik már nem egyszer.