Mégsem lesz írósztrájk Hollywoodban

2017.05.02. 12:30
Keddre virradóan megegyeztek egymással a hollywoodi írócéh (WGA) és a nagy stúdiók, így nem kell leállástól tartani a film- és a sorozatiparban.

A WGA előzőleg azzal fenyegetőzött, hogyha keddig nem sikerül megállapodni, akkor a forgatókönyvírók sztrájkba lépnek. Az előző, 2008-ban kötött megállapodás április 30-án járt le, ahhoz képest pedig az írócéh magasabb fizetésemelést akart kiharcolni, mint amennyit a stúdiók kínáltak volna, írja a Variety.

Hétfő éjjel, az éjfél utánig nyúló megbeszélés után a WGA arról tájékoztatta a tagjait, hogy sikeresek voltak a tárgyalások a stúdiókat tömörítő  AMPTP nevű szövetséggel (Alliance of Motion Picture and Television Producers):

"Megkaptunk mindent, amit szerettünk volna? Nem. Megkaptuk, amit megérdemelnénk? Egész biztosan nem. De mivel csaknem mindannyian támogattatok bennünket, sikerült megállapodnunk abban, hogy 130 millió dollárral több jut a céhnek a szerződés ideje alatt, mint amennyiről eredetileg szó volt" - írta a tagjainak a WGA.

A tárgyalások egyébként március 13-án kezdődtek, és az utolsó napokban vasárnap, illetve hétfőn is sor került egy-egy maratoni megbeszélésre, mielőtt a felek egymás kezébe csaptak volna.

Ha nem sikerült volna megállapodni, az írók sztrájkba lépnek, és ezzel sikerrel bénították volna meg egész Hollywoodot, mely fejlemény különösen a sorozatrajongókat érintette volna kellemetlenül. Az egész ügy hátteréről szóló hosszabb cikkünk itt olvasható.